VW T6.1: Facelift už po štyroch rokoch. Vlastne zásadný update

Už z označenia 6.1 je jasné, že nejde len o retuše. Jedna z najúspešnejších osobných dodávok v Európe prichádza s novým infotainmentom, asistenčnými systémami a čistejšími motormi. Neskôr dorazí aj čisto elektrická verzia.

11.04.2019 06:00
debata
Nová maska priblížila T6.1 opäť viac k svetu... Foto: Volkswagen
VW T6.1 - facelift 2019 Nová maska priblížila T6.1 opäť viac k svetu osobných áut. Obzvlášť efektná je v prípade zobrazenej luxusnej verzie Multivan.

Tesne po modernizácii konkurenčného Mercedesu-Benz triedy V prichádza so svojím želiezkom v ohni aj Volkswagen. A to už po štyroch rokoch výroby súčasnej generácie osobnej dodávky T6. Dokumentuje to rýchlosť zmien v automobilovom priemysle, s ktorými sa musia vyrovnávať aj autá s úžitkovými koreňmi. Aj preto nemôžme hovoriť len o bežnom facelifte. Napokon, naznačuje to aj označenie 6.1, známe skôr zo sveta informačných technológií. Jednoducho VW T6.1 vo verziách Transporter, Caravelle, California aj luxusnej Multivan podstúpili hĺbkovú revíziu.

Začalo to dizajnom. Predná maska je väčšia a má viac chrómových lamiel, ktoré podobne ako pri osobných modeloch nadväzujú na grafiku svetiel. Tie sú tentoraz o čosi užšie. V hornej časti nárazníka je umiestnený nový veľký sací otvor a v spodnej zas nové vložky s obdĺžnikovými hmlovkami. Vzadu je najväčšou zmenou nová, nápadnejšia grafika koncových svetiel. Viac zmien si však všimnete v kabíne s celkom novou palubnou doskou. Tá môže byť vybavená po prvýkrát virtuálnym kokpitom s 10,25-palcovou obrazovkou s dvoma druhmi zobrazenia.

Vzadu je novinkou len pozmenená grafika svetiel. Foto: Volkswagen
VW T6.1 - facelift 2019 Vzadu je novinkou len pozmenená grafika svetiel.

Spoločnosť jej robí centrálny dotykový displej infotainmentu s uhlopriečkou 8 palcov pre prevedenie Discover media a 9,2-palcovým pre vyššiu úroveň Discover pro. Integrovaná SIM karta (eSIM) umožní využívať množstvo on-line funkcií, vzdialený prístup či aplikácie. Samozrejmosťou je internetové rádio a streamovanie hudby. Novinkou je hlasové ovládanie, ktoré rozpoznáva aj hovorovú reč. V oblasti bezpečnosti pribudol štandardne dodávaný systém Cross Wind Assist, ktorý upravuje trajektóriu pri silných bočných nárazoch vetra. To aj vďaka novému elektrickému posilňovaču riadenia, ktorý nahradil staršiu hydrauliku.

Kompletne prepracovaná palubná doska nesie nový... Foto: Volkswagen
VW T6.1 - facelift 2019 Kompletne prepracovaná palubná doska nesie nový virtuálny kokpit aj nový infotainment. Okrem toho pribudlo množstvo asistenčných systémov.

Z neho ťaží aj Lane Assist, teda udržiavanie vozidla v jazdnom prúde, a samozrejme Park Assist, ktorý uľahčuje parkovacie manévre prevzatím riadenia pri parkovaní. Nechýba ani Rear Traffic Alert, čo je výstraha pri cúvaní pred križujúcimi vozidlami. Trail Assist zas zvláda manipuláciu s prívesom. Posádka bude mať ľahší život na palube aj vďaka 230 V zástrčke či uzamykateľnej schránke pod sedadlom spolujazdca. Z hľadiska úžitkových hodnôt privíta možnosť prepravovať predmety dlhé až 2 800 mm, čo je výsledkom prepracovania dvojitej sedačky na pravej strane. Verzia s predĺženým rázvorom si trúfa až na 3 300 mm.

Pod kapotou pracujú nové pohonné jednotky spĺňajúce najnovšiu emisnú normu Euro 6d-Temp-EVAP. Ide výlučne o naftové 4-valce 2,0 TDI (66, 81, 110 kW) a verziu s dvoma turbodúchadlami 2,0 Bi-TDI naladenú na 146 kW. Neskôr pribudne čisto elektrická modifikácia, ktorá bude vznikať v spolupráci so spoločnosťou ABT. Vybavená bude elektromotorom s výkonom 82 kW a batériami s kapacitou 38,8 alebo 77,6 kWh. Podľa staršej normy NEDC uvádza Volkswagen v prípade verzie s väčšou kapacitou dojazd 400 km. Na trh sa novinka divízie VW Úžitkové vozidlá dostane na jeseň.
VW T6.1 - facelift 2019
VW T6.1 - facelift 2019
+5VW T6.1 - facelift 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #facelift #VW #VW T6 #VW T6.1 #VW Multivan
Články podľa značiek