Volvo XC40 Recharge: Prvý elektromobil má 304 kW a dojazd 400 km

Volvo odštartovalo novú, čisto elektrickú éru. Predstavilo svoj prvý elektromobil na báze SUV XC40. Do roku 2025 majú predaje elektrifikovaných modelov švédskej značky predstavovať až 50 %.

18.10.2019 14:00
debata (3)
Volvo XC40 Recharge sa od bežných verzií líši... Foto: Volvo
Volvo XC40 Recharge - 2020 Volvo XC40 Recharge sa od bežných verzií líši zaslepenou prednou maskou a aerodynamicky optimalizovanými kolesami.

Volvo patrilo k prvým automobilkám, ktoré radikálne zmenili prístup v oblasti pohonov. Zrušilo veľkoobjemové agregáty, oznámilo koniec naftových motorov a ponuku doplnilo o nové plug-in hybridy Twin Engine a mild-hybridy B. Teraz prichádza na rad jeho prvý elektromobil. Postavený je na báze sériového SUV XC40 využívajúceho platformu CMA. Dostalo prívlastok Recharge. Toto označenie budú mať v budúcnosti všetky dobíjateľné modely Volva vrátane plug-in hybridov. Už budúci rok majú tvoriť 20 % registrácií a v roku 2025 až polovicu celej produkcie. Automobilka verí, že zákazníci na jej výzvu zareagujú kladne. Volvo preto urobí všetko.

Elektrická verzia platformy CMA obsahuje dva... Foto: Volvo
Volvo XC40 Recharge - 2020 Elektrická verzia platformy CMA obsahuje dva elektromotory s celkovým výkonom 304 kW a podlahové batérie s kapacitou 78 kWh. Dojazd má byť viac ako 400 km.

Dôkazom je práve nové XC40 Recharge. Poháňať ho budú dva elektromotory s výkonom 152 kW, čo znamená, že celkový výkon tejto elektrickej štvorkolky bude úžasných 304 kW. Bezemisné SUV tak zrýchli na stovku za 4,9 sekundy. To napriek vysokej pohotovostnej hmotnosti 2 150 kg. Stoja za ňou najmä li-ion akumulátory umiestnené v podlahe s kapacitou solídnych 78 kWh. Na rýchlonabíjacej stanici s výkonom 150 kW sa majú dobiť na 80 % kapacity za 40 minút. Volvo udáva dojazd viac ako 400 km a to podľa prísnejšej normy WLTP. Maximálna rýchlosť 180 km/h ladí s novou bezpečnostnou politikou švédskej automobilky, ktorá vyhlásila, že rýchlejšie jej nové autá jazdiť nebudú.

V interiéri má premiéru infotainment založený... Foto: Volvo
Volvo XC40 Recharge - 2020 V interiéri má premiéru infotainment založený na platforme Android od spoločnosti Google. To umožňuje on-line aktualizácie softvéru aj aplikácií vrátane navigácie a dopravných informácií. Systém je kompatibilný s doterajšími službami Volvo On Call.

Exteriérové zmeny sa obmedzili na aerodynamickú optimalizáciu. Napríklad zaslepenú prednú masku a odlišné disky kolies. Nechýbajú ani nápisy Recharge. V kabíne má premiéru úplne nový infotainment s integrovaným operačným systémom Android od spoločnosti Google. Výhodou bude aktualizácia v reálnom čase, napríklad aplikácií Google Maps, Google Assisistant alebo Google Play. Súčasťou je pokročilé hlasové ovládanie, manažment nabíjania na diaľku aj možnosť sťahovania ďalších aplikácií. Praktickou stránkou veci je, že kompaktnejšia elektrická pohonná sústava prinesie XC40 Recharge druhý batožinový priestor s objemom 30 litrov. Nachádzať sa bude pod prednou kapotou.

Vychytávkou elektrickej verzie je druhý... Foto: Volvo
Volvo XC40 Recharge - 2020 Vychytávkou elektrickej verzie je druhý batožinový priestor pod prednou kapotou. prináša užitočných 30 litrov.
Všetko je teda pripravené. Volvo XC40 Recharge je výkonné, má slušný dojazd a špičkovú konektivitu. Teraz je rad na zákazníkoch. Tí si budú musieť položiť otázku, či chcú platiť za ekológiu a používať auto s batériami. Švédska značka ich bude motivovať refundáciou nákladov na elektrickú energiu počas prvého roka prevádzky. Ceny zatiaľ zverejnené neboli.
Volvo XC40 Recharge - 2020
Volvo XC40 Recharge - 2020
+20Volvo XC40 Recharge - 2020

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #elektromobily #Volvo XC40 #Volvo XC40 Recharge
Články podľa značiek