BMW 2 Gran Coupé: Mníchov zaútočí na kupé CLA. Použije rovnaké zbrane

Modelový rad BMW 2 síce príde o dvojčatá Gran Tourer/Active Tourer, ale na druhej strane ho už na jar 2020 obohatí úplne nové 4-dverové kupé. Za zákalad posúži BMW 1 a tak neprekvapí, že aj dvojkový rad príde o zadný náhon.

01.08.2019 16:00
debata
Aj nový modelový rad BMW 2 presedlá na... Foto: BMW
BMW 2 Gran Coupé - 2020 Aj nový modelový rad BMW 2 presedlá na platformu FAAR s priečne uloženými motormi a prioritným predným náhonom.

Len prednedávnom predstavilo BMW úplne nový modelový rad 1. Ten podstúpil radikálnu koncepčnú zmenu. Presedlal z pozdĺžne uložených motorov a zadného náhonu na jednoduchší koncept predokolky s priečne situovanými agregátmi. Diktovali to náklady, ktorým padla vhod unifikácia s kompaktmi britského Mini. Nie inak to robí Mercedes-Benz. A presne ten istý osud čaká aj modelový rad BMW 2, hoci priaznivci značky tajne dúfali, že klasický „lejaut“ mu predsa len ostane. Aj v tomto prípade majú byť odpustkom verzie s pohonom xDrive, a najmä vyspelá kontrola trakcie ARB z elektromobilu i3 s extrémne rýchlym obmedzením preklzu kolies. V praxi to znamená potlačenie nedotáčavých tendencií na minimum.

Úplnou novinkou je 4-dverové kupé. Očakávať... Foto: BMW
BMW 2 Gran Coupé - 2020 Úplnou novinkou je 4-dverové kupé. Očakávať môžme bezrámovú konštrukciu okien.

To však nie je jedinou novinkou novej „dvojky“. V ponuke totiž pribudne celkom nová karosárska verzia. Ako inak, v Mníchove plánujú útok proti konkurenčnému Mercedesu-Benz CLA, ktorý sa ukázal len nedávno v druhej generácii. Darí sa mu najmä v Číne. Recept je rovnaký. BMW 2 Gran Coupé bude ďalším 4-dverovým kupé pod modelmi 3 Gran Coupé a majestátnym 8 Gran Coupé. Nová platforma FAAR spoločná s Mini a novým BMW 1 prináša kompaktnejší pohon aj viac miesta na zadných sedadlách. V porovnaní s doterajším BMW 2 Coupé, ktoré bolo v skutočnosti skôr sedanom s jedným párom dverí, pribudne na zadných sedadlách 34 mm. A kufor s objemom 450 litrov stojí tiež za to.

Zamaskované prototypy jazdia v okolí Mníchova v... Foto: BMW
BMW 2 Gran Coupé - 2020 Zamaskované prototypy jazdia v okolí Mníchova v rámci finálnych cestných skúšok. Najvýkonnejšou verziou je toto BMW M235i Gran Coupé s výkonom 225 kW. Na 6-valec však zabudnite.

Premiéra Gran Coupé dvojkového radu je naplánovaná na novembrový autosalón v Los Angeles. Ale už dnes si môžeme urobiť približnú predstavu o jeho dizajne. Automobilka totiž zverejnila sériou snímok predprodukčných prototypov, ktoré absolvujú finálne cestné skúšky v okolí Mníchova. Iste nie náhodou ide o špičkovú verziu M235i xDrive, aby sa nezabudlo, že zmena koncepcie neznamená ústup od športových ambícií. Jej dvojlitrový preplňovaný 4-valec TwinPower Turbo poskytne 225 kW a 450 Nm krútiaceho momentu, ktoré pošle cez 7-stupňový automat a samosvorný diferenciál Torsen k obom nápravám. Akcelerácia na stovku by sa mala pohybovať pod piatimi sekundami.

Okrem toho možno pod kapotou BMW 2 Gran Coupé očakávať aj 3-valec 118i (103 kW), 116d (85 kW), ale aj silnejší naftový 4-valec 118d (110 kW) a 120d xDrive (140 kW). Vzhľadom na športový imidž je pravdepodobné, že základné pohonné jednotky sa v dvojke neobjavia. Otázne je aj to, aké karosárske verzie v modelovom rade BMW 2 vlastne ostanú. Známe je, že bez nástupcov končia MPV 2 Gran Tourer a Active Tourer. Nebol o ne príliš veľký záujem, a navyše v „párnej“ nomenklatúre BMW trčali ako päsť na oko. A nejasný je aj osud 2-dverového „kupé“. Ak by neprišlo, bola by ohrozená budúcnosť najmenšieho mníchovského kabrioletu. V Bavorsku sa teraz však výrazne škrtá, takže menšinové žánre musia ísť z kola von.
BMW 2 Gran Coupé - 2020
BMW 2 Gran Coupé - 2020
+15BMW 2 Gran Coupé - 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW 2 #BMW 1 #BMW 2 Gran Coupé
Články podľa značiek