Škoda Octavia 2020: Koniec tajomstvám. Unikol exteriér aj interiér!

Už minulý týždeň Škoda odhalila všetky kľúčové informácie o štvrtej generácii Octavie. Chýbajú v podstate len oficiálne snímky exteriéru a interiéru. Lenže automobilku predbehli sociálne siete. Takže tu máme profil kombi bez „maskáčov“ aj prvý pohľad do kabíny.

05.11.2019 19:00
debata (8)
Uniknutá snímka Octavie ukazuje siluetu verzie... Foto: Twitter
Škoda Octavia - uniknuté snímky 2019 Uniknutá snímka Octavie ukazuje siluetu verzie kombi. Hoci do dĺžky pribudlo len 22 mm, v kufri je až 640 litrov pre batožiny, teda o 30 viac.

Nová Octavia už nemá takmer žiadne tajomstvá. Na svete je oficiálna tlačová správa a podrobné informácie o rozmeroch, motorizáciách či infotainmente. Škoda tiež zverejnila skice a snímky maskovaných predsériových prototypov. Do skladačky chýbajú už len oficiálne fotografie. Tie zverejní Škoda 11. novembra súčasne so statickým odhalením svojho bestselleru. Tak trochu škrt v plánoch automobilky však urobili sociálne siete. Začali na nich totiž kolovať neoficiálne snímky profilu verzie kombi a tiež kabíny. Potvrdzujú to, čo Škoda už naznačila.

Najväčšími zmenami prešla kabína. Palubná doska... Foto: Twitter
Škoda Octavia - uniknuté snímky 2019 Najväčšími zmenami prešla kabína. Palubná doska bude pripomínať novú Scalu vrátane nového infotainmentu s dvoma displejmi a head-up displejom. Nový je aj dvojramenný volant a elektronický volič prevodovky.

Predná časť je inšpirovaná novou Scalou. Takže maska je umiestnená nižšie. Nadväzovať na ňu budú klinovité reflektory, tentoraz s aj s technológiou Matrix-LED. Vzadu sa namiesto loga objaví nápis Škoda. Silueta kombi, ako ukazuje uniknutá fotografia, bude o čosi dynamickejšia. Tak trochu pripomína väčší Superb. Octavia bude zároveň jedným z najaerodyna­mickejších modelov v triede. Liftback dosiahol hodnotu koeficientu odporu vzduchu Cd 0,24. Rozmery sa však meniť príliš nebudú. Do dĺžky pribudlo len 19 mm v prípade liftbacku a 22, ak hovoríme o kombi. Nárast v šírke je len 15 mm. Rázvor ostal na pôvodnej úrovni 2 686 mm.

Najviac zmien sa odohrá v interiéri. Neoficiálna snímka, vôbec prvá, ukazuje nový 10-palcový digitálny kokpit aj 10-palcový displej infotainmentu. Vidíme tiež ďalšiu novinku v podobe elektronického voliča automatickej prevodovky, ktorý nahrádza pôvodnú kulisu, a najmä nový dvojramenný volant. Tiež vieme, že Octavia dostane head-up displej. Celkové riešenie palubnej dosky odkazuje na štýl Scaly. Kufor kombi má dosiahnuť rekordných 640 litrov, o 30 viac ako v minulosti. Pod prednou kapotou sa objavia motory 1,0 TSI, 1,5 TSI, 2,0 TSI a 2,0 TDI. Chýbať nebude ani plug-in hybridný pohon vo verziách Octavia iV a RS.

Verzia G-Tec bude spaľovať CNG. Nová Octavia sa dostane k zákazníkom začiatkom budúceho roka. Najprv ako kombi a až následne s karosériou liftback. V pláne je tiež outdoorový Scout. Octavia oslavuje v tomto roku šesťdesiate narodeniny. Od roku 1959 zišlo z liniek 6,5 milióna exemplárov. Predaj výbehovej generácie tvoril ročne asi 400 000 kusov, čo znamená, že Octavia je najpredávanejším modelom značky. Z toho až dve tretiny pripadajú na kombi. V súčasnosti je najpredávanejším modelom značky v Českej republike, Rakúsku, vo Švajčiarsku, Fínsku, v Maďarsku, Poľsku, Srbsku a v Bielorusku.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Octavia
Články podľa značiek