Peugeot Boxer 4x4 Concept: Z vanu sa stal ‘off-road‘

Na výstave áut na voľný čas Salon des Véhicules de Loisirs v Paríži sa Peugeot pochválil konceptom odvodeným z úžitkového Boxera. Vybavil ho off-roadovým dizajnom, štvorkolkou aj zariadením v štýle luxusných karavanov.

03.10.2019 12:00
debata (1)
Známy Peugeot Boxer prešiel konverziou na... Foto: Peugeot
Peugeot Boxer 4x4 Concept - 2019 Známy Peugeot Boxer prešiel konverziou na dobrodružný karavan. Zísť z asfaltu sa naozaj nebojí. Má štvorkolku, zvýšený podvozok a mohutnú plastovú ochranu spodných partií karosérie. Osem strešných LED modulov dokáže urobiť v prírode z noci deň.

Peugeot Boxer je jedným z najúspešnejších úžitkových áut v Európe. Od uvedenia na trh putovalo k zákazníkom už viac ako 720 000 exemplárov. Jeho všestrannosť najnovšie demonštruje automobilka konceptom Boxer 4×4 na výstave Salon des Véhicules de Loisirs v Paríži, kde sa stretávajú milovníci áut na voľný čas. Solitérny Boxer s dĺžkou šiestich metrov je tu neprehliadnuteľný. Peugeot hovorí o „dobrodružnom bojovníkovi“. A nie je ďaleko od pravdy. Sériový Boxer L3, zmenil totiž na kríženca karavanu a off-roadu.

Koncept Boxer 4x4 si so sebou vozí nielen... Foto: Peugeot
Peugeot Boxer 4x4 Concept - 2019 Koncept Boxer 4x4 si so sebou vozí nielen nádherné kanoe Canadien z orechového dreva, ale aj elektrický bicykel Peugeot eM02 FS Powertube.

Svoje objaviteľské ambície dáva najavo svetlou výškou zväčšenou o 30 mm vpredu a o 50 vzadu. Spodná časť karosérie je chránená robustnými plastovými podbehmi a lemami blatníkov. Čierne disky obúvajú terénne pneumatiky BF Goodrich. Predná maska dostala fazety v štýle osobných modelov Peugeot a diódové svetlá zas matné pozadie. Celý koncept je „oblečený“ do sivozeleného laku Wanderlust Green. Na zvýšenej streche nechýba mohutný nosič a nad kabínou osem výklopných svetelných LED modulov, prevzatých z Peugeotu 508, ktoré dokážu v prírode urobiť z noci deň.

Vodič má k dispozícii infotainment s 9-palcovým... Foto: Peugeot
Peugeot Boxer 4x4 Concept - 2019 Vodič má k dispozícii infotainment s 9-palcovým displejom a navigáciou e kompatibilnou s aplikáciou WAZE, ktorá zobrazuje dopravné informácie v reálnom čase.

Nespevnených ciest sa Boxer 4×4 Concept naozaj nebojí. Vybavený je 4-valcom 2,2 BlueHDi s výkonom 121 kW a krútiacim momentom 370 Nm, spojeným so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou, a najmä pohonom 4×4, od dvorného dodávateľa – spoločnosti Dangel. Systém pracuje v režimoch 2WD, 4WD Auto a 4WD Lock, keď sa hnací moment distribuuje medzi prednú a zadnú nápravu v stálom pomere 50 : 50. Módy aktivuje vodič pomocou troch tlačidiel na ľavej strane palubnej dosky. Chýba už len redukcia. Motor spĺňa emisnú normu Euro 6.2.

Obytná plocha má až desať štvorcových metrov.... Foto: Peugeot
Peugeot Boxer 4x4 Concept - 2019 Obytná plocha má až desať štvorcových metrov. Nechýba kuchynka, kúpeľňa, toaleta či jedálenská a spacia časť. Väčšina materiálov je z recyklovaných plastov.

Kabína poskytuje všetko potrebné na dlhodobé výlety. Obytný priestor má plochu desať štvorcových metrov a je rozdelený do štyroch zón – kuchyne a jedálenskej časti, spacej časti, kúpeľne a pracoviska vodiča. Veľký počet odkladacích priestorov vám umožní uskladniť všetku výbavu, ktorú potrebujete pre extrémne športy, ako aj pre každodenný život. O vybavenie sa postarala známa spoločnosť Bravia a Kerrock, audiosystém zabezpečil Alpine. Nechýba ani športové príslušenstvo. Napríklad krásne kanoe Canadien z orechového dreva či najnovší elektrobajk Peugeot eM02 FS Powertube s batériou integrovanou priamo do rámu.

Dôležitý bol však aj ekologický rozmer projektu, ktorý sa pretavil do výberu materiálov. Stolík, pracovná doska a drez sú vyrobené z bieleho prírodného minerálu Aaragonite, ktorý spája tvrdosť prírodného kameňa s krásou keramiky, zatiaľ čo celá podlaha, ktorú dodal startup Sasminimum, je vyrobená zo 100 % recyklovaných a 100 % recyklovateľných materiálov. Pochádzajú zo starých automobilových nádrží či plastových fliaš na nápoje a kozmetiku. Pri použití 50 kg recyklovaného plastu sa v porovnaní so štandardnou plastovou podlahou ušetrí až 75 kg kysličníka uhličitého. O ďalšom osude štúdie Peugeot nič neprezradil.
Peugeot Boxer 4x4 Concept - 2019
Peugeot Boxer 4x4 Concept - 2019
+10Peugeot Boxer 4x4 Concept - 2019

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Peugeot #Peugeot Boxer #Peugeot Boxer 4x4
Články podľa značiek