Mercedes-Maybach GLS: Nemecký "Cullinan‘ je tu. Vystačiť si musí s 8-valcom

V Stuttgarte sa rozhodli skomplikovať život tradičným výrobcom luxusných vozidiel. K elegantnému dizajnu Mercedesu-Maybach pridávajú najnovšiu techniku a maximálny komfort posádky.

27.11.2019 06:00
debata
Model Mercedes-Maybach GLS 600 4Matic má všetky... Foto: Mercedes-Benz
mercedes-maybach-gls-2020 Model Mercedes-Maybach GLS 600 4Matic má všetky predpoklady zaujať majetnú klientelu po celom svete. Autor: Mercedes-Benz

Symbolom maximálneho pohodlia a prestíže už nie sú len limuzíny. Výrobcovia reprezentatívnych vozidiel museli zareagovať na vzostup popularity segmentu SUV, a preto dnes už okrem luxusného Range Roveru bojujú o zákazníkov aj Bentley Bentayga a Rolls-Royce Cullinan. V Spojenom kráľovstve však musia spozornieť, keďže do ringu vstupuje novinka z dielne luxusnej divízie Mercedesu-Benz. Model Mercedes-Maybach GLS 600 4Matic má všetky predpoklady zaujať majetnú klientelu po celom svete.

Mercedes Maybach GLS 600 4Matic
Mercedes Maybach GLS 600 4Matic
+27Mercedes Maybach GLS 600 4Matic

Novinka sa predstavila na autosalóne v čínskom meste Kuang-čou. Nemožno sa tomu diviť, keďže Čína je pre Mercedes-Benz veľmi dôležitý trh a potenciálnych zákazníkov o luxusné SUV je tam dostatok. Základom pre Mercedes-Maybach GLS je SUV Mercedes-Benz GLS. Oba modely majú rovnaké rozmery a nezmenený zostal aj rázvor kolies 3 135 milimetrov. Maybach má však výhodu v tom, že má vzadu len dva rady sedadiel, takže pasažieri si užívajú ohromné množstvo priestoru. Batožinový priestor má objem 520 litrov.

Mercedes-Maybach GLS bude v ponuke v... Foto: Mercedes-Benz
mercedes-maybach-gls-2020 8 Mercedes-Maybach GLS bude v ponuke v päťmiestnej aj v štvormiestnej verzii.

Mercedes-Maybach GLS bude v ponuke v päťmiestnej aj v štvormiestnej verzii. Luxusnejšia konfigurácia poskytuje dvom zadným pasažierom možnosť využiť chladničku medzi sedadlami. K štandardnej výbave patria vyhrievané, ventilované a masážne zadné sedadlá, uvoľňovanie vône do interiéru a výsuvná nepriehľadná priečka poskytujúca súkromie cestujúcim vzadu. Samozrejmosťou je kožené čalúnenie a drevené dekorácie.

K štandardnej výbave patria vyhrievané,... Foto: Mercedes-Benz
mercedes-maybach-gls-2020 27 K štandardnej výbave patria vyhrievané, ventilované a masážne zadné sedadlá.

Navonok sa auto hlási k najvyššej triede typickými dizajnovými znakmi divízie Maybach. Ide predovšetkým o prednú masku chladiča s množstvom tenkých vertikálnych chrómových lamiel. K nim výborne ladí dizajn diskov kolies, ktoré majú v základe priemer dvadsaťdva palcov, no za príplatok je možné auto vybaviť dvadsaťtripal­covými. Pohodlné nastupovanie zabezpečujú výsuvné prahy dlhé 2 060 mm a široké 210 mm pri zadných dverách. Ich nosnosť je až 200 kg. V noci príde vhod LED podsvietenie. Vzadu zaujmú špeciálne tvarované chrómové koncovky výfukového potrubia umiestnené v chrómovom nárazníku. Celkový dojem umocňuje možnosť dvojfarebného lakovania karosérie.

Pod kapotou prepychového SUV bude pracovať zážihový dvakrát prepĺňaný vidlicový osemvalec s objemom štyri litre vybavený systémom EQ Boost. V skutočnosti tak pôjde o mild-hybrid. Vďaka elektrifikácii pribudne k výkonu 410 kW (558 k) a krútiacemu momentu 730 Nm na krátku dobu ďalších 15 kW (21 k) a 249 Nm. Vďaka tomu zrýchli 2 710 kilogramov vážiaci Mercedes-Maybach GLS 600 4Matic z 0 na 100 km/h za menej ako päť sekúnd. Maximálna rýchlosť je obmedzená na obligátnych 250 km/h. Silu motora bude prenášať na obe nápravy deväťstupňová automatická prevodovka s hydrodynamickým meničom.

Luxusné SUV sa dostane do predaja v druhej polovici budúceho roka. Výrobca cenu zatiaľ nezverejnil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Mercedes-Maybach #Mercedes-Maybach GLS
Články podľa značiek