Škoda Karoq a Kodiaq: Zmeny pod kapotou aj v bezpečnosti

Modelový rok 2020 prinesie kľúčovým mladoboleslavským SUV niekoľko inovácií. A nejde len o nápis Škoda na zadnom veku.

22.07.2019 00:00
debata
Najväčšou dizajnovou zmenou Kodiaqa a Karoqa sú... Foto: Škoda-Auto
Škoda Karoq, Kodiaq - 2020 Najväčšou dizajnovou zmenou Kodiaqa a Karoqa sú nápisy Škoda na zadnom veku, ktoré nahrádzajú logo automobilky.

SUV Kodiaq a Karoq sú tu pomerne krátko na to, aby dostali rozsiahli facelift, tak ako sme to videli pred pár mesiacmi v prípade Superbu. Napriek tomu Škoda svoje dva kľúčové modely modernizuje takpovediac za pochodu. A výnimkou nebude ani modelový rok 2020. Nový Kodiaq a Karoq spoznáte pomerne ľahko, ale len odzadu. Namiesto loga okrídleného šípu sa totiž na zadnom výklopnom veku objavil nápis Škoda. To neprekvapí, keďže tento štylistický prvok už poznáme zo Scaly, z Kamiqa aj vynoveného Superbu. Väčší Kodiaq sa môže navyše pochváliť novými príplatkovými 20-palcovými diskami Ignite. V interiéri sú novinkou ventilované kožené sedadlá pre Kodiaq Scout. Samozrejme, opäť ako extra výbava.

Nový systém monitorovania jazdných prúdov má... Foto: Škoda-Auto
Škoda Karoq, Kodiaq - 2020 Nový systém monitorovania jazdných prúdov má dosah predĺžený z 20 na 70 metrov a varovnú diódu na vnútornej strane spätného zrkadla. Predtým bola priamo v odrazovej ploche.

Zásadnou zmenou pre Karok je nový preplňovaný diesel 2,0 TDI (140 kW), spárovaný so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou a pohonom 4×4, ktorý vďaka systému selektívnej katalytickej redukcie SCR spĺňa momentálne najprísnejšiu emisnú normu Euro 6d-Temp. Pre oba modely je pripravený adaptívny podvozok bez ohľadu na to, či ide o verzie s predným náhonom, alebo o štvorkolky. Doteraz ho mali len verzie 4×4. Zákazníkov tiež poteší nové bezkľúčové odomykanie a štartovanie, odolné proti krádežiam pomocou predlžovača signálu. Kľúče sú po novom vybavené senzorom pohybu. Ak sa kľúč viac ako 15 minút nehýbe, kľúč sa deaktivuje. Pri opätovnom pohybe sa vysielač opäť zapne.

Bezpečnostných noviniek je tu však viac. Monitorovanie jazdných prúdov, takzvaný Side Assist, má teraz dosah až 70 metrov. Predtým to bolo len dvadsať. Senzory sledujú vozidlá v mŕtvom uhle, ale aj tie, ktoré sa približujú zozadu. Výhody to prináša nielen na viacprúdových cestách, ale aj pri cúvaní z parkovacieho miesta. Varovanie prichádza z diódy na vnútornej strane spätného zrkadla, pričom je možné nastaviť aj jej jas. Doteraz bola dióda inštalované priamo v ploche zrkadla. Väčší Kodiaq prináša aj vyspelejšiu kontrolu tlaku v pneumatikách. Modernizované SUV Škody modelového roku 2020 sa dostanú do predaja na jeseň. Čo pre českú značku znamenajú, dokumentujú najlepšie predajné čísla. Kodiaq má na konte od jesene 2016 viac ako 360 000 a menší Karoq, uvedený na trh o rok neskôr, vyše 220 000 regis­trácií.
Škoda Karoq, Kodiaq - 2020
Škoda Karoq, Kodiaq - 2020
+2Škoda Karoq, Kodiaq - 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Kodiaq #Škoda Karoq
Články podľa značiek