BMW X7 Pick-up: Luxusné SUV malo ísť do šrotu. Nakoniec je z neho pikap!

Mercedes-Benz už svoj pikap má. A čo jeho mníchovský konkurent? Ten tiež, ale do výroby sa nechystá. Škoda, mohlo by ísť o najluxusnejšie auto vo svojom segmente.

09.07.2019 12:00
debata (1)
Na netradičné spojenie značky BMW so svetom... Foto: BMW
BMW X7 Pick-up Concept - 2019 Na netradičné spojenie značky BMW so svetom pikapov si treba chvíľu zvykať. V USA by s tým však iste zákazníci problém nemali.

Nie je to tak dávno, čo BMW predstavilo svoj najluxusnejšie SUV X7. Jeho úlohou nie je nič iné, ako skomplikovať život konkurenčnému Mercedesu-Benzu GLS. Teraz sa však predstavuje v podobe, ktorú by asi len málokto čakal. Na akcii BMW Motorrad Days zažiarlila X-sedmička s prívlastkom Pick-up Concept. A to aj s dobrodružným endurom BMW F 850 GS na korbe,, ktoré je jeho vstupenkou na toto motocyklové podujatie. Chystá sa azda v Mníchove odpoveď na stuttgartské „xsko“? Nie, za týmto projektom stoja odborní stážisti BMW Group, ktorí spolupracovali s oddelením BMW Concept Vehicle Construction. Jednoducho, študenti, ktorých pripravuje mníchovská automobilka pre svoju budúcnosť.

Konverzia si vyžiadala odstránenie zadnej časti... Foto: BMW
BMW X7 Pick-up Concept - 2019 Konverzia si vyžiadala odstránenie zadnej časti kabíny a vytvorenie nákladného priestoru. Ruka v ruke s tým došlo aj k predĺženiu karosérie o 100 mm.

Dvanásťčlenný tím sa rozhodol pre túto netypickú konverziu, ktorá trvala celých desať mesiacov. Za základ poslúžil jeden z predprodukčných prototypov BMW X7 xDrive40i, ktorý by inak skončil v šrote. Luxusné SUV prišlo v zadnej časti karosérie o strechu. Za päťmiestnou kabínou ju nahradil nákladný priestor s dĺžkou 140 cm. Väčšina z nových dielcov je vyrobená z kompozitných materiálov, presnejšie plastov vystužených uhlíkovými vláknami CFRP. Týka sa to bočníc, sklopného veka, deliacej steny a dokonca aj strechy. K slovu prišli aj komponenty vytlačené na 3D tlačiarni. Takže pikap je v porovnaní s bežným X7 dokonca o 200 kg ľahší. Pritom je o 100 mm dlhší. Po otvorení veka sa ložná plocha predĺži až na 200 centimetrov.

Po otvorení zadného veka poskytne X7 Pick-up... Foto: BMW
BMW X7 Pick-up Concept - 2019 Po otvorení zadného veka poskytne X7 Pick-up Concept nákladný priestor s dĺžkou 200 mm. To je dosť napríklad na prevoz endura BMW F 850 GS.

To je dosť na to, aby sa sem dal umiestniť napríklad motocykel. V tomto prípade zvoli stážisti BMW F 850 GS, s ktorým tvorí X7 Pick-up Concept ideálne duo pre dobrodružstvá. Tam, kde skončí pikap vybavený preplňovaným radovým 6-valcom 40i (250 kW) v spojení s pohonom xDrive, môže pokračovať drsné enduro. Na luxusný pôvod tohto auta sa však nezabudlo. Päťmiestna kabína ponúka identický komfort, a to aj vďaka pneumatickému pruženiu. Na korbe sa zas našlo miesto pre podlahu „vystlanú“ drahým, ručne opracovaným tíkovým drevom s medovou povrchovou úpravou, inšpirovanou svetom jácht. Celé to dotvára špecifická modrá metalíza Tanzanite Blue so silným 3D efektom.

Väčšina nových komponentov, ale aj strecha, je... Foto: BMW
BMW X7 Pick-up Concept - 2019 Väčšina nových komponentov, ale aj strecha, je vyrobená z kompozitných materiálov. Podlahu však zdobí ručne opracované tíkové drevo.
Ak si však myslíte, že X7 Pick-up Concept je predzvesťou príchodu pikapu z dielne BMW, ste na omyle. Nič také Mníchov neplánuje. A možno je to škoda. Pretože BMW má silné zázemie v USA, v krajine, kde sú pikapy dlhodobo najpopulárnejším segmentom trhu. Navyše svoje SUV vrátane nového X7 za Atlantikom aj vyrába. Konkurencia je síce silná, ale X-sedmička s korbou by zaujať mohla. Už len preto, že na rozdiel od súperov by dokázala poskytnúť neporovnateľne vyšší komfort. Dôvod? Nemá rámový podvozok ani tuhé nápravy. Jej jazdné vlastnosti by teda zodpovedali charakteru mníchovských SUV. To napokon naznačuje aj vzduchovým odpružením, ktoré by ste v triede pikapov hľadali márne.
BMW X7 Pick-up Concept - 2019
BMW X7 Pick-up Concept - 2019
+16BMW X7 Pick-up Concept - 2019

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Concept #koncept #BMW X7 #enduro #BMW X7 Pick-up
Články podľa značiek