Kia Seltos: Dočkáme sa nového SUV pre Indiu? Vylúčené to nie je

Kia štartuje veľkú ofenzívu v Indii. A asi neprekvapí, že na čelo stavia novučičký crossover Seltos. Hoci automobilka sľubuje vynikajúci cenovo-hodnotový pomer, technológiami nezaostáva za svojimi väčšími súrodencami.

22.06.2019 07:00
debata
Nové SUV, či skôr crossover Seltos, má športový... Foto: Kia
Kia Seltos - 2019 Nové SUV, či skôr crossover Seltos, má športový strih a robustnú konštrukciu. Všetky svetlá sú diódové. Tigria maska sa na ňom predstavuje v úplne novej podobe.

SUV a crossovery sú stále v móde. A na tejto vlne sa vezie aj Kia. Okrem európskych modelov Stonic, Sportage a Sorento operuje mimo Európy aj novým Telluride, KX3 a Mohave. Zabudnúť nesmieme ani na hybridné Nexo či elektrický Soul. To však nie je všetko. Okrem očakávaného XCeedu, ktorý sa predstaví už za pár dní, prichádza na svet ďalšia novinka – kompaktné SUV Seltos. Kia ho ukáže na špeciálnej akcii v Dillí. Nie náhodou. Seltos sa má stať vlajkovou loďou jej ofenzívy na najľudnatejšom trhu planéty. Aj preto bol Seltos špecificky prispôsobený požiadavkám indického regiónu. Cenu nevynímajúc.

Ak si však myslíte, že Seltos bude indickou „Daciou Duster“, tak ste na omyle. Novinka je atraktívna po stránke dizajnu aj technológií, čo naznačil už sarší koncept SP Signature. Model zapadajúci veľkostne kdesi medzi Stonic a Sportage má vyslovene športový strih, čo vidieť na chrómovej spodnej linke okien, no zároveň navodzuje dojem robustného SUV. Napríklad kolmou maskou, vertikálnou kapotou a bohatou plastovou ochranou karosérie. Používať môže až 18-palcové disky kolies s diamantovým výbrusom. Nešetrilo sa ani na technológiách. Všetky svetlá vrátane zadných, denných aj hmlových sú diódové.

Vzadu má Seltos efektné svetlá spojené... Foto: Kia
Kia Seltos - 2019 Vzadu má Seltos efektné svetlá spojené chrómovou lištou a zvýraznené výfuky. Je však možné, že budú falošné.

Platiť to má zvlášť o interiéri, ktorý je prispôsobený mladšej klientele. To znamená bohatú konektivitu a infotainment, 10,25-palcovú dotykovú obrazovkou, náladové osvetlenie reagujúce na hudbu či head-up displej, ktorý premieta obraz na malú sklenenú plochu. Displej je schopný zobrazovať až tri aplikácie súčasne. Služby UVO App, dostupné na tri roky zadarmo, ponúknu vodičom on-line informácie či pomoc v núdzi. Dostupná bude aj aparatúra Bose s ôsmimi reproduktormi. Kabína má disponovať dostatkom priestoru a variability. Jej finálny dizajn však ostáva zatiaľ tajomstvom. Kia o ňom ale hovorí ako o odvážnom.

Interiér poznáme zatiaľ len zo skice. V každom... Foto: Kia
interior-sketch-of-kias-small-suv-1 2 Interiér poznáme zatiaľ len zo skice. V každom prípade v ňom nebude chýbať infotainment s 10,25-palcovou obrazovkou ani head-up displej.

Na indickom trhu bude Seltos vytŕčať z davu aj bezpečnostným vybavením. V krajine, kde nie sú povinné ani len airbagy, ich bude mať hneď šesť a k tomu stabilizačný systém ESC alebo kontrolu prudkého zjazdu. Rozšíreniu o asistenčné systémy nič nebráni. Pod kapotou môžu pracovať tri motory. Dvojlitrový atmosférický 4-valec 2,0 GDi (110 kW), preplňovaný 4-valec 1,6 T-GDi (130 kW) aj diesel 1,6 CRDi (100 kW). Na výber je 7-stupňová dvojspojková prevodovka, 6-stupňová automatická prevodovka s hydrodynamickým meničom alebo kontinuálna prevodovka CVT. To v závislosti od cieľového trhu. Manuál Kia nespomína.

Seltos bude schádzať z výrobných liniek Kie v indickom Pradeshi, ale aj v kórejskom závode Gwangju. A čo je podstatné, Kia o ňom hovorí ako o globálnom modele. Okrem Indie, kde Kia v súvislosti so vstupom Seltosu na trh otvára rekordný počet predajní, sa Seltos objaví aj v ďalších lokalitách. A nie je vôbec vylúčené, že by mohlo ísť tiež o Európu. Práve preto Seltos spomíname. I keď je pravdou, že v hustom portfóliu crossoverov a SUV Kie by mohol kanibalizovať svojich súrodencov. Do predaja sa má dostať ešte pred koncom tohto roka.
Skica nového crossoveru Kia
Skica nového crossoveru Kia
+2Skica nového crossoveru Kia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Seltos
Články podľa značiek