Audi Q3 Sportback: Ingolstadt prichádza s druhým 'kupé' do terénu

BMW X2, Range Rover Evoque či Jaguar I-Pace majú nového súpera. Audi totiž nasadzuje do ringu kompaktné SUV-kupé Q3 Sportback. Na úvod dostane dva motory. Silnejšie prídu neskôr.

29.07.2019 06:00
debata
Audi Q3 Sportback síce vychádza z SUV Q3,... Foto: Audi
Audi Q3 Sportback - 2019 Audi Q3 Sportback síce vychádza z SUV Q3, absolvovalo však rozsiahly športový tuning. Má agresívnejšiu masku aj predný nárazník.

Audi pomaly dobieha náskok konkurencie v triede športovo orientovaných SUV. Zatiaľ má v ponuke jedine Q8. Ale aj naň sme čakali celé roky, kým také BMW X6 či Mercedes-Benz GLE Coupé sú realitou už dávno. Nehovoriac o ich menších súrodencoch GLC Coupé, X4 a najnovšie aj X2. Práve posledné z nich si však bude musieť zvyknúť na nového konkurenta. Ingolstadt totiž konečne vyrukoval s modelom Q3 Sportback. A kým Q8 je len ľahším derivátom veľkého Q7 so zníženou strechou, tentoraz sú zmeny dramatickejšie. O tom, že ide o SUV-kupé, niet najmenších pochybností.

Silueta kabíny má oveľa splývavejší tvar ako... Foto: Audi
Audi Q3 Sportback - 2019 Silueta kabíny má oveľa splývavejší tvar ako Audi Q8. To ovplyvnilo aj športový profil okien. Strecha je umiestnená až o 26 mm nižšie. K dispozícii sú až 20-palcové disky kolies.

Základom Q3 Sportback je vlani predstavené Q3. Správy o možnom názve Q4 sa nepotvrdili. Toto označenie bude totiž v ingolstadtskej nomenklatúre patriť elektrickému SUV na platforme MEB. Novinka má výrazne dynamickejší strih. Predná maska je lakovaná klavírnou čerňou a matné pozadie dostali aj diódové svetlá, za príplatok s technológiou Matrix LED. Nový je nárazník s čiernymi vložkami a výraznejším spojlerom. Silueta zníženej kabíny klesá v zadnej časti oveľa splývavejšie ako pri väčšom Q8. To ovplyvnilo aj profil okien. Zadná časť pôsobí svalnatejšie.

Vzadu pôsobí Q3 Sportback svalnatejšie a... Foto: Audi
Audi Q3 Sportback - 2019 Vzadu pôsobí Q3 Sportback svalnatejšie a širšie, hoci v skutočnosti má na šírku o deväť milimetrov menej.

Tomu prispieva zmena proporcií. Sportback je o 16 mm dlhší, o 26 mm nižší o deväť milimetrov užší. Kabína poskytne miesto pre päť cestujúcich a prekvapujúco aj veľmi slušnú variabilitu. Tak napríklad zadné sedadlá delené v „prémiovom“ pomere 40 : 20 : 40 sa dajú posúvať v rozsahu 130 mm. Zlé to nie je ani v kufri. Ten má v základnom usporiadaní 530 litrov, čo je identický údaj s Q3. Po sklopení operadiel však za Q3 zaostáva o 123 litrov, čo je pochopiteľné. Nechýba elektricky ovládané výklopné veko s nožným senzorom ani dvojitá podlaha.

Palubná doska pochádza z Audi Q3. Vrcholová... Foto: Audi
Audi Q3 Sportback - 2019 Palubná doska pochádza z Audi Q3. Vrcholová verzia infotainmentu obsahuje 10,- a 12,3-palcové displeje.

Palubná doska vrátane virtuálneho kokpitu (1,23 palca) či multimediálneho rozhrania MMI Navigation Plus (10,1 palca) pochádza z Q3. Za príplatok dostanete až 12,3-palcovú obrazovku. Športovejší vzhľad umocňujú lepšie kontúrované sedadlá, kožou potiahnutá palubná doska či ambientné osvetlenie s výberom tridsiatich odtieňov. Nešetrilo sa ani na konektivite. V sérii sú platformy Apple CarPlay a Android Auto. Aplikácia MyAudi umožňuje komunikáciu s vozidlom na diaľku. Navigácia môže využívať dáta Goole Maps a on-line informácie o doprave. Pripravený je aj systém Car-to-X pre komunikáciu s infraštruktúrou, napríklad so semaformi.

V kufri s dvojitou podlahou je v základom... Foto: Audi
Audi Q3 Sportback - 2019 V kufri s dvojitou podlahou je v základom usporiadaní 530 litrov pre batožiny, čo je identická hodnota s klasickým Q3. Zachovala sa aj možnosť posunu zadných sedadiel s rozsahom 130 mm.

Na úvod dostane Q3 Sportback len dva motory. Naftový dvojliter 35 TDI (110 kW) a benzínový dvojliter 45 TFSI (165 kW). Neskôr pribudne základná benzínová verzia 30 TFSI s 1,5-litrovým 4-valcom a silenejší diesel, pravdepodobne 40 TDI (140 kW), oba s mildhybridnou sústavou, ktorá šetrí 0,4 litra paliva na 100 km. Motory budú kombinované zväčša so 7-stupňovu dvojspojkovou prevodovkou a tiež pohonom Quattro. Vodič dostane na výber až šesť jazdných režimov vrátane módu Offroad, ktorý zlepšuje trakciu na nespevnených povrchoch a pri prudkom klesaní pomáha stabilizovať vozidlo.

Q3 Sportback je postavené na platforme MQB,... Foto: Audi
Audi Q3 Sportback - 2019 Q3 Sportback je postavené na platforme MQB, takže na rozdiel od väčších modelov má naprieč uložené motory a jednoduchšie Quattro s elektrohydraulickou spojkou.

Na asfalte zas majitelia ocenia štandardne dodávané progresívne riadenie. Za adaptívne tlmiče si už však Audi bude účtovať extra príplatok. Podobne ako za adaptívny tempomat, zobrazenie okolia vozidla či udržiavanie v jazdnom prúde. Súčasťou série je ale výstraha pred kolíziou, autonómne brzdy či monitoring jazdných pruhov a slepých uhlov zrkadiel. Audi Q3 Sportback absolvuje svetový výstavný debut na frankfurtskom autosalóne. Predstaví sa hneď dvoma limitovanými úvodnými edíciami Dew Silver a Mythos Black, vybavenými paketom S line, 20-palcovými diskami a, ako napovedajú názvy, aj špecifickými odtieňmi karosérie.

Porovnanie rozmerov

Model Q3 Sportback Q3 Rozdiel
Dĺžka (mm) 4 500 4 484 +16
Šírka (mm) 1 840 1 849 –9
Výška (mm) 1 560 1 586 –26
Rázvor náprav (mm) 2 680 2 680 0
Objem kufra (l) 530 – 1 400 530 – 1 525 0 – –125
Audi Q3 Sportback - 2019
Audi Q3 Sportback - 2019
+24Audi Q3 Sportback - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Audi Q3 #Audi Q3 Sportback
Články podľa značiek