Škoda Octavia: Toto je štvrtá generácia. Oficiálne!

Škoda láka na novembrovú premiéru štvrtej generácie svojho bestselleru prvými oficiálnymi skicami. Prekvapujúco prezentuje liftback, hoci nová Octavia má debutovať najprv ako kombi.

17.10.2019 15:30
debata (3)
Nová Octavia bude o čosi dlhšia ako jej... Foto: Škoda
Škoda Octavia - skice 2019 Nová Octavia bude o čosi dlhšia ako jej predchodkyňa. To bude iste svedčať dynamickým líniám.

Premiéra štvrtej generácie najpredávanejšieho modelu z Mladej Boleslavi je naozaj za rohom. Statický debut absolvuje na domovskej pôde presne 11. novembra. A aby k svojej kľúčovej novinke pritiahla pozornosť, do sveta poslala dve prvé oficiálne skice exteriéru. Prekvapením je, že ide o liftback. Prečo? Podľa doterajších informácii sa má totiž Octavia predstaviť najprv ako kombi. To preto, aby si neliezla do kapusty s Golfom VIII, ktorého premiéra prebehne len pár dní predtým. Jednoducho, Golf sa ukáže ako hatchback a Octavia zas v praktickejšej verzii, hoci oba modely sa budú neskôr vyrábať v oboch karosárskych modifikáciách.

Bohužiaľ, Škoda ku skiciam nepribalila žiadne bližšie údaje. Nepoznáme dĺžku karosériu ani rázvor náprav. Podľa zákulisných informácií má byť ale štvrtá generácia o čosi dlhšia, lepšie tak zapadne medzi novú Scalu a veľký Superb. Ako vidieť, línie budú veľmi dynamické. Škoda dokonca spomína profil pripomínajúci kupé. Minulosťou sa stanú kontroverzné delené predné svetlá, ktoré dostala výbehová verzia po poslednom facelifte. O ten sa ešte postaral bývalý šéfdizajnér Jozef Kabaň. A hoci aj nová generácia má niesť jeho rukopis, finálne „ladenie“ mal už pod taktovkou jeho nástupca Oliver Stefani.

Sklon zadných partií má pripomínať siluetu... Foto: Škoda-Auto
Škoda Octavia - skice 2019 Sklon zadných partií má pripomínať siluetu kupé. Podobne ako na novej Scale a Kamiqu, logo automobilky vystrieda nápis Škoda.

V každom prípade bude Octavia IV niesť všetky nové dizajnové prvky načrtnuté Scalou a vynoveným Superbom. To znamená úzke lichobežníkové svetlá napojené na prednú masku, zadné svetlá s grafikou písmena C a tiež nápis Škoda na zadnom veku namiesto loga automobilky. Octavia si tiež zachová zaujímavé vykrojenie dverí v zadnej časti, s ktorým prišla jej predchodkyňa. Interiér zatiaľ nepoznáme. Možno však očakávať novú generáciu infotainmentu s virtuálnym kokpitom a osobným asistentom, teda pokročilým hlasovým ovládaním „Okay, Laura.“.

Niet pochýb ani o tom, že Octavia opäť zaútočí množstvom praktických prvkov Simply Clever a rekordným batožinovým priestorom. Pri kombi sa šušká o objeme až 630 litrov. Pod kapotou sa objavia nové motory. Nielen 3-valec 1,0 TSI a 4-valce 1,5 TSI a 2,0 TSI pre RS či nový diesel 2,0 TDI, ale aj mildhybridná a dokonca plug-in hybridná sústava. Výrobu novinky zabezpečí domáci závod v Mladej Boleslavi. Produkcia Octavie Combi odštartuje 25. novembra. Liftback bude nasledovať v desiatom kalendárnom mesiaci budúceho roka. K zákazníkom sa tak v tomto roku Octavia nedostane. Za 60 rokov kariéry vyrobila Škoda viac ako 6,5 milióna Octavií.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Octavia
Články podľa značiek