Kia HabaNiro: Pikantný koncept s motýlími dverami nie je výstrelom do tmy

Kia má kreativity na rozdávanie. Potvrdzuje to už svojim druhým tohtoročným konceptom. Nie je vylúčené, že sa pozeráme na predskokana druhej generácie elektrického crossoveru e-Niro. V podobe štúdie si však doprial množstvo extravagancie.

02.05.2019 06:00
debata
HabaNiro je invenčným crossoverom. Typický... Foto: Kia
Kia HabaNiro Concept - 2019 HabaNiro je invenčným crossoverom. Typický tigrí nos obohacuje o žraločie prvky. Hliníkové lišty v úzkej štrbine majú evokovať tlamu a zuby tohto predátora.

Kia ukázala len pred pár týždňami v Ženeve koncept elektromobil Imagine by Kia a teraz zahrala na elektrickú strunu aj v New Yorku. Pochválila sa tu nesmierne kreatívnou štúdiou HabaNiro. Miesto premiéry nie je prekvapením. Za vývojom elektrického crossoveru stojí totiž zámorská divízia Kia Motors America. Lenže také jednoduché s klasifikáciou tohto auta to nie je. Automobilka tvrdí, že ide o takzvaný „Everything Car Electric Vehicle“ (ECEV), teda elektromobil pre všetko. Je to kríženecom praktického mestského auta, pojazdnej kancelárie, výkonného SUV pre dobrodružstvá aj nosiča technológií budúcnosti.

„Toto auto je nielen krásne, ale predvída, akým spôsobom sa budú chcieť ľudia dopravovať v blízkej budúcnosti,“ povedal počas newyorskej premiéry Michael Cole, výkonný riaditeľ KMA. A nie je ďaleko od pravdy. Na kreativite Kia naozaj nešetrila. Koncept dlhý 4 430, široký 1 955 a vysoký 1 600 mm očarí farebnou a materiálovou kombináciou. Kým predná časť zo saténového hliníka evokuje akýsi ochranný štít, zadný stĺpik lakovaný vo farbe Lava Red dodáva štúdii poriadnu dávku emócií. Napokon názov HabaNiro je odvodený od jednej z najštipľavejších odrôd čili papričiek habanero. Zároveň avizuje, že štúdia je akýmsi predskokanom nového Nira.

HabaNiro má na dĺžku  kompaktných 4 430 mm, ale... Foto: Kia
Kia HabaNiro Concept - 2019 HabaNiro má na dĺžku kompaktných 4 430 mm, ale jeho rázvor náprav je ohromných 2 830 mm. Umožnila to práve elektrická platforma.

A ako sa zdá, to bude mať už len elektrickú budúcnosť. Prináša to množstvo výhod. HabaNiro to dokumentuje na obrovskom rázvore náprav 2 830 mm, ktorý si môže dovoliť len elektromobil s kompaktnou hnacou sústavou. Originálna je štvorica motýlích dverí. Každý pár sa pritom vyklápa v opačnom smere, čo spolu s absentujúcim stredovým stĺpikom zabezpečuje perfektný prístup do štvormiestnej kabíny. A tá za exteriérom rozhodne nezaostáva. Interiér je prispôsobený autonómnej technológii. A to dokonca na úrovni SAE 5, čo znamená úplne automatizovanú jaz­du.

Neprehliadnuteľný červený oblúk dodáva HabaNiru... Foto: Kia
Kia HabaNiro Concept - 2019 Neprehliadnuteľný červený oblúk dodáva HabaNiru na atraktívnosti. Rovnako ako mohutné 20-palcové disky kolies.

V režime autopilota sa preto volant zasunie do palubnej dosky, aby sa vytvorilo viac priestoru na nohy. Sedadlá čalúnené vyzývavým červeným materiálom akoby sa vznášali nad podlahou vyzbrojenou svietiacim vzorom. Palubná doska neobsahuje klasické obrazovky. Všetky informácie získava posádka z veľkého head-up displeja, ktorý premieta obraz na celú šírku čelného okna. Pokojne sa tu môže zobrazovať napríklad prehrávaný film. Chýbajú aj tlačidlá. Tie zastúpil akrylový touchpad „Sensory Light Feedback“, ktorý sa rozprestiera po celej šírke palubnej dosky.

Kabína, do ktorej sa vstupuje motýlími dverami,... Foto: Kia
Kia HabaNiro Concept - 2019 Kabína, do ktorej sa vstupuje motýlími dverami, je čalúnená červeným materiálom. Klasické displeje nahrádza obrovský head-up displej a ovládacie prvky akrilový touch-pad.

Atmosféru v kabíne upravuje systém Emotion Adaptive Driving (R.E.A.D.) na základe emocionálneho stavu vodiča. Jeho náladu monitoruje pomocou „emocionálnej inteligencie“. Prispôsobuje sa ambientné osvetlenie, hudba či klimatizácia. Infotainment sa navyše snaží predvídať potreby vodiča. Ak zistí, že je hladný, ponúkne automaticky informáciu o najbližších reštauráciách. Kia pritom tvrdí, že HabaNiro nechce okradnúť vodičov o radosť z jazdy. Práve naopak, tým že vozidlo vychádza v ústrety posádke, bude sa môcť vodič viac sústrediť na jazdu.

HabaNiro je vybavené čisto elektrickým pohonom. A to hneď dvoma elektromotormi, takže disponuje elektrickou štvorkolkou e-AWD. Kia prezradila iba dojazd. Ten má byť na jedno nabitie až 300 míľ, teda asi 480 km. Automobilka nevylúčila, že HabaNiro by sa mohlo pretransformovať do sériového modelu. „Mnohí si myslia, že koncept nebude nikdy dovedený do finále, ale nikomu neodporúčame, aby sa o to stavil,“ píše sa v tlačovej správe. Dokonca Kia celkom nezavrhuje ani motýlie dvere. Na ich adresu sa vyjadrila, že dnes to síce možné nie je, ale že budúcnosť môže priniesť vzrušujúce prekvapenia.
Kia HabaNiro Concept - 2019
Kia HabaNiro Concept - 2019
+6Kia HabaNiro Concept - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Concept #koncept #Kia Niro #autosalón New York 2019 #Kia HabaNiro
Články podľa značiek