Mercedes-Benz GLB: 'Malé géčko' debutuje v Šanghaji. Zatiaľ ako koncept

Na autosalóne v Šanghaji má nový Mercedes-Benz GLB prívlastok konceptu, no v sériovej podobe sa predstaví už na jeseň. Zapadne medzi modely GLA a GLC. So súrodencami si ho však nepomýlite. Tvári sa totiž ako malý off-road. A navyše odvezie sedem cestujúcich.

18.04.2019 12:00
debata (1)
Nové GLB akcentuje off-roadový štýl. Práve to... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLB Concept - 2019 Nové GLB akcentuje off-roadový štýl. Práve to ho má odlíšiť od menšieho GLA a väčšieho GLC. Šanghajský koncept tento dojem umocňuje terénnymi pneumatikami či prídavnými svetlami v streche.

Stuttgart dnes doslova surfuje na vlne popularity SUV. Od uvedenia triedy ML koncom deväťdesiatych rokov dodal zákazníkom už viac ako osem miliónov športovo-úžitkových modelov. Len vlani ich bolo približne 820 000. Druhým odbytovým pilierom automobilky sú zas kompakty postavené na platforme MFA s priečne uloženými motormi a prioritným predným náhonom. Teda napríklad modely A, B, CLA či CLA Shooting Brake. Vlani bol každý štvrtý predaný Mercedes práve kompaktom. A tak sa nemožno čudovať, že v Stuttgarte uvažujú nad prienikom.

Bude ním nové SUV Mercedes-Benz GLB, ktoré je hviezdou automobilky na práve prebiehajúcom autosalóne v Šanghaji. Doplní tak súčasné GLA a zároveň vyplní priestor medzi ním a väčším SUV GLC. Kanibalizovať by sa rozhodne nemali. Kým totiž GLA akcentuje skôr športové línie, GLB sa tvári ako drsný off-road, navyše s excelentnými úžitkovými vlastnosťami. V porovnaní s GLC je zas rozdiel v koncepcii. Väčšie SUV má totiž prémiovú platformu „céčka“ s pozdĺžne uloženými motormi a prioritne zadným náhonom. GLB je tak skvelou odpoveďou na to, po čom dnes zákazníci Mercedesu-Benz doslova bažia.

GLB nie je žiaden drobček. Jeho základom je... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLB Concept - 2019 GLB nie je žiaden drobček. Jeho základom je síce platforma MFA z novej triedy A či B, ale dĺžkou a rázvorom náprav sa doťahuje takmer k prémiovému Mercedesu-Benz GLC.

Dizajn vychádza zo staršieho konceptu Ener-G-Force z roku 2012. Už ten naznačil, že novinka nechce byť uhladeným SUV, ale robustným out-doorovým modelom, ktorý má chuť zísť z asfaltu. Šanghajský predskokan umocňuje off-roadové gény 17-palcovými kolesami obutými terénnymi pneumatikami či drsne sa tváriacou ochranou zvýšeného podvozka. Nechýbajú ani integrované prídavné svetlá v streche či masívne strešné nosiče a box. Veľmi zaujímavý je aj samotný formát. GLB totiž nie je žiaden drobček. Na dĺžku má 4 634, na šírku 1 890 a na výšku až 1 900 mm. Rázvorom náprav 2 829 mm prerástlo GLB aj triedu B. Proporciami tak už nemá ďaleko od GLC.

So zvýšeným podvozkom, mohutnou plastovou... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLB Concept - 2019 So zvýšeným podvozkom, mohutnou plastovou ochranou a permanentným pohonom 4x4 by sa malo sériové GLB cítiť mimo asfaltu ako doma.

V rázvore náprav za ním zaostáva len o 44 mm a v dĺžke o 125 mm. Neprekvapí, že na takomto pôdoryse, navyše s kompaktnou technikou priečne uloženého motora a prevodovky, sa podarilo vyčarovať mimoriadne priestranný interiér. Až natoľko, že GLB Concept má tri rady sedadiel pre siedmich cestujúcich – ako prvý kompakt značky. Automobilka pritom tvrdí, že tretí rad nie je len núdzový a že je dostatočne pohodlný pre dvoch stredne vysokých pasažierov. A potom je tu variabilita, ktorou GLB poráža aj MPV triedy B. Stredný rad má posuvnú lavicu v rozsahu 140 mm, z toho 90 mm pripadá na posun vpred a 50 vzad. Tak možno variovať interiér v prospech väčšieho priestoru na batožinu alebo pre posádku.

Na palube nechýba infotainment MBUX s dvojicu... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLB Concept - 2019 Na palube nechýba infotainment MBUX s dvojicu displejov ani turbínové prieduchy ventilácie. Celé je to zabalené do gaštanovej kože, ktorej robia spoločnosť dekorácie z vlašského orecha.

Kým sedák je delený v pomere 40 : 60, operadlá sú rozdelené na tri časti v pomere 40 : 20 : 40. Navyše je možné nastavovať ich sklon v ôsmich polohách. Prístup k tretiemu radu uľahčuje systém Easy-Entry, čo znamená, že pohybom jedinej páky sa posunie druhý rad vpred a zároveň sa sklopia jeho operadlá. Ak zadné sedadlá nepotrebujete, zložia sa jednoducho do podlahy. Na palube nechýba infotainment MBUX s umelou inteligenciou a dvojicou voľne stojacich displejov. Typickým prvkom sú aj podsvietené turbínové prieduchy ventilácie. Sedadlá a palubná doska sú čalúnené gaštanovou kožou, ktorej robia spoločnosť dekorácie z vlašského orecha a hliníka.

GLB bude prvým kompaktom automobilky, ktorý... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLB Concept - 2019 GLB bude prvým kompaktom automobilky, ktorý zvládne siedmich cestujúcich. Ma totiž tri rady sedadiel.

Možno by ste očakávali, že pod kapotou sa GLB sa Mercedes-Benz pochváli alternatívnym pohonom. Nie je to však tak. Pracuje tu preplňovaný dvojlitrový 4-valec M 260 s výkonom 165 kW a krútiacim momentom 350 Nm. K jeho vychytávkam patria chladiace kanály v piestoch a rozširujúca sa spodná časť valcov, ktorá má stáť za znížením trecích strát. Spojený je s 8-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou 8G-DCT a permanentným pohonom oboch náprav. Kým v režimoch ECO a Comfort rozdeľuje viaclamelová spojka hnací moment v pomere 80 : 20 v prospech prednej nápravy, v režime Sport je to 70 : 30 a v móde Off-road v spravodlivom 50 : 50.

Dynamické parametre automobilka neprezradila, ale dozvieme sa ich už čoskoro. Šanghajský koncept je totiž skôr vyšperkovaným predsériovým prototypom ako skutočnou štúdiou. Vo finálnej podobe sa predstaví už v priebehu leta a svetový debut absolvuje na septembrovom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Nič iné ako skvelá kariéra ho vďaka off-roadovému vzhľadu a variabilite MPV čakať ani nemôže.

Vzhľadom na príslušnosť ku kompaktom možno očakávať, že základným motorom bude, podobne ako v novom áčku, preplňovaný 4-valec s objemom 1,3 litra (TCe), ktorý vyvíjala automobilka s Renaultom. Naftu zas zastúpi diesel s objemom 1,5 litra, známy z francúzskych modelov pod označením 1,5 dCi. A vylúčená nie je ani ostrá verzia AMG. Mohlo by ísť o AMG GLB 35 a AMG GLB 45, tak ako to je pri novej triede A. Neskôr nepochybne dorazí aj plug-in hybrid.
Mercedes-Benz GLB Concept - 2019
Mercedes-Benz GLB Concept - 2019
+10Mercedes-Benz GLB Concept - 2019

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Concept #koncept #Mercedes-Benz GLB #autosalón Šanghaj 2019
Články podľa značiek