BMW M8 Competition: Tri podoby vrcholného športového luxusu

Divízia M bavorskej automobilky sa rozrastá nevídaným tempom. Vlajková loď M8 je k dispozícii hneď s tromi karosériami a aj vo verzii Competition.

21.10.2019 12:00
P90369589 high Res the-new-bmw-m8-gran- Foto:
BMW M8 Competition vo všetkých troch prípadoch zrýchli z 0 na 100 km/h za 3,2 sekundy.
debata

Renesanciou modelového radu 8 sa BMW trafilo do čierneho. Ukázalo, že stále dokáže vyrábať luxusné modely, ktoré vynikajú športovými vlastnosťami. Lenže neostali len pri jednom variante. K základnému kupé pribudol aj kabriolet a dokonca aj verzia Gran Coupe, ktorú charakterizujú dva páry dverí.

BMW M8 Coupe
BMW M8 Coupe
+12BMW M8 Coupe

To je už dostatočný výber karosérií, ale tam sa ponuka ani zďaleka nekončí. Modelový rad 8 sa dostal do rúk športovej divízie M a každý variant vylepšila továrenským tuningom. BMW M8 pod kapotou ukrýva osemstupňovú automatickú prevodovku M Steptronic, pohon všetkých kolies M xDrive, aktívny M diferenciál, posilňovač riadenia M Servotronic a M brzdový systém.

BMW M8 Cabrio Competition
BMW M8 Cabrio Competition
+12BMW M8 Cabrio Competition

Najpodstatnejším dielcom je však motor a ten je vskutku výnimočný. Dvakrát preplňovaný 4,4-litrový zážihový osemvalec dáva ohromujúci výkon 441 kW (600 k). Lenže to platí len v prípade základných variantov M8. Všetky tri karosárske verzie dostali aj verzie Competition, čo znamená zvýšenie výkonu motora na 460 kW (625 k). Nemožno sa potom diviť, že BMW M8 Competition vo všetkých troch prípadoch zrýchli z 0 na 100 km/h za 3,2 sekundy.

BMW M8 Gran Coupe
BMW M8 Gran Coupe
+10BMW M8 Gran Coupe

Výnimočnosť vrcholných verzií vlajkovej lode netkvie len v brutálnej sile agregátu, ale aj v technike prinášajúcej dokonalé jazdné vlastnosti. Podvozok konštruktéri ladili na okruhu a tlmiče sú ukotvené na karosérii mimoriadne tuho. Riadeniu pomáha elektro-mechanický posilňovač riadenia a brzdový systém ponúka v špeciálnej M konfigurácii možnosť dvoch rôznych nastavení reakcií a pocitu v brzdovom pedáli.

Verzia Competition z hľadiska exteriéru a... Foto: BMW
BMW M8 Coupe Verzia Competition z hľadiska exteriéru a interiéru ponúka totožné prvky výbav ako štandardné BMW M8.

Verzia Competition z hľadiska exteriéru a interiéru ponúka totožné prvky výbav ako štandardné BMW M8. Vpredu je to agresívny nárazník s veľkými otvormi pre prísun vzduchu k brzdám a vzadu štvorica koncoviek výfukového potrubia vsadená do čierneho difúzora. V interiéri panuje športová atmosféra vytvorená prvotriednymi materiálmi. Z technických vymožeností vystupuje do popredia pokročilý asistent informačného-zábavného systému BMW Intelligent Personal Assistant, špeciálny M BMW Head-up displej, M športové sedadlá, asistenčný systém vodiča Driving Assistant a parkovací asistent Parking Assistant. Súčasťou štandardnej výbavy M8 a M8 Competition sú aj predné laserové adaptívne LED svetlá.

Svetová výstavná premiéra variantov BMW M8 Competition je naplánovaná na novembrový autosalón v Los Angeles.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW M8 Gran Coupé #BMW M8
Články podľa značiek