Tesla Cybertruck: Toto nie je vtip z Hollywoodu. Toto je prvý pikap z Fremontu!

Elon Musk nestráca schopnosť šokovať. Kým však doteraz to robil krásnymi a rýchlymi elektromobilmi, teraz vytiahol z rukávu čosi, čo by mohlo byť nástupcom vojenského Hummeru. Cybertruck je totiž pancierovaný pikap, ale do armády nemieri.

26.11.2019 10:00
debata (7)
Cybertruck Tesly rúca všetky doterajšie... Foto: Tesla
Tesla Cybertruck - prototyp 2019 Cybertruck Tesly rúca všetky doterajšie predstavy o tom, ako má vyzerať pikap. Minimalistické tvary kombinujúce ostré hrany a rovné plochy, podobne ako pre radary neviditeľné bojové lietadlá „stealth“.

Mnohí verili, že veľkolepá prezentácia elektrického pikapu Cybertruck, ktorá sa konala neďaleko strediska Muskovej vesmírnej spoločnosti Space X, je zlý žart a že príde moment, keď šéf Tesly povie: „A teraz ešte raz a naozaj.“ Nič také sa však neudialo. To, čo sa zjavilo na pódiu, bol jednoducho skutočný Cybertruck, ako Musk svojmu pikapu hovorí už od začiatku. Verejnosť síce pripravoval, že pôjde o čosi výnimočné, napríklad na svojom obľúbenom Twitteri, kde novinku prirovnal k futuristickému obrnenému transportéru alebo cyberpunkovému Blade Runner pikapu, no ani to celkom nevystihovalo realitu, ktorá nastala. Aj najodolnejšie povahy zažili šok.

Tesla Cybertruck jednoducho pripomína čosi, čo postavili hollywoodski dizajnéri pre nové sci-fi. Akýsi stealth pikap, ktorý podobne ako neviditeľné bojové lietadlá odráža vlny radaru. Rozpaky sú o to väčšie, že doteraz Tesla predvádzala pôsobivý dizajn. Modely S, X, 3 a napokon aj očakávaný Roadster či kamión Semi sú aerodynamickými modelmi s bezkonfliktným štýlom, ktorý nadchne hneď na prvý pohľad. Oproti nim pôsobí Cybertruck naozaj drsným armádnym dojmom. Prekvapuje ostrými hranami a totálnym minimalizmom. Akoby ho nakreslilo dieťa. Musk to počas tlačovky zdôvodňoval unifikáciou dizajnu súčasných pikapov a tým, že Cybertruck má za cieľ rozbiť akékoľvek konvencie. To sa mu nepochybne podarilo.

Tesla Cybertruck je poriadne auto. Na dĺžku má... Foto: Tesla
Tesla Cybertruck - prototyp 2019 Tesla Cybertruck je poriadne auto. Na dĺžku má takmer šesť metrov a na šírku viac ako dva. Na korbe odvezie 1,5 tony nákladu a utiahne príves s hmotnosťou 6,5 tony.

Je to obrovské auto s dĺžkou 5 885, šírkou 2 027 a výškou 1 905 mm. A vraj nezničiteľné. Karoséria je postavená z ocele, ktorá je až 38-krát pevnejšia ako tá bežná, čo počas prezentácie dokladovala automobilka údermi kladiva. „Balistickú“ ochranu dopĺňa špeciálne sklo Tesla Armor Glass. To zas demonštroval šéfdizajnér Franz von Holzhausen, ktorý na presklenú plochu vymrštil železnú guľu. V tomto prípade však mala Tesla smolu. V skle sa vytvorila diera, pritom na ňom nemal ostať ani škrabanec. Lepšie nedopadol ani druhý pokus. To však novému pikapu odpusťme. Od civilného auta nik nečaká, že bude bez šrámov zvládať bojové akcie. Dôležitejšie sú úžitkové parametre a tu Cybertruck naozaj vytŕča z davu.

Kabína je rovnako minimalistická. Ponúkne... Foto: Tesla
Tesla Cybertruck - prototyp 2019 Kabína je rovnako minimalistická. Ponúkne pritom miesto až šiestim cestujúcim v usporiadaní 3 + 3.

V kabíne je miesto pre šiestich cestujúcich v konfigurácii 3 + 3 a za ňou je korba pripravená na 2 800 litrov nákladu. Vážiť môže až 1,5 tony. Cybetruck sa nebude brániť ani prívesom. V najsilnejšej konfigurácii utiahne až 6,4 tony, slabšie 4,5, respektíve 3,4 tony. Sily má na rozdávanie. Na trh sa dostane v troch verziách. Základná so zadným náhonom má dojazd 400 km, maximálku 177 km/h a stovku zdolá za približne 6,5 sekundy. Stredná s dvoma elektromotormi si trúfa na 482 km na jedno nabitie. Zrýchlenie sa skráti na úžasných 4,5 sekundy, čo je údaj zo sveta superšportov, a maximálka stúpne na 190 km/h. Ale pozor, to nie je koniec. Musk už dávnejšie sľuboval, že jeho pikap pokorí aj Porsche 911 Turbo. Sľub dodržal.

Najvýkonnejšia verzia šprintuje na stovku za... Foto: Tesla
Tesla Cybertruck - prototyp 2019 Najvýkonnejšia verzia šprintuje na stovku za raketových 2,9 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 210 km/h.

Najvýkonnejšia verzia s troma elektromotormi sa v akcelerácii na 100 km/h dostala pod tri sekundy! To sme už v triede hyperšportov. Až na maximálnu rýchlosť. Tá je obmedzená na 210 km/h. Kto by sa však chcel s týmto oceľovým monštrom s hmotnosťou takmer troch ton pohybovať rýchlejšie? Šokuje rovnako dojazdom. Batérie dokážu poskytnúť dostatok energie na 800 km jazdy. Kapacita akumulátorov preto nepochybne vzrastie nad 100 kWh, čo je súčasné maximum sériových modelov z Fremontu. Novinka sa má objaviť na trhu v roku 2021 so základnou cenou 39 900 dolárov, čo nie je až tak veľa. Možno predpokladať, že finálny dizajn sa ešte mierne zmení a že sériový model sa zbaví aj zbytočnej balistickej ochrany.

Napriek kontroverzným reakciám sa však Tesla mohla opäť spoľahnúť na priam nekonečnú lojalitu svojich fanúšikov. Firma vraj už po 48 hodinách po predstavení evidovala 148 000 objednávok. Otázkou je, nakoľko sú záväzné. Záujemcovia museli totiž zložiť len 100-dolárovú zálohu. A tá bola vratná. V každom prípade Tesle pribudlo na účte 14,8 milióna dolárov.
Tesla Cybertruck - prototyp 2019
Tesla Cybertruck - prototyp 2019
+4Tesla Cybertruck - prototyp 2019

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #pikap #Tesla Pikap #Tesla Cybertruck
Články podľa značiek