Mercedes-Benz GLS: Nová generácia veľkého SUV prináša ešte viac priestoru

Na autosalóne v New Yorku predstavila stuttgartská automobilka ďalšieho pokračovateľa línie veľkých prémiových SUV. Nový Mercedes-Benz GLS prichádza v pravý čas, aby konkuroval BMW X7.

24.04.2019 06:00
Mercedes-Benz GLS, 2019 Foto:
Nová generácia Mercedesu-Benz GLS pokračuje v dizajnovom jazyku najnovšieho Mercedesu-Benz GLE.
debata (1)

Mercedes-Benz má noviniek na rozdávanie. Od postupného predstavovania jednotlivých verzií triedy A, cez koncept triedy GLB na autosalóne v Šanghaji, až po najväčšieho zástupcu segmentu SUV v New Yorku. Umiestnenie výstavnej premiéry triedy GLS určite nie je náhodné, keďže práve v USA sú tieto autá veľmi obľúbené.

Mercedes-Benz GLS 2019
Mercedes-Benz GLS 2019
+18Mercedes-Benz GLS 2019

Nová generácia Mercedesu-Benz GLS pokračuje v dizajnovom jazyku najnovšieho Mercedesu-Benz GLE. Na rozdiel od menšieho príbuzného, ktorý si trúfa aj na zdolávanie náročnejšieho terénu, je GLS zameraný hlavne na pohodlnú jazdu po spevnených cestách. Potvrdzujú to aj rozmery novej „triedy S“ medzi športovo-úžitkovými vozidlami. Novinka je 5 207 mm dlhá, 1 956 mm široká a 1 850 mm vysoká. Oproti predchodcovi je o 77 mm dlhšia a o 22 mm širšia. Značne narástol aj rázvor náprav, a to o 60 mm na konečných 3 135 mm.

Okrem štandardnej päťmiestnej verzie a rodinne... Foto: Daimler AG
Mercedes-Benz GLS, 2019 Okrem štandardnej päťmiestnej verzie a rodinne zameranej sedemmiestnej verzie bude nová generácia k dispozícii aj v luxusnej šesťmiestnej konfigurácii 2-2-2.

Okrem štandardnej päťmiestnej verzie a rodinne zameranej sedemmiestnej verzie bude nová generácia k dispozícii aj v luxusnej šesťmiestnej konfigurácii 2–2–2. Objem batožinového priestoru zatiaľ automobilka nezverejnila, no jej zástupcovia tvrdia, že po sklopení zadných radov sedadiel vznikne priestor s objemom 2 400 litrov.

Vonkajší vzhľad pripomína triedu GLE vo všetkých kľúčových pohľadoch. Majestátnosť dodávajú autu hlavne jeho rozmery. Medzigeneračne za zlepšila aerodynamika karosérie. Koeficient odporu vzduchu klesol z cd 0,35 na cd 0,32. Vpredu osvetľujú cestu svetlá MULTIBEAM LED tvorené dohromady až 224 diódami s dosahom až 650 metrov. Zadnú časť skrášľujú delené LED svetlá s 3D efektom.

Zadnú časť skrášľujú delené LED svetlá s 3D... Foto: Daimler AG - Global Communicatio
Mercedes-Benz GLS, 2019 Zadnú časť skrášľujú delené LED svetlá s 3D efektom.

V interiéri opäť badať inšpiráciu menším GLE. Samozrejmosťou sú kvalitné materiály a poctivo spracované detaily. Dvojitú obrazovku združujúcu prístrojový panel a infotainment ohraničujú výduchy ventilácie a dodávajú palubnej doske väčšiu celistvosť. Na palube bude prítomný najnovší systém MBUX, ktorý budú za príplatok môcť ovládať aj zadní cestujúci cez tablet. Tí môžu počítať s maximálnym pohodlím vrátane masážnych sedadiel a päťzónovej klimatizácie. Z tej budú asi viac profitovať dvaja cestujúci v treťom rade sedadiel, keďže piata zóna je určená práve im. Okrem toho budú môcť využiť aj vyhrievanie sedadiel.

V Európe len na naftu

Pod kapotou sa pred príchodom verzií AMG objavia štyri pohonné jednotky. Pre USA sú pripravené verzie GLS 450 4MATIC a GLS 580 4MATIC. Prvá menovaná využije radový zážihový šesťvalec so 48-voltovým elektrickým obvodom. Výkon 270 kW (367 k) a krútiaci moment 500 Nm bude možné nakrátko zvýšiť o 250 Nm a 16 kW (22 k) vďaka funkcii EQ Boost. Silnejšou benzínovou možnosťou bude verzia 580 poháňaná vidlicovým osemvalcom taktiež so 48-voltovým elektrickým obvodom a štartér-generátorom. Aj v tomto prípade bude možné výkon 360 kW (489 k) a krútiaci moment 700 Nm dočasne zvýšiť funkciou EQ Boost.

Pre európskych zákazníkov sú pripravené dva... Foto: Daimler AG
Mercedes-Benz GLS, 2019 Pre európskych zákazníkov sú pripravené dva varianty naftovej pohonnej jednotky nesúcej interné označenie OM 656.

Pre európskych zákazníkov sú pripravené dva varianty naftovej pohonnej jednotky nesúcej interné označenie OM 656. Trojlitrový radový šesťvalec bude poskytovať buď 210 kW (286 k) a 600 Nm vo verzii 350d 4MATIC alebo 234 kW (330 k) a 700 Nm vo verzii 400d 4MATIC. Obe verzie spĺňajú emisnú normu 6d.

Vo všetkých prípadoch bude GLS využívať pohon oboch náprav 4MATIC, na ktoré bude prenášať silu motora výlučne deväťstupňová prevodovka s hydrodynamickým meničom 9G-TRONIC. Asistenčné systémy na palube združuje systém DISTRONIC, a to vrátane adaptívneho tempomatu čerpajúceho údaje z navigácie aj z čítačky dopravných značiek a asistenta pre jazdu v dopravných zápchach. V Európe bude k dispozícii aj asistent pre jazdu s prívesom.

Pohodnú jazdu zabezpečí vzduchové pruženie AIRMATIC, ktoré je súčasťou štandardnej výbavy, v kombinácii s príplatkovou funkciou E-ACTIVE BODY CONTROL. Tá dokáže eliminovať náklony pri prejazde zákrut, pri zrýchľovaní a pri brzdení. Navyše pri uviaznutí v teréne dokáže vozidlo vyslobodiť.

Dvojitú obrazovku združujúcu prístrojový panel... Foto: Daimler AG - Global Communicatio
Mercedes-Benz GLS, 2019 Dvojitú obrazovku združujúcu prístrojový panel a infotainment ohraničujú výduchy ventilácie a dodávajú palubnej doske väčšiu celistvosť.

Zaujímavou novinkou v ponuke je aj režim pre autoumyvárne. Jeho súčasťou sú automatické sklopenie spätných zrkadiel, zatvorenie okien, vypnutie dažďového senzoru, zapnutie vnútornej cirkulácie vzduchu, aktivovanie 360-stupňového kamerového systému a hlavne maximálne zdvihnutie podvozku pre lepšie umytie podbehov kolies. Po prekročení rýchlosti 20 km/h sa režim vypne a uvedené nastavenia sa vrátia do pôvodného stavu.

Rozmery

Dĺžka (mm) 5 207
Šírka (mm) 1 956
Výška (mm) 1 850
Rázvor (mm) 3 135

Technické údaje (pre Európu)

Verzia 350d 400d
Typ motora radový vznetový šesťvalec radový vznetový šesťvalec
Výkon (kW/k) 210/286 234/330
Krútiaci moment (Nm) 600 700
Prevodovka 9-stupňová automatická 9-stupňová automatická
Poháňaná náprava obe obe

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #SUV #autosalón New York 2019 #Mercedes-Benz GLS
Články podľa značiek