VW I.D. Roomzz: Veľké SUV sa už chystá na linky

Na autosalóne v Šanghaji predstavuje Volkswagen predobraz veľkého SUV na akumulátory. Koncept I.D. Roomzz sa má dostať na výrobné linky v roku 2021. Na jedno nabitie prejde 350 km.

16.04.2019 16:00
debata (2)
I.D. Roomzz je veľké SUV s čisto elektrickým... Foto: Volkswagen
VW I.D. Roomzz Concept - 2019 I.D. Roomzz je veľké SUV s čisto elektrickým pohonom. Dizajnom nevybočuje z mantinelov starších elektrických štúdií, napríklad I.D. Crozz.

Elektrické aktivity Volkswagenu naberajú na obrátkach. Napokon, len nedávno prehodnotil svoje plány. Pôvodne zamýšľaný počet päťdesiatich čisto akumulátorových modelov, ktoré chce mať na trhu v najbližšej dekáde, zvýšil na 70. Vzniknúť z nich má až 22 miliónov exemplárov. Takže neprekvapí, že na autosalóne v Šanghaji debutuje ďalší príslušník rodiny I.D. Zatiaľ v podobe konceptu, ktorý sa chystá na linky v priebehu dvoch rokov. Ako velí móda, I.D. Roomzz je veľkým SUV, ako ušitým pre čínsky trh, ktorý je najväčším svetovým odbytiskom elektromobilov.

Ako sa na koncept patrí, má I.D. Roomzz dva... Foto: Volkswagen
VW I.D. Roomzz Concept - 2019 Ako sa na koncept patrí, má I.D. Roomzz dva páry posuvných dverí a absentujúci stredový stĺpik. Prístup do kabíny je fantastický.

Presné rozmery nepoznáme, no je podstatne väčší ako doteraz známe štúdie I.D. Crozz a I.D. Crozz II. Šéf dizajnu Volkswagenu Klaus Bischoff tvrdí, že vyzerá, akoby bolo vytesaný z jedného kusa materiálu. Robustnosť mu naozaj nechýba. Opticky odľahčuje karosériu dvojfarebné lakovanie a veľké zasklené plochy. A keďže ide o koncept, I.D. Roomzz si neodpustil absentujúci stredový stĺpik a protismerne sa otvárajúce dvere, tentoraz posuvné. V prehustených mestských aglomeráciách by bolo takéto riešenie mimoriadne efektívne, keďže zabezpečuje perfektný prístup do interiéru aj v stiesnených parkovacích priestoroch.

Palubná doska nemá prístrojový panel. Nahrádza... Foto: Volkswagen
VW I.D. Roomzz Concept - 2019 Palubná doska nemá prístrojový panel. Nahrádza ho veľký head-up displej a obrazovka na volante. Ten je upravený pre potreby autonómneho riadenia na úrovni SAE4. V režime autopilota sa zasunie do palubnej dosky.

Kabína obsahuje zatiaľ len štyri samostatné sedadlá, ale v sérii by sa tu mohlo zmestiť až sedem cestujúcich. Všetky sedadlá sú posuvné, čo zvyšuje variabilitu. Tie predné možno otočiť o 180 stupňov, takže cestujúci môžu sedieť tvárami k sebe. Zadné sa dajú sklopiť do relaxačnej polohy. To preto, že I.D. Roomzz je vybavený autonómnym riadením IQ. Drive na úrovni SAE4. V režime ID. Pilot mode dokáže prevziať elektronika riadenie do svojich rúk. Volant a pedále však na palube predsa len ostávajú. Samozrejme, sú prispôsobené autonómnym schopnostiam. Volant sa preto v režime automatickej jazdy zasunie do palubnej dosky. Pôsobí futuristicky, keďže je vybavený dotykovými plochami.

Platforma MEB obsahuje akumulátory s kapacitou... Foto: Volkswagen
VW I.D. Roomzz Concept - 2019 Platforma MEB obsahuje akumulátory s kapacitou 82 kWh a dva elektromotory so spoločným výkonom 225 kW.

Klasický prístrojový panel chýba. Nahrádza ho veľký head-up displej, ktorý premieta potrebné údaje na transparentný šilt. Vyzerá to, akoby sa digitálny kokpit vznášal vo vzduchu. Kabína využíva nové druhy materiálov, napríklad poťahy AppleSkin, ktoré sú vyrobené z recyklovaných materiálov. Majitelia v Číne ocenia aj účinný filtračný systém ID. CleanAir, ktorý dokáže zabezpečiť čistý vzduch aj v tom najväčšom smogu. Technika tohto elektromobilu príliš neprekvapí. Je identická so staršími štúdiami. Platforma MEB obsahuje podlahové li-ion akumulátory s kapacitou 82 kWh, ktoré umožňujú dojazd 350 km (WLTP).

Nabíjanie na 80 % kapacity na najmodernejších rýchlonabíjacích staniciach s výkonom 150 kW nemá trvať dlhšie ako 30 minút. Veľké SUV nebude mať problém ani s dynamikou. Poháňa ho totiž dvojica elektromotorov so spoločným výkonom 225 kW. A keďže každý z elektromotorov poháňa jednu z náprav, máme tu elektrickú štvorkolku. Na 100 km/h akceleruje I.D. Roomzz za veľmi slušných 6,6 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 180 km/h, ktorá je elektronicky limitovaná. Či sa I.D. Roomzz dostane aj do Európy, zatiaľ nie je známe.
VW I.D. Roomzz Concept - 2019
VW I.D. Roomzz Concept - 2019
+17VW I.D. Roomzz Concept - 2019

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Concept #koncept #VW #autosalón Šanghaj 2019 #VW I.D. Roomzz
Články podľa značiek