Dacia Duster: Rumunské SUV príde o motor 1,6 SCe. Zastúpi ho 3-valec

Motorová rošáda sa nevyhla ani Dacii Duster. Nové agregáty 1,5 Blue dCi a 1,3 TCe teraz doplní preplňovaný 3-valec 1,0 TCe. To však znamená koniec obľúbeného atmosférického 4-valca 1,6 SCe.

04.06.2019 12:00
debata (4)
Rokmi overený atmosférický 4-valec 1,6 SCe... Foto: Dacia
Dacia Duster - 2017 Rokmi overený atmosférický 4-valec 1,6 SCe odchádza do minulosti. Väz mu nezlomil nezáujem zo strany zákazníkov, ale nové emisné limity.

Dacia od minulého roka nahrádza staršie motory za nové, ktoré plnia emisnú normu Euro 6d Temp. Dotklo sa to aj Dusteru. Pod jeho kapotou nájdeme nový diesel 1,5 Blue dCi (70, 85 kW) aj novučičký benzínový 4-valec 1,3 TCe (96, 110 kW). V tomto prípade zákazníci jednoznačne získali. Otázkou však je, ako to bude s ďalšou novinkou. Do rumunského SUV totiž mieri aj nový 3-valec 1,0 TCe, ktorý mal premiéru len nedávno v novom Cliu. Zlou správou však je, že táto pohonná jednotka nahradí súčasný atmosférický 4-valec 1,6 SCe (84 kW), ktorý môže byť vybavený aj pohonom oboch náprav.

Náhradou za základnú motorizáciu bude nový... Foto: Renault
Renault - motor 1,0 TCe - 2019 Náhradou za základnú motorizáciu bude nový preplňovaný 3-valec 1,0 TCe s výkonom 74 a možno aj 86 kW z nového Clia.

Nejde ani tak o miernu stratu výkonu, pretože v Cliu má nový 3-valec len 74 kW, čo poľahky doženie krútiacim momentom 160 Nm, a vylúčená nie je ani výkonnejšia verzia (86 kW), ale o to, že Duster príde o najlacnejší a najjednoduchší motor v ponuke. Ten bol práve z tohto dôvodu veľmi populárny a dobre ladil s lowcostovou povahou Dusteru. Bohužiaľ, v súčasnosti spĺňa len emisnú normu Euro 6c a materská automobilka Renault už do jeho vývoja investovať nebude. Najneskôr v septembri tak definitívne skončí. Od 1. 9. totiž platí nová emisná norma Euro 6d Temp.

Podľa serveru Rnews.cz je nový agregát vhodný aj pre Duster. Je síce preplňovaný, ale nemá priame vstrekovanie paliva, čo z neho robí adepta na alternatívne spaľovanie LPG. Bonusom má byť aj jeho nižšia hmotnosť, ktorá sa podpíše na zlepšení jazdných vlastností. Naopak, podľa toho istého zdroja, prídu zákazníci o možnosť kombinovať základnú motorizáciu so štvorkolkou. Je pravdepodobné, že drahšia technika sa navyše podpíše na cene, tak ako to bolo v prípade modernizácie Suzuki Vitara, ktoré prišlo z rovnakých dôvodov o atmosférickú „jednašestku“. Udržať základnú cenu pod 10 000 eur asi nebude pre Daciu jednoduché.
Dacia Duster - 2017
Dacia Duster - 2017
+36Dacia Duster - 2017

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Duster #1.0 TCe
Články podľa značiek