Mercedes-AMG predstavuje najsilnejší dvojliter sveta

V Affalterbachu sa rodí nové srdce pre kompakty s označením A45. Pôjde o motor s najväčším litrovým výkonom, aký sa kedy objavil v sériovo vyrábanom aute. A tiež o najsilnejší sériový 4-valec vôbec.

12.06.2019 12:00
debata (4)
Nový dvojliter s kódovým označením M139 prekoná... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-AMG CLA35 4Matic - 2019 Nový dvojliter s kódovým označením M139 prekoná výkonom všetkých súperov. V silnejšej verzii pre A45 S ponúkne až 422 koní, teda 211 z litra objemu.

Už minulá generácia triedy A sa mohla po úprave v divízii AMG pýšiť neuveriteľným motorom. Veď kompaktné Mercedesy s označením A45 poháňal od roku 2013 dvojlitrový preplňovaný 4-valec s výkonom 265 kW. Okamžite si tým zabezpečil post najsilnejšieho sériového dvojlitra na svete. O dva roky neskôr to v Affalterbachu spečatili modernizáciou, ktorá vyžmýkala z toho istého objemu o ďalších 15 kW viac. Celkovým výstupom 280 kW tak ostré áčko porážalo aj 5-valec 2,5 TFSI (270 kW) v konkurenčnom Audi RS3. Už vtedy však šéf Mercedesu-AMG Tobias Mörs naznačil, že dvojlitrová pohonná jednotka má ešte stále rezervy. Aké?

To sa dozvedáme práve teraz. A to v súvislosti s novou generáciou triedy A, ktorá sa práve chystá na trh v najostrejšej verzii A45 AMG. Zatiaľ jej predchádza slabšia A35 AMG, kde ten istý dvojliter dáva 225 kW a 400 Nm krútiaceho momentu. Čoskoro sa však jeho výkon vyšplhá na 285 kW. Samozrejme, to je úžasné číslo, ktoré A45 AMG vzdiali na míle od A35 AMG, lenže v porovnaní s predošlou generáciou najsilnejšej triedy A ide v podstate o kozmetickú úpravu. Päť plusových kilowattov nikoho neomráči. A tak sa v Affalterbachu rozhodli pre ďalší tuning. Jednoducho, Mercedes-AMG A45 dostane nového súrodenca A45 S.

Od svojho predchodcu sa bude rekordný 4-valec... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-AMG CLA35 4Matic - 2019 Od svojho predchodcu sa bude rekordný 4-valec líšiť aj priebehom krútiaceho momentu, ktorým má pripomínať atmosférické motory.

A táto verzia bude posielať k obom nápravám až 310 kW, čo je 422 koní. Z pohľadu litrového výkonu to bude 211 koní na liter – absolútny rekord v triede sériových áut. Maximum bude dostupné pri 6 750 otáčkach. Zároveň to však znamená, že ide aj o najsilnejší 4-valec v automobilovej produkcii. Rovnako úctyhodný je krútiaci moment 500 Nm. A s ním súvisí ďalšia zvláštnosť. Ak sa totiž pozrieme na jeho krivku, uvidíme, že maximum dosahuje vo veľmi úzkom spektre od 5 000 do 5 250 otáčok za minútu. Ako je to možné, keď v minulosti motor poskytoval to najlepšie už pri 2 250 otáčkach? Súvisí to s novou filozofiou.

V Affalterbachu totiž naladili motor tak, aby pripomínal atmosférický agregát. Krútiaci moment narastá postupne, čo by malo zaručiť fantastický pocit za volantom. Pritom nové dvojkomorové turbodúchadlo twin-scroll dosahuje až 169 000 otáčok za minútu a generuje plniaci tlak 2,1 baru, o 0,2 viac ako v minulosti. Tak ako všetky motory od AMG bude aj tento vyrábaný ručne a signovaný podpisom konkrétneho mechanika. Dostane sa pod kapoty hatchbacku A45 S a 4-dverového kupé CLA 45 S. Vylúčená však nie je ani jeho kariéra v sedane a v kombi Shooting Brake.

Viac sa iste dozvieme na septembrovom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom, kde má ostrá novinka plánovanú premiéru. Vrátane dynamických parametrov. Niet však pochýb o tom, že A45 S má ambíciu podliezť v šprinte na stovku štvorsekundovú hranicu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Mercedes-AMG #Mercedes-AMG A45 #Mercedes-Benz A45 AMG
Články podľa značiek