Bentley EXP 100: Elektrické GT je víziou udržateľného luxusu. Minulosť si ctí

Fascinujúca štúdia Bentleya vznikla pri príležitosti stého výročia značky. Dokonalým spôsobom spája tradíciu s futuristickými technológiami a bezemisným pohonom. Má 1 340 koní, stovku zvládne za 2,5 sekundy a na jedno nabitie prejde až 700 km. Takto nejako by mal vyzerať Bentley v roku 2035.

30.08.2019 12:00
debata
Nekompromisný Grand Tourer je vyrobený z... Foto: Bentley
Bentley EXP 100 GT Concept - 2019 Nekompromisný Grand Tourer je vyrobený z hliníka a kompozitov. A to je dobré, pretože na dĺžku má 5,8 a na šírku 2,4 metra.

V roku 1919 založil W. O. Bentley spoločnosť Bentley Motor Limited. V Crewe si tak v tomto roku pripomínajú storočnicu. A na malého výrobcu aristokratických limuzín, kupé a dnes už aj SUV vo veľkom štýle. Tento rok predstavila značka úplne nový Flying Spur a na trh uviedla limitované edície Mulsane a Continentlale GT vrátane otvorenej verzie Convertible. Čerešničku na torte si však Bentley nechal na koniec. Je ňou štúdia EXP 100 GT, ktorá sa pozerá do vzdialenejšej budúcnosti. Ako inak, prednosť dostala téma luxusného futuristické kupé, ktoré Bentley situoval do roku 2035.

Do kabíny sa vstupuje párom dverí s dĺžkou až... Foto: Bentley
Bentley EXP 100 GT Concept - 2019 Do kabíny sa vstupuje párom dverí s dĺžkou až dva metre. Po vyklopení pôsobia naozaj monumentálne.

Koncept je postavený z hliníka a uhlíkových vlákien. A nie je to žiaden drobec. Na dĺžku má neuveriteľných 5 800 a na šírku až 2 400 mm. To je na GT s len trojmiestnym interiérom až-až. Dizajnom jasne odkazuje na tradíciu hyperluxusných kupé, ale interpretuje ju novým spôsobom. Matricové LED svetlá zrastajú so zložitou kryštalickou štruktúrou prednej masky ako spomienka na Bentley Blower. Zadné svetlá zas tvorí súvislá 3D OLED obrazovka, zastupujúca všetky potrebné svetelné funkcie. Jednoliatosť splývavého profilu umocňuje dvojica dverí s dĺžkou až dva metre. Vyklápajú sa nahor spolu s veľkou časťou strechy. S otvorenými dverami pôsobí EXP 100 naozaj monumentálne.

Úlohu zadných svetiel na seba prevzala 3D OLED... Foto: Bentley
Bentley EXP 100 GT Concept - 2019 Úlohu zadných svetiel na seba prevzala 3D OLED obrazovka.

Za zmienku stoja aj detaily. Dekorácie sú vytvorené z medi a hliníka, čím EXP 100 GT odkazuje na zliatinu, ktorú použil W. O. Bentley pri konštrukcii piestov svojho slávneho leteckého motora A1 poháňajúceho britské bojové lietadlá v prvej svetovej vojne. Myslelo sa aj na ekológiu. Všetky materiály sú recyklovateľné. Vonkajší lak Compass je napríklad vyrobený z odpadového materiálu, ktorý vzniká pri spracovaní ryže. Podobne je to v interiéri s atypicky rozmiestnenými sedadlami. Na pravej strane je sedadlo vodiča aj zadného cestujúceho. Spolujazdec má vyhradenú celú ľavú časť kabíny. Výber materiálov zohľadňuje ekológiu aj tradíciu.

V interiéri sa spájajú prírodné materiály, ako... Foto: Bentley
Bentley EXP 100 GT Concept - 2019 V interiéri sa spájajú prírodné materiály, ako napríklad 5 000 rokov staré riečne drevo a vlnené koberce, s najnovšími technológiami. Umelú inteligenciu a autonómne riadenie nevynímajúc.

Využíva napríklad 5 000 rokov staré riečne drevo Copper Infused Riverwood, stopercentnú organickú kožu, vlnené koberce British Farmed Wool či dekorácie z kryštálu. V kontraste s históriou je EXP 100 vybavené najmodernejším infotainmentom s umelou inteligenciou AI, ktorá komunikuje s posádkou. Vďaka biometrickým sedadlám má koncept dokonalý prehľad o nálade posádky a tomu prispôsobuje atmosféru v kabíne. Nielen pomocou ambientného osvetlenia či úpravou priehľadnosti transparentnej strechy, ale aj vôňou. Pre štúdiu vytvoril Bentley špeciálne prírodné arómy santalového dreva alebo čerstvého machu. Samozrejmosťou je klimatizácia s dokonalou filtráciou nečistôt.

Zvláštne usporiadanie sedadiel ponúka maximálny... Foto: Bentley
Bentley EXP 100 GT Concept - 2019 Zvláštne usporiadanie sedadiel ponúka maximálny komfort vodičovi aj spolujazdcovi.

V dokonalom tichu a luxuse by mala posádka zažiť doslova adrenalínové zrýchlenie. EXP 100 poháňajú totiž štyri elektromotory s celkovým výkonom 986 kW (1 340 koní) a krútiacim momentom 1 500 Nm. Tie katapultujú futuristické GT s hmotnosťou 1,9 tony na stovku za 2,5 sekundy, čo sú údaje zo sveta hyperšportov. Rovnako fascinujúca je na elektromobil aj maximálna rýchlosť 300 km/h a dojazd až 700 km. Ten má zabezpečiť nová generácia akumulátorov s 5-násobnou energetickou hustotou, akú majú súčasné li-ion batérie. Bentley k nim však bližšie informácie neuvádza. Pravdepodobne pôjde o články s pevným elektrolytom (solid-state). Ich nabíjanie by pritom nemalo trvať dlhšie ako 15 minút.

„Bentley EXP 100 je typom auta, ktoré chceme v budúcnosti vyrábať. Podobne ako mnohé kultové Bentleye minulosti ponúka posádke mimoriadne emócie,“ povedal šéf dizajnu Stefan Sielaff. Podľa šéfa Bentleya Adriana Hallmarka je EXP 100 GT moderný a nekompromisný Grand Tourer, dokazujúci udržateľnosť luxusnej mobility aj v časoch veľkých zmien v automobilovom priemysle.

Bentley EXP 100 GT Concept - 2019
Bentley EXP 100 GT Concept - 2019
+17Bentley EXP 100 GT Concept - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bentley #Concept #koncept #Bentley EXP 100 GT
Články podľa značiek