Aston Martin DBS GT Zagato: Výročná Superleggera je pekelne drahá. A má dvojičku

Sté výročie talianskej karosárne Zagato sa Aston Martin rozhodol osláviť vo veľkom štýle. A priznajme, aj na ňom poriadne zarobiť. Nové DBS GT Zagato si totiž musíte kúpiť spolu s reinkarnovaným DB4 Zagato Continuation.

10.10.2019 06:00
debata
DBS GT Zagato vznikne len v devätnástich... Foto: Robert Hüttner, Aston Martin
Aston Martin DBS GT Zagato - 2019 DBS GT Zagato vznikne len v devätnástich exemplároch. Základom je DBS Superleggera. Zmenený bol ale takmer každý diel karosérie. Vrátane masky a reflektorov.

Britský Aston Martin a talianska karosáreň Zagato majú za sebou viac ako 60-ročnú spoluprácu. Navyše Zagato slávi v tomto roku sté narodeniny. To nemohlo ostať v Gaydone bez povšimnutia. A ani neostalo. Tento rok sa nesie v znamení projektu DBZ Centenary. Čo to znamená? Už na jar prišiel na svet reinkarnovaný historický model DB4 Zagato Continuation, teda replika originálu postavená kombináciou tradičných a moderných technológií. Problémom je, že s týmto „veteránom“ nebudú môcť majitelia vyraziť na bežné cesty. Pôvodná technika totiž znemožnila homologizáciu.

Spojitosť zo Zagatom je jasná najmä zozadu.... Foto: Robert Hüttner, Aston Martin
Aston Martin DBS GT Zagato - 2019 Spojitosť zo Zagatom je jasná najmä zozadu. Typický tvar stĺpikov dopĺňa bublinová strecha.

V Gaydone však majú riešenie. A to poriadne drahé. DB4 Zagato Continuation vám totiž predajú s ďalšou „limitkou“ – DBS GT Zagato. Tá na cesty, samozrejme, môže, pretože jej základom nie je nič iné ako aktuálny Aston Martin DBS Superleggera – vlajková loď automobilky s dvakrát preplňovaným 12-valcom 5,2 V12 s výkonom 533 kW a krútiacim momentom 900 Nm. Pre potreby DBS GT Zagato dokonca výkon stúpol až na 559 kW. Podstatnejšie sú ale dizajnové zmeny, odkazujúce na historickú kooperáciu Astonu a Zagata. Nechýba zväčšená predná maska s kosoštvorcovým „výpletom“ ale najmä bublinová strecha a typický zadný stĺpik.

Dekorácie v interiéri vznikali pomocou 3D... Foto: Robert Hüttner, Aston Martin
Aston Martin DBS GT Zagato - 2019 Dekorácie v interiéri vznikali pomocou 3D tlače. To umožňuje budúcim zákazníkom vybrať si prakticky akýkoľvek materiál a jeho povrchovú úpravu. Pokojne môže ísť aj o 18-karátové zlato.

Kompozitná karoséria je lakovaná červenou farbou Supernova Red, s ktorou kontrastuje čierna strecha a zlaté kolesá. Tento vzácny kov dekoruje výduchy predných blatníkov či logá. Podobný farebný koncept nájdeme v interiéri, kombinujúcom červenú kožu a zlaté dekorácie vyrobené 3D tlačou. Len táto fáza výroby si vyžiaduje 100 hodín práce. Takže je jasné, že DBS GT Zagato bude poriadne drahou hračkou. Vznikne len 19 exemplárov a rovnaký počet reinkarnovaného DB4 Zagato Continuation. Za tieto dvojičky si od vás automobilka vypýta astronomických 6 000 000 libier bez dane. Pritom ponúka ďalšiu individualizáciu. Práve 3D tlač totiž umožňuje vytvárať špecifické dekorácie vrátane použitia 18-karátového zlata.

Novinku z Gaydonu vám predajú spolu s replikou... Foto: Robert Hüttner, Aston Martin
Aston Martin DBS GT Zagato - 2019 Novinku z Gaydonu vám predajú spolu s replikou DB4 Zagato. Aj preto sa cena vyšplhala na astronomických šesť miliónov libier bez dane.
Aston Martin DBS GT Zagato - 2019
Aston Martin DBS GT Zagato - 2019
+11Aston Martin DBS GT Zagato - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #Zagato #Aston Martin Superleggera #Aston martin DBS GT Zagato
Články podľa značiek