Bosch: Riadená explózia má chrániť život v elektrických autách

Elektromobily so sebou prinášajú nielen čistejšiu atmosféru, ale aj celkom nové problémy. Pri ich haváriách hrozí napríklad zvýšené riziko požiaru a tiež zásah elektrickou energiou. Bosch má riešenie. A vcelku kuriózne.

15.10.2019 12:00
debata
Okamžité odpojenie vysokonapäťového akumulátora... Foto: Bosch
Bosch - riešenia pre elektromobily Okamžité odpojenie vysokonapäťového akumulátora má zabrániť riziku zásahu elektrinou po havárii elektromobilu.

V autách máme už dnes viacero „výbušnín“. Čuduj sa svete, dôvodom ich prítomnosti je bezpečnosť. Niektoré sa starajú o nafúknutie airbagov a niektoré o napínanie bezpečnostných pásov. A teraz to vyzerá tak, že v elektromobiloch pribudne ďalší pyrotechnický prvok. Vyvinul ho nemecký Bosch s cieľom znížiť riziká pri haváriách elektromobilov. Tie majú totiž špecifické vlastnosti. Batériový modul môže byť v takýchto prípadoch náchylný na požiar a navyše hrozí posádke, a dokonca aj záchranárom, zásah elektrickou energiou.

„V súvislosti s rastúcim počtom elektromobilov, ktoré sa môžu stať účastníkmi dopravných nehôd, je potrebné prísť s novými prvkami ochrany,“ povedal Karl-Heinz Knorr, viceprezident asociácie nemeckých hasičov. Riešením Boschu je okamžité odpojenie akumulátora od zvyšku vozidla. Lenže klasický spínač by nestačil. Bosch sa preto rozhodol pre radikálnejší krok. Batériu odpojí pomocou kontrolovanej explózie. Malá výbušnina jednoducho preruší vysokonapäťové vodiče.

Stane sa tak však až po tom, čo riadiaci systém dostane povel od senzora pre identifikáciu nehody. Nemusí byť nový. Stačí ten, ktorý už dnes využívajú airbagy. Sú spoľahlivé a riziko rozpoznajú v zlomku sekundy. Bosch pritom nehovorí o vzdialenej budúcnosti. Už teraz má podpísané kontrakty s viacerými výrobcami na dodávky nového bezpečnostného prvku. Zatiaľ však neprezradil, ktoré automobilky prejavili záujem, a kde bude mať nový pyrotechnický odpojovač svetovú premiéru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Bosch
Články podľa značiek