Mazda ide opäť proti prúdu. Vyvíja celkom novú generáciu dieslov!

Japonské automobilky mali k naftovým motorom vždy pomerne rezervovaný vzťah. Po afére Dieselgate s nimi do budúcnosti už vlastne ani nerátajú. Okrem jednej výnimky. Je ňou Mazda.

23.10.2019 16:00
debata (7)
Je pravdepodobné, že nový naftový motor Mazdy... Foto: Mazda
Mazda - motor Skyactiv-D Je pravdepodobné, že nový naftový motor Mazdy využije poznatky, ktoré automobilka získala pri vývoji revolučného benzínového motora Skyactiv-X využívajúceho aj vznetový cyklus. (ilustračná snímka)

Mazda oznámila, že už na budúci rok predstaví novú generáciu naftových motorov. To je pomerne šokujúce, pretože japonská konkurencia už nad naftou v podstate vyniesla ortieľ smrti. Toyota v osobných autách nahradila diesle hybridmi, Honda sa s poslednými naftovými agregátmi rozlúči v roku 2021, Nissan v roku 2025 a v Suzuki ich nenájdete už ani dnes. Mazda, známa svojím konzervatívnym prístupom, napríklad vytrvalým presadzovaním atmosférických benzínových motorov, však v nafte vidí stále potenciál.

„Držíme sa naftových motorov. Už na budúci rok predstavíme nový prístup k ich budúcnosti. Ukážeme, aké vedia byť účinné a čisté,“ oznámil šéf európskeho vývoja Mazdy Christian Schultze. A dodal veľmi prekvapujúcu poznámku o tom, že „medzi naftovými a benzínovými motormi nemusia byť veľké rozdiely“. Naznačuje to, že Mazda pri novom dieselovom agregáte využije skúsenosti zo svojho benzínového 4-valca Skyactive-X, ktorý v určitých režimoch využíva proces zapálenia zmesi vznietením, podobne ako naftové motory.

Mazda sa podľa Schultzových slov rozhodne nechce spoliehať na jediný druh pohonu. A už vôbec nie iba elektrický, hoci už o pár dní na autosalóne v Tokiu predstaví svoj prvý čistý elektromobil. Automobilka tiež pracuje na hybridoch a plug-in hybridoch. Každý z pohonov má cieliť na inú skupinu zákazníkov a zároveň je poistkou pre prípad, že by sa niektorá z alternatív nepresadila. Dieslom však Mazda naozaj verí. Inak by Schultze nepovedal: „Dúfame, že sa vlády prebudia a uvidia, že elektrifikácia je síce jednou z ciest, ale že existujú aj ďalšie.“

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Mazda #naftové motory #dieselové motory
Články podľa značiek