Kia Optima: Nová generácia v sebe spojí agresívny zjav a elegantné línie

Kórejčania sa neboja experimentovať. Dôkazom toho je nová generácia sedanu strednej triedy, ktorá zaujme novými tvarmi a líniami. Zároveň poskytne viac miesta v kabíne.

19.11.2019 06:00
2020-kia-k5-kdm-spec  3 Foto:
Kia K5
debata (1)

Koncernu Hyundai-Kia sa v súčasnosti darí. Okrem noviniek z kategórie SUV a crossoverov majú jeho priaznivci možnosť sledovať, ako úspešne inovujú tradičné modely oboch značiek. Kým Hyundai sa po dizajnovej stránke vydal skôr cestou uhladenosti, Kia si jednoznačne zvolila dôraz na emotívny, športový a progresívny vzhľad. Najlepším príkladom je model Stinger.

Kia K5
Kia K5
+5Kia K5

Na domácom juhokórejskom trhu sa už v decembri predstaví ďalší zástupca strednej triedy, ktorý vynikne v dave. Je ním model K5, ktorý sa na americkom a na európskom trhu predáva pod označením Optima. V detailoch sa síce vozidlá určené pre jednotlivé svetadiely môžu líšiť, no v podstate pôjde o totožné auto.

Zadné LED svetlá tvoria jeden pás. Foto: Kia
2020-kia-k5-kdm-spec 5 Zadné LED svetlá tvoria jeden pás.

Výrobca sa teda rozhodol pred blížiacou sa premiérou zverejniť oficiálne snímky. Bohužiaľ, zatiaľ vidíme automobil len z niekoľkých uhlov a chýbajú aj fotografie interiéru. Na druhej strane možno povedať, že nová generácia K5 a zároveň Optimy zaujme hneď z niekoľkých dôvodov.

V prvom rade ide o tvar karosérie. Hoci sa môže zdať, že Optima sa zmení na liftback, nie je to tak. Batožinový priestor zostane prístupný len cez zadné veko, takže aj v novej generácii bude sedanom. Pri pohľade zboku zaujme chrómová lišta okolo okien, ktorá plynulo prechádza popod zadné okno. Zadné LED svetlá tvoria jeden pás. K dispozícii budú kolesá z rozmerom od 16 do 19 palcov.

Tmavá mriežka plynulo prechádza do predných... Foto: Kia
2020-kia-k5-kdm-spec Tmavá mriežka plynulo prechádza do predných reflektorov, ktoré dostali špecifickú grafiku denných LED svetiel.

Špeciálnu pozornosť si zaslúži predná maska. Zatiaľ nemáme snímku kolmo spredu, no aj zboku je jasné, že maska chladiča sa stenčí a rozšíri. Tmavá mriežka plynulo prechádza do predných reflektorov, ktoré dostali špecifickú grafiku denných LED svetiel. Dynamický vzhľad podčiarkujú aj prelisy na prednej kapote.

Interiér zatiaľ Kia nezverejnila, no zo skice môžeme usudzovať, že dizajnový základ budú tvoriť displeje virtuálneho kokpitu a infotainmentu. Zvyšok palubnej dosky sa bude niesť v uhladenom duchu s minimom tlačidiel.

Z hľadiska priestoru v kabíne si nová generácia jednoznačne polepší. Nová Kia K5/Optima je dlhá 4 905 mm, široká 1 860 mm a vysoká 1 445 mm. Oproti predchodcovi je teda o 50 mm dlhšia, o 25 mm širšia a o 20 mm nižšia. Z rázvoru 2 850 mm budú profitovať hlavne cestujúcu vzadu, kdeže oproti minulej generácii sa predĺžil o 45 mm.

Zo skice interiéru môžeme usudzovať, že... Foto: Kia
2020-kia-k5 Zo skice interiéru môžeme usudzovať, že dizajnový základ budú tvoriť displeje virtuálneho kokpitu a infotainmentu.

O pohonných jednotkách Kia zatiaľ neinformovala, no možno sa domnievať, že pôjde o rovnaké agregáty, aké má jej koncernový súrodenec Hyundai Sonata predávaný v zámorí. Tam ho poháňajú dva benzínové štvorvalce, a to atmosférický s objemom 2,5 litra a preplňovaný s objemom 1,6 litra. Do Európy by sa mohol v novej Optime dostať druhý menovaný a pravdepodobný je aj hybridný a plug-in hybridný variant.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #sedan #Kia Optima
Články podľa značiek