Nissan Juke: Druhá generácia prezrádza viac. Bude priestrannejšia

Na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom predstaví Nissan novú generáciu priekopníka mestských crossoverov. Model Juke ostane verný extravagantnému dizajnu a pre posádku bude pohodlnejší.

22.08.2019 06:00
nissan juke 2019 prototype 005 Foto:
Základom nového Nissanu Juke je platforma CMF-B.
debata

Súčasná generácia malého japonského crossoveru je na trhu dlhých deväť rokov. Odvtedy sa konkurencia posunula o veľký krok dopredu, a preto ju musí Nissan dobehnúť. Postarať sa o to má druhá generácia, ktorá je symbolom dizajnového a technického progresu celej značky. Po zverejnení prvej snímky predného svetlometu máme k dispozícii aj fotografie zamaskovaného prototypu. Viac podrobností o novinke získal od automobilky britský magazín Autocar.

Nissan Juke
Nissan Juke
+14Nissan Juke
Základom nového Nissanu Juke je platforma CMF-B (Common Module Family B). Ide o rovnaký základ, aký majú Renaulty Captur a Clio. Na dĺžku automobil meria 4 210 milimetrov, čo je oproti predchodcovi o 75 mm viac. Rázvor náprav sa natiahol až o 106 mm a teraz meria 2 636 mm. Profitovať z toho budú hlavne zadní cestujúci a batožinový priestor. Ten má objem 422 litrov, čo je o 68 viac ako v prípade prvej generácie.

Karoséria obsahuje viac vysokopevnostnej ocele, vďaka čomu je o 6% ľahšia a o 13% pevnejšia. Vonkajší vzhľad vychádza z konceptov GT-R 2020 Vision Gran Turismo a Gripz SUV. Charakterizujú ho ostré hrany a tenké svetlá. K dispozícii budú až devätnásťpalcové disky kolies.

Interiér dostane hodnotnejšie materiály. V nižších výbavách bude menej tvrdých a viac mäkkých plastov. Vyššie výbavy budú obsahovať množstvo dizajnových doplnkov vrátane kontrastného prešívania, čiernych lakovaný plôch a čalúnenia z Alcantary. Centrom vnútrajška bude osempalcová dotyková obrazovka infotainmentu. Vďaka tomu bude nový Nissan Juke pôsobiť hodnotnejším dojmom ako jeho predchodca.

Pod kapotou prototypu pracuje jednolitrový trojvalec s výkonom 85 kW (115 k) a krútiacim momentom 180 Nm. Vďaka funkcii Overboost môže krútiaci moment dočasne stúpnuť až na 200 Nm. Na výber bude šesťstupňová manuálna alebo sedemstupňová automatická dvojspojková prevodovka. Prvá generácia mala okrem manuálu na výber kontinuálnu prevodovku CVT.

K dispozícii budú až devätnásťpalcové disky... Foto: Autocar
nissan juke 2019 prototype 004 K dispozícii budú až devätnásťpalcové disky kolies.

Zatiaľ nie je isté, či ponuku rozšíri aj plug-in hybrid, no vzhľadom na to, že sesterský Renault Captur takúto techniku dostane, je pravdepodobné, že sa jej dočká aj Juke. Začiatok predaja novinky je naplánovaný na koniec novembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Nissan Juke #CMF-B #crossove
Články podľa značiek