Na STK môžete čakať týždne, objednajte sa ďaleko dopredu

Ak chcete absolvovať technickú alebo emisnú kontrolu svojho auta tesne pred koncom zákonnej lehoty, môže sa stať, že ju nestihnete. Na kontrolu čakajú vodiči aj niekoľko týždňov.

22.05.2019 11:25
debata (11)

Podľa reportáže televízie Markíza sa na STK čaká aj viac ako mesiac, pričom problémy hlásia z celého Slovenska. Ak majitelia áut termín nestihnú, hrozí im pokuta 300 eur, z ktorej síce štát môže škrtnúť dve tretiny, ale len keď ju zaplatia do 15 dní. Vodiči takisto môžu očakávať zdražovanie kontrol, pretože novinky majiteľov kontrolných staníc niečo stoja, uviedla Markíza. Kontrolu je možné absolvovať na hociktorej stanici technickej kontroly na Slovensku.

Ministerstvo predĺženie kontrol priznáva

Ministerstvo dopravy eviduje v niektorých oblastiach zvýšené čakacie lehoty na absolvovanie technickej a emisnej kontroly. Tento stav je dôsledkom zvýšeného odborného dozoru spojeného s využitím monitorovacích záznamových zariadení druhej generácie, ktoré sa zaviedli na základe zákona. V praxi to znamená, že na pracoviskách technickej a emisnej kontroly pribudli kamery, ktoré dôkladnejšie pokryjú celý priebeh kontrol.

Zámerom tejto zmeny má byť, aby sa kontroly robili poctivejšie a aby na cestách jazdili bezpečnejšie autá. Súčasne sa podľa rezortu dopravy potvrdzuje, že rozhodnutie zvýšiť kapacity siete STK z minulého roka bolo správne. Keďže tieto stanice sa ešte iba budujú, rezort dopravy reagoval na zvýšený nápor na vykonanie kontrol úpravou zmeny lehôt v notifikáciách, ktoré registrovaných vodičov včas upozornia na končiacu sa platnosť technickej a emisnej kontroly.

Posunú termín oznámenia

SMS alebo e-mailové upozornenia budú odosielané prevádzkovateľom vozidiel, ktorí sa zaregistrovali na stránke www.jiscd.sk v lehotách 30 a 60 dní pred koncom platnosti TK a EK.

„Ukázalo sa, že zámer rozšíriť sieť staníc technickej a emisnej kontroly bol zmysluplný. Veríme, že čas na kontrolu sa po spustení nových staníc technickej a emisnej kontroly výrazne skráti. Chceme, aby na cestách jazdili bezpečné a ekologické autá, a aby kontrolné stanice boli dostupné pre každého prevádzkovateľa vozidla. Takisto odporúčam, aby využili systém bezplatných notifikácií, zaregistrovali sa na stránke www.jiscd.sk a nechali si zadarmo posielať upozornenia na blížiaci sa koniec platnosti technickej a emisnej kontroly,“ povedal minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd).

MDV vydalo 48 rozhodnutí o povolení na zriadenie stacionárnej stanice technickej kontroly nad rámec existujúcej siete. Z uvedeného zoznamu vydaných povolení už má vydané oprávnenie na vykonávanie technickej kontroly jedna spoločnosť. Ostatné subjekty sú stále v rôznom štádiu rozpracovanosti. Kontrolné stanice budú musieť mať svoje materiálne a technické zabezpečenie, vrátane personálneho obsadenia ľudí, ktorí budú mať potrebné certifikáty a absolvovať potrebné školenia.


VIDEO: Na čo dávať pozor pred STK? Čo má byť v povinnej výbave? Aké doklady si pripraviť? Na, ktorých 10 vecí nesmiete zabudnúť? Pozrite si video TV Pravda.

Video
11 debata chyba
Viac na túto tému: #technická kontrola #emisná kontrola
Články podľa značiek