Lexus RX: Japonci kapitulovali. Facelift prináša aj dotykový displej

Po štyroch rokoch prichádza Lexus s modernizáciu veľkého SUV RX aj jeho 7-miestnou verziou RX L. Technika zostáva bez zmien, no Lexus sľubuje lepšie jazdné vlastnosti a najmä priateľskejší infotainment.

10.06.2019 06:00
debata
Vynovené japonské SUV má ešte športovejší... Foto: Lexus
Lexus RX - 2019 Vynovené japonské SUV má ešte športovejší strih. To najmä vďaka novému výpletu masky a užším svetlám. Retušiam neunikol ani ostrejšie tvarovaný nárazník.

Lexus RX bol v roku 1997 prvým hybridným SUV. Dnes je na svete už jeho štvrtá generácia, predstavená v roku 2015, doplnená vlani po prvýkrát aj predĺženou 7-miestnou verziou L. Pre Lexus je pritom RX kľúčový. Ide totiž o jeho najpredávanejší model. Udržať v kondícii ho má modernizácia, ktorá vychádza zo spätnej väzby, teda z reakcií zákazníkov. Exteriér však podstúpil len retuše. Predná maska má nový výplet inšpirovaný tvarom písmena L namiesto pôvodných horizontálnych líšt. Prepracovaný nárazník zas dostal nové postranné vložky. Užšie svetlá ešte viac zvýrazňujú športový „look“ tohto prémiového SUV.

Modernizácia zahŕňa dva nové dizajny 18- a... Foto: Lexus
Lexus RX - 2019 Modernizácia zahŕňa dva nové dizajny 18- a 20-palcových kolies a dva nové odtiene laku - Moonbeam Beige Metallic a Nori Green Pearl.

Zadné svetlá majú o čosi homogénnejšiu grafiku a lišta spájajúca výfuky zas auto opticky rozširuje. Veko kufra sa dá konečne ovládať bezdotykovo pomocou nožného senzora. Facelift uzatvára nový dizajn 18– a 20-palcových diskov kolies. Paletu lakov rozšírili odtiene Moonbeam Beige Metallic a Nori Green Pearl. Druhý z nich mal premiéru len nedávno na novom malom SUV UX. Za najväčšou novinkou však musíme ísť do kabíny. RX totiž kapitulovalo pred kritikou jeho multimediálneho rozhrania. Prechádza preto na dotykovú obrazovku. Tá má 8– alebo až 12,3-palca. Zachovaný je aj pôvodný „controller“.

Zozadu pôsobí RX širšie vďaka novej grafike... Foto: Lexus
Lexus RX - 2019 Zozadu pôsobí RX širšie vďaka novej grafike svetiel a novým koncovkám výfukov prepojených lištou. Nechýba ani športová verzia F Sport.

Prácu s rozhraním navyše zjednodušuje zdokonalené hlasové ovládanie Dynamic Voice Control, ktoré pozná niekoľko miliónov fráz. Konektivitu zabezpečujú platformy Apple CarPlay a Android Auto. K dispozícii je až šesť USB portov. Zákazníci môžu využívať nové funkcie, ako je vzdialené štartovanie či navigáciu Google Maps a Waze. Predĺžená verzia má prepracovaný tretí rad sedadiel s dvoma polohami, čo má priniesť viac miesta cestujúcim v oblasti kolien. Druhý rad je riešený ako dve samostatné sedadlá, takže medzi nimi vzniká komfortná ulička.

Najväčšou zmenou v kabíne je prechod na... Foto: Lexus
Lexus RX - 2019 Najväčšou zmenou v kabíne je prechod na dotykové rozhranie Lexus Multimedia system s 8- alebo 12,3-palcovou obrazovkou. Zlepšila sa aj konektivita a hlasové ovládanie.

Pod kapotou ostáva hybridná sústava 450h, ktorú aj naďalej tvorí atmosférický 3,5-litrový 6-valec (193 kW) a dva elektromotory (123 kW, 50 kW). Druhý je umiestnený na zadnej náprave, takže RX je vybavené elektrickým pohonom 4×4. Celkový maximálny výkon je nastavený na 230 kW. Jazdné vlastnosti má vylepšiť tuhšia karoséria s väčším množstvom laserových zvarov a tiež prepracovaný podvozok. Stabilizátory sú duté, ale tuhšie a nové naladenie majú aj tlmiče. K slovu tiež prichádzajú tuhšie náboje kolies, nové nastavenie posilňovača riadenia a vektorovanie krútiaceho momentu ACA, ktoré potláča nedotáčavosť.

Predĺžená verzia RX L ponúka nový tretí rad... Foto: Lexus
Lexus RX - 2019 Predĺžená verzia RX L ponúka nový tretí rad sedadiel, ktorý možno polohovať. Cestujúcim to prináša až o 95 mm viac miesta na kolená. Stredný rad tvoria dve samostatné sedadlá.
Verzia F Sport pridáva aktívne pruženie AVS, prevzaté z kupé LC ale aj nové jazdné režimy Sport a Sport+, či aktívnu úpravu zvuku v kabíne. Líši sa aj športovejším vzhľadom a červeným čalúnením v kabíne. Bezpečnostné prvky aktualizovaného balíka Lexus Safety System+ obohatil zlepšený predkolízny systém, ktorý registruje po novom aj cyklistov. Slúži na to nový radar a kamera. RX tiež zvláda udržiavanie v jazdnom prúde vďaka kombinácii monitorovania prúdov a adaptívneho tempomatu. Európsky debut absolvuje novinka 30. júna počas prehliadky Chantilly Arts & Elegance Richard Mille vo francúzskom Chantilly a výroba odštartuje v treťom štvrťroku.
Lexus RX - 2019
Lexus RX - 2019
+34Lexus RX - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lexus #Lexus RX #lexus RX L
Články podľa značiek