TeraWatt: Zmenia revolučné batérie svet elektromobilov? Vraj už čoskoro

Na vývoji nových solid-state batérií s dvakrát väčšou energetickou hustotou pracuje viacero spoločností. Jednou z nich je TeraWatt a má dobré správy. Testy ukázali funkčnosť a rekordné parametre.

30.09.2019 16:00
debata (12)
Spoločnosť TeraWatt tvrdí, že dosiahla významný... Foto: TeraWatt
TeraWatt - batéria solid-state Spoločnosť TeraWatt tvrdí, že dosiahla významný pokrok vo vývoji batérií s tuhým elektrolytom pre elektromobily.

Najväčším limitom elektromobilov sú batérie. Problémom je cena, hmotnosť, nedostatočná kapacita a dlhá doba nabíjania. Prielom má priniesť nová generácia takzvaných solid-state batérií, teda batérií s tuhým elektromobilom, ktoré sú považované za nástupcu súčasných li-ion akumulátorov. Elektromobilom a plug-in hybridom by priniesli nižšiu hmotnosť a dojazd plne porovnateľný s autami s klasickými spaľovacími motormi. Vývoj ide dopredu. Toyota napríklad oznámila, že batérie solid-sate predstaví už budúci rok. Pracuje na nich ale aj Vokswagen a čínska spoločnosť Qing Tao Energy Development ich už dokonca vyrába pre špeciálne digitálne zariadenia.

Najnovšie ohlásila významný pokrok spoločnosť TeraWatt. Jej solid-state batéria Tera3.0 má už za sebou overovacie testy, pri ktorých vraj dosiahla rekordnú energetickú hustotu 432 Wh/kg. Len pre porovnanie, najmodernejšie li-ion akumulátory americkej Tesly, používané napríklad v Tesle 3, majú hustotu 246 Wh/kg. Pritom TeraWatt už pracuje aj na batérii Tera4.0, ktorá má mať energetickú hustotu až 500 Wh/kg. To znamená, že je dvakrát vyššia ako pri súčasných elektromobiloch. Čo to znamená? Nová batéria by mala polovičnú hmotnosť pri rovnakej kapacite, alebo dvojnásobnú kapacitu pri rovnakej hmotnosti.

Nová batéria Tera3.0 prinesie aj ďalšie bonusy. Napríklad dlhšiu životnosť, rýchlejšie nabíjanie a vyššiu bezpečnosť. Sériová výroby by sa mala rozbehnúť už v roku 2022, pričom produkcia môže bežať na súčasných zariadeniach. Nie všetci sú však tak optimistickí. Volkswagen sa napríklad domnieva, že na rozšírenie budú solid-state batérie pripravené až po roku 2025 a tento názor má aj BMW. Napokon, Toyota, ktorá je vo vyhláseniach pomerne sebavedomá, predstaví svoj elektromobil s novou generáciou batérií len v rámci Olympijských hier v Tokiu. Očakávať tak môžeme maximálne testovaciu flotilu. Spomalenie nástupu solid-state akumulátorov môže spôsobiť aj vysoká cena, o ktorej výrobcovia zatiaľ hovoria veľmi neradi.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #batérie #akumulátory #TeraWat #solid-state
Články podľa značiek