Suzuki prejde na mild-hybridy. Aj Vitara a SX4 S-Cross

Nové emisné normy prinútili Suzuki „prekopať“ v Európe ponuku motorov. Všetky budú šetriť palivo mild-hybridným systémom SHVS.

29.10.2019 12:00
debata
Technológia SHVS so štartérom-generátorom... Foto: Suzuki
Suzuki - SHVS systém Technológia SHVS so štartérom-generátorom dokáže v prípade Ignisu a Swiftu ušetriť priemerne tri decilitre paliva.

Už pri príchode nového Ignisu a Swiftu predstavilo Suzuki svoju mildhybridnú technológiu SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki). Kombinovalo ju s atmosférickým 4-valcom 1,2 DualJet s dvojicou vstrekovačov aj preplňovaným 3-valcom 1,0 BoosterJet. Príncíp spočíva vo využití štartéra-generátora ISG s výkonom 2,3 kW, ktorý pri brzdení ukladá rekuperovanú energiu do malej li-ion batérie (3 Ah) a pri akcelerácii zas odľahčuje prácu spaľovaciemu motoru. Energia akumulátora uloženého pod sedadlom vodiča sa môže využívať aj na napájanie rôznych spotrebičov.

Výhodou systému je jeho relatívne nízka cena, keďže sa zaobíde bez drahého 48 V elektrického okruhu. Pritom vie ušetriť na 100 km približne 0,3 litra paliva. Nezdá sa to možno veľa, ale v časoch sprísňujúcich sa emisných noriem sa ráta každá ušetrená kvapka paliva. Aj preto Suzuki oznámilo, že postupne rozšíri systém SHVS do všetkých svojich modelov. S bežnými verziami Ignisu a Swiftu, ktoré boli u nás doteraz dostupné, by sme sa teda už v blízkej budúcnosti stretnúť nemali. A to isté blude platiť aj o väčších modeloch Vitara a SX4 S-Cross.

Obe SUV dostanú čoskoro známy preplňovaný 4-valec 1,4 BoosterJet (103 kW), spojený práve s reverzibilným alternátorom ISG. Týkať sa to bude aj ostrého Swiftu Sport, ktorý nedávno presedlal práve na tento motor. Jediným modelom bez mild-hybridnej technológie zostane nový malý off-road Jimny, ktorý používa atmosférický 4-valec 1,5 s výkonom 75 kW. Daňou za ekológiu bude ale s najväčšou pravdepodobnosťou mierne zvýšenie ceny. Práve preto Suzuki na Slovensku zatiaľ Ignis s technológiou SHVS neponúkalo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Suzuki #mild-hybrid #SHVS
Články podľa značiek