Kia Futuron: Elektrické SUV-kupé čerpá z čínskej mytológie. Má dračie svetlá

Koncept Futuron predstavila Kia na medzinárodnom veľtrhu v Šanghaji. Ide už o jej druhú tohtoročnú štúdiu. V kreativite naozaj nezaostáva.

09.12.2019 12:00
debata
Kia Futuron spája prvky SUV s vyslovene... Foto: Kia
Kia Futuron Concept - 2019 Kia Futuron spája prvky SUV s vyslovene športovou siluetou. Predná tigria maska sa predstavuje v novej interpretácii spolu so svetlami Dragon Skin.

Futuron je koncept, ktorý sa síce pohráva s témou SUV, ale zároveň predpovedá zmenu charakteru áut tejto triedy. Viacerí analytici totiž predpokladajú, že klasické SUV už dosiahli vrchol a záujem o ne začne v budúcich rokoch klesať. Štúdia Kie ukazuje, ako by mohli vyzerať, a, samozrejme, pridáva elektrický pohon a autonómne riadenie. Napokon, pozerá sa do vzdialenejšej budúcnosti, čo napovedá aj samotný názov. Ide ešte ďalej ako jarný ženevský koncept Imagine by Kia, hoci ani tomu futuristické nápady rozhodne nechýbali.

Sklenená kabína je akoby položená na pontóne... Foto: Kia
Kia Futuron Concept - 2019 Sklenená kabína je akoby položená na pontóne karosérie. Jej transparentné plochy prerastajú až do prednej a zadnej kapoty. Zaujímavosťou je len jeden pár dverí, čo je pri aute dlhom takmer päť metrov nevídané.

Futuron nie je žiaden drobček. Na dĺžku má 4 850 mm, jeho rázvor je až tri metre, ale na výšku meria len 1 550 mm. Spája triedu SUV so siluetou skutočne atletického kupé. A robí to bravúrne. Na pontóne karosérie je akoby položená sklenená kabína. Jej plochy homogénne zrastajú s transparentnou prednou kapotou siahajúcou až k tigrej maske. Jej interpretácia stavia na svetelných efektoch inšpirovaných čínskou mytológiou. Jednotlivé svetelné segmenty majú totiž tvar šupín dračej kože „Dragon Skin“.

Kabína je mimoriadne priestranná. Štvoricu... Foto: Kia
Kia Futuron Concept - 2019 Kabína je mimoriadne priestranná. Štvoricu sedadiel možno prestaviť do relaxačnej polohy, pretože Futuron je vybavený autonómnym riadením na úrovni SAE 4.

Všetky diely karosérie vzájomne zrastajú. Vidieť to aj na jedinom páre dverí, do ktorých sa „zahrýzajú“ predné blatníky. Homogenita je blízka aj kabíne. Futuristický digitálny kokpit „Graphical User Interface“ (GUI), ktorý sa skladá nielen z prístrojového panela Star Cloud s 3D grafikou, ale aj z obrazovky priamo na volante, je prepojený s výplňami dverí. Ani tu nechýba ambientný dračí motív. Sedadlá z pružného materiálu môžu byť prestavené do relaxačnej polohy s takzvanou „nulovou gravitáciou“. Vrátane sedadla vodiča, pretože Futuron zvláda autonómnu jazdu na úrovni SAE 4. Upozorňujú na to aj dva lidary integrované v streche.

Kiu Futuron poháňa štvorica elektromotorov,... Foto: Kia
Kia Futuron Concept - 2019 Kiu Futuron poháňa štvorica elektromotorov, integrovaná priamo do veľkých aerodynamicky optimalizovaných kolies.
Asi neprekvapí, že koncept stavia na čisto elektrickom pohone. Batérie sú umiestnené v podlahe, takže nezaberajú miesto. A ani elektromotory, pretože tie sú tentoraz integrované priamo v kolesách. Futuron má teda elektrický pohon e-AWD. Bohužiaľ, Kia neprezradila žiadne bližšie technické údaje. Nepoznáme kapacitu akumulátorov, výkon ani dojazd. V každom prípade opäť potvrdila svoju kreativitu, s ktorou sa môžeme čoskoro stretnúť v sériovej produkcii. Pri 4-dverovom kupé Stinger či atraktívnom shooting breaku Proceed teda neostane.
Kia Futuron Concept - 2019
Kia Futuron Concept - 2019
+8Kia Futuron Concept - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Concept #koncept #Kia Futuron
Články podľa značiek