Continental: Pneumatika C.A.R.E si dokáže sama upraviť tlak. Šetrí tým palivo

Viete, že až 25 % vodičov v Európe jazdí s podhustenými pneumatikami? Vyšší valivý odpor má potom na svedomí vyššiu spotrebu paliva a viac emisií CO2. Skoncovať s tým má nová inteligentná pneumatika Continentalu.

24.09.2019 12:00
debata (1)
Najväčšou vychytávkou systému Continental... Foto: Continental
Continental - pneumatika Conti C.A.R.E. Najväčšou vychytávkou systému Continental C.A.R.E. je schopnosť pneumatiky udržiavať neustále správny tlak. Slúži na to odstredivé čerpadlo zabudované v kolese a tlakové zásobníky.

Novinka, ktorú predstavil Continental na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom, dostala výstižný názov C.A.R.E. V angličtine to totiž znamená starostlivosť. A starostlivá naozaj je, hoci pod skratkou sa skrýva význam – Connected, Autonomous, Reliable, Electrified. Pomocou senzorov ContiSense dokáže sledovať okamžitý tlak, teplotu aj opotrebenie dezénu. Na tom by nebolo nič až také zvláštne, lenže nová pneumatika vie tieto údaje využiť a dokonca zabezpečiť nápravu. Napríklad udržiavať správny tlak. Pritom sa zaobíde bez zložitých systémov, ktoré poznáme z off–roadov či niektorých vojenských nákladných vozidiel.

Pomocou senzorov ContiSense dokáže pneumatika... Foto: Continental
Continental - pneumatika Conti C.A.R.E. Pomocou senzorov ContiSense dokáže pneumatika monitorovať okamžitý tlak, teplotu aj opotrebenie dezénu.
Je vybavená systémom PressureBoost, čo je odstredivé čerpadlo, ktoré zvládne zvýšiť tlak v pneumatike len na základe využitia energie rotácie kolesa, teda bez nutnosti montáže elektrického kompresora. Prebytočný stlačený vzduch sa uchováva v integrovanom zásobníku. Prečo je to dôležité? Pretože podľa Continentalu znamená zníženie tlaku v pneumatike len o 7,5 psi zvýšenú spotrebu paliva o 2,8 % a tomu úmerné zvýšenie produkciu skleníkového CO2. Pritom podľa štatistík jazdí s podhustenými plášťami až štvrtina motoristov. A sú tu aj ďalšie bonusy. Napríklad vyššia bezpečnosť a predĺženie životnosti pneumatiky. Vďaka komunikačným schopnostiam pneumatiky C.A.R.E., ktorá svoje údaje odosiela cez Bluetooth do mobilnej aplikácie ContiConnect Live, je systém mimoriadne zaujímavý aj pre dopravcov či firmy s veľkým počtom vozidiel. Vďaka nemu by mali dokonalý prehľad o stave pneumatík a navyše by vedeli znížiť náklady na palivo a za výmenu predčasne opotrebovaných plášťov. Nehovoriac o výhodách pre flotily zdieľaných áut. Na nasadenie do sériovej výroby si však ešte počkáme. Continental zatiaľ neuviedol žiadny bližší termín a navyše priznáva, že ešte nezačal s homologizáciou.
Continental - pneumatika Conti C.A.R.E.
Continental - pneumatika Conti C.A.R.E.
+3Continental - pneumatika Conti C.A.R.E.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatika #Continental
Články podľa značiek