Hyundai 45 Concept: Toto bude kórejský VW ID.3!

Frankfurtská štúdia Hyundai 45 je viac než len dizajnovým cvičením. Je avízom príchodu novej generácie elektromobilov, postavených na vlastnej platforme. Štýlom sa ale odvoláva na minulosť.

23.09.2019 06:00
debata (2)
Hyundai 45 bol jednou z najkrajších štúdií... Foto: Hyundai
Hyundai 45 Concept - 2019 Hyundai 45 bol jednou z najkrajších štúdií frankfurtského autosalónu. Prezentoval štýl Sensuous Sportiness, teda zmyselnú športovosť, ktorá by mala byť vlastná novej generácii elektrických Hyundaiov.

V roku 1974 predstavil Hyundai svoj prvý autorsky vyvinutý model Pony. Karosériu tohto liftbacku, kombi a tiež pikapu navrhol v tom čase pre kórejskú automobilku slávny Giorgetto Giugiaro vo svojom štúdiu Italdesig. A celé to okorenil konceptom Hyundai Coupé, ktorý zažiaril na vtedajšom autosalóne v Turíne. Odvtedy ubehlo presne 45 rokov, čo vysvetľuje číslovku v názve nového frankfurtského konceptu. Ten má ale s historickou predlohou spoločný len čistý, priam minimalistický štýl. V skutočnosti sa pozerá do budúcnosti. A asi neprekvapí, že tej elektrickej.

Tvarom karosérie odkazuje koncept 45 na prvý... Foto: Hyundai
Hyundai 45 Concept - 2019 Tvarom karosérie odkazuje koncept 45 na prvý autorsky vyvinutý model automobilky. Bol ním Hyundai Pony z roku 1974, navrhnutý slávnym Giorgettom Giugiarom.

Hyundai 45 Concept je totiž postavený na novej modulárnej platforme, ktorú automobilka nazýva skateboardovým podvozkom. Obsahuje podlahové batérie, elektromotor a vlastne všetko, čo súvisí s elektrickým pohonom. Bohužiaľ, bližšie informácie o technike Hyundai neprezradil, v každom prípade bude základom novej generácie bezemisných modelov kórejského výrobcu. Stratégia je podobná koncernu VW, ktorý už má novú modulárnu platformu MEB. Ani tu teda Kórejci zaostávať nebudú. Súčasné elektromobily ako Ioniq EV či Kona EV tak dostanú omnoho modernejších nástupcov.

Grafika svetiel, vrátane tých zadných, sa opäť... Foto: Hyundai
Hyundai 45 Concept - 2019 Grafika svetiel, vrátane tých zadných, sa opäť odvoláva na historickú predlohu. Ale so súčasnou technológiou.

A tí budú čerpať dizajnové prvky práve z konceptu 45. Hyundaiu sa nepochybne vydaril. Ide o minimalisticky ladený hatchback či skôr liftback ostrých tvarov v štýle „Sensuous Sportiness“. Mnohé komponenty karosérie či prelisy zvierajú 45-stupňový uhol, čo je ďalším dôvodom názvu konceptu. Jednoduchá predná maska odkazuje grafikou diód na pôvodné obdĺžnikové reflektory Pony a podobne je to vzadu. Neprehliadnuteľný je aj diódový pás integrovaný v prahoch, ktorý informuje vodiča o stave nabitia akumulátorov ešte predtým, než nasadne do interiéru.

Interiér je inšpirovaný nábytkovým dizajnom.... Foto: Hyundai
Hyundai 45 Concept - 2019 Interiér je inšpirovaný nábytkovým dizajnom. Nechýba drevo, textil, koža ani podlahový koberec. Pod ním sa skrýva nová elektrická platforma so zabudovanými batériami.

To, že Hyundai na koncepte nešetril, dosvedčujú dva páry posuvných dverí, ideálnych pre vystupovanie a nastupovanie v stiesnených priestoroch. Prístup uľahčuje aj absentujúci stredový stĺpik a predné sedadlá, ktoré sa natáčajú o 45 stupňov. Dostať sa za volant tak bude hračkou. Kabíne vládne priestor a svetlo. Napokon, podlaha je úplne rovná bez rušivého stredového tunela. A navyše pokrytá kobercom, čo vytvára útulné prostredie. To, že sa tvorcovia inšpirovali nábytkovým dizajnom, je jasné aj z výberu ďalších materiálov – dreva, kože a svetlých textílií.

Do kabíny sa nastupuje extrémne jednoducho.... Foto: Hyundai
Hyundai 45 Concept - 2019 Do kabíny sa nastupuje extrémne jednoducho. Vďaka dvom párom posuvných dverí a tiež natáčacím predným sedadlám.
Palubná doska nesie obrovský displej, ktorý je domovom celého infotainmentu a slúži tiež kamerovým spätným zrkadlám. Vychytávkou virtuálnych zrkadiel sú šošovky, ktoré sa čistia otáčaním. Nezabudlo sa ani na odkladacie priestory, ktoré tvoria kapsy vo dverách na ľahké umiestnenie tabletov či kníh. Posádke sa zídu, keďže Hyundai 45 počíta s autonómnym riadením vyšších úrovní. Na prvý pohľad to ale príliš nevidieť, keďže všetky kamery a potrebné senzory sú citlivo integrované do tela karosérie. Kedy sa stretneme s produkčnou verziou konceptu a jeho ďalšími súrodencami, Hyundai zatiaľ neprezradil.
Hyundai 45 Concept - 2019
Hyundai 45 Concept - 2019
+12Hyundai 45 Concept - 2019

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Concept #koncept #autosalón Frankfurt 2019 #Hyundai 45
Články podľa značiek