Scania AXL: Švédi majú ‘truck‘ budúcnosti. Uvezie tony aj bez vodiča!

Toto je vraj budúcnosť úžitkových áut. Autonómne nákladiaky majú časom nahradiť tie tradičné. Ako ukazuje Scania, funguje to už dnes. Zatiaľ ale len v uzavretých objektoch.

04.10.2019 19:00
debata
Koncept AXL príliš nepripomína súčasné nákladné... Foto: Scania
Scania AXL Concept - 2019 Koncept AXL príliš nepripomína súčasné nákladné autá. Je výrazne nižší a nemá kabínu. S ľudskou obsluhou vôbec neráta.

Koncept Scania AXL pôsobí naozaj futuristicky. Lenže toto nie je fikcia. Ťažký nákladný stroj už jazdí a na svoju prevádzku nepotrebuje žiadneho vodiča. Práve to mu dáva taký nevšedný vzhľad. Scania síce už testuje autonómne nákladné vozidlá, lenže doteraz len také, ktoré počítali s vodičom, schopným zasiahnuť, ak by autopilot reagoval nesprávne alebo vypovedal službu. AXL je iné, oveľa odvážnejšie. S obsluhou človeka vôbec neráta. Preto nemá kabínu.

Jej odstránením mohol švédsky výrobca znížiť výšku a zväčšiť nákladný priestor. To znamená vyššiu efektivitu. Bohužiaľ, nosnosť ani žiadne bližšie informácie Scania nezverejnila. Projektu autonómnych áut však verí. „S konceptom Scania AXL robíme veľký krok smerom k inteligentným dopravným systémom budúcnosti, v ktorých budú samoriadiace autá hrať prirodzenú úlohu,“ hovorí prezident Scanie Henrik Henriksson. Scania tvrdí, že na to, aby sa presadili v doprave, je dôležitejší ich softvér ako hardvér.

Domovom autonómnych nákladiakov by mali byť... Foto: Scania
Scania AXL Concept - 2019 Domovom autonómnych nákladiakov by mali byť spočiatku najmä uzavreté objekty, napríklad bane a kameňolomy.

Koncept je preto vybavený siedmimi kamerami, množstvom senzorov, radarmi a najmä riadiacou jednotkou s veľkou výpočtovou rezervou. Tá je nevyhnutná z dôvodu bezpečnosti. AXL je podľa Scanie ako stvorené na ťažké úlohy v uzavretých objektoch, napríklad v baniach, kameňolomoch či logistických centrách, kde majú úžitkové vozidlá zväčša opakujúce sa pravidelné a ľahko predvídateľné tra­sy.

Práve v takýchto priestoroch si dokáže elektronický mozog vytvoriť spoľahlivú virtuálnu mapu okolia a navyše sa učiť. Na bežné cesty sa autonómne nákladiaky zatiaľ ale nechystajú. Nie je to možné technologicky, ani legislatívne. Scania si však myslí, že AXL je len začiatkom. Verí, že autonómne systémy raz vyrazia na asfaltové cesty. „Síce stále nemáme všetky odpovede, ale vďaka projektom, akým je AXL, sa učíme veľmi rýchlo,“ povedal Henriksson.

Myslelo sa pritom nielen na nižšie náklady pre prevádzkovateľov takýchto „robotov“, ale aj na ekológiu. Scania AXL je totiž poháňaná bionaftou z obnoviteľných zdrojov. Vylúčený by ale nemusel byť v budúcnosti ani čisto elektrický pohon.
Scania AXL Concept - 2019
Scania AXL Concept - 2019
+19Scania AXL Concept - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Scania #autonómne riadenie #autonómne autá #autopilot #Scania AXL
Články podľa značiek