BMW: Elektromobil radu 1 príde o dva roky. Osud i3 je neistý

Prémiová nemecká značka sa chystá postupne doplniť ponuku všetkých segmentov elektrickým modelom. Nezabúda ani na rad 1, ktorý bude z jej portfólia najdostupnejší.

29.10.2019 19:00
BMW-1-Series-2020-1024-92 Foto:
Skica súčasnej generácie BMW radu 1.
debata
Bavorská automobilka si vytýčila veľmi ambiciózny cieľ. Do štyroch rokov chce ponúkať dvanásť elektrických a trinásť plug-in hybridných modelov. Už onedlho predstaví prvé z nich, a to SUV iX3, sedan i4 a SUV iNext. Posledný menovaný pritom bude technickou vlajkovou loďou. Podľa informácií britského magazínu AutoExpress sa však do dvoch rokov dočkáme aj prírastku na opačnom konci spektra ponuky. Najmenší elektromobil značky bude vychádzať z novej generácie radu 1.

Podľa informácií vedenia BMW bude elektrická verzia vizuálne takmer totožná s BMW radu 1 poháňaných spaľovacími agregátmi. Očakáva sa len absencia mriežky chladiča, ktorú elektromobily nepotrebujú, a rozšírenie palety lakov karosérie.

Unifikáciu verzií umožňuje modulárna platforma, do ktorej možno zapracovať jeden ale aj dva elektromotory. Variant s dvomi pohonnými jednotkami bude mať poháňané obe nápravy. Riaditeľ divízie i Robert Irlinger uviedol, že dôležité je, aby zákazníci mali možnosť vybrať si, čo im najviac vyhovuje.

Podľa novoutvorenej nomenklatúry by sa nový elektrický model mal volať i1. Mal by byť najmenším a zároveň cenovo najdostupnejším elektrickým BMW. Otázkou však zostáva, čo sa stane so súčasným modelom i3. Najpravdepodob­nejšie je, že nástupcu už nedostane. Svoju úlohu už splnil, keď bol technickým aj dizajnovým priekopníkom značky. Zároveň však nezapadal do systému označenia modelov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW i3 #BMW radu 1
Články podľa značiek