Škoda Rapid: ‘Ruská Scala‘ vyzerá skvele. A aj cenu môžeme Rusom závidieť

V Rusku razí česká Škoda odlišnú politiku ako v krajinách EÚ. Kým v západnej Európe už model Rapid definitívne stiahla, na montážnych linkách závodu Kaluga sa práve rozbieha produkcia jeho druhej generácie . Inšpiráciu Scalou nezaprie, no cenou ostáva pri zemi.

16.12.2019 06:00
debata (12)
Nový Rapid pre ruský trh sa v mnohom inšpiruje... Foto: Škoda-Auto
Škoda Rapid - 2020 Nový Rapid pre ruský trh sa v mnohom inšpiruje Scalou. A svedčí mu to. Má úplne novú masku, svetlá aj predný nárazník.

Nie je tajomstvom, že nová Scala, ktorá na vyspelých európskych trhoch nahradila cenovo orientovaný Rapid, zatiaľ predajmi nenapĺňa očakávania českej automobilky. Najväčší počet registrácií zaznamenala v októbri, keď sa pre ňu rozhodlo 5 986 zákazníkov. Predošlý Rapid však bežne dosahoval mesačný odbyt viac ako 6 000 kusov. Sklamanie je o to väčšie, že Scala prišla na svet aj preto, že s predajmi Rapidu nebola Škoda príliš spokojná. V Rusku je to ale celkom inak. Rapid tu nielenže neskončil, ale na tamojší trh sa chystá vo výrazne modernizovanej podobe a s cenou, ktorú môžeme tamojším motoristom len a len závidieť.

Najviac sa toho zmenilo v interiéri. Zdá sa, že... Foto: Škoda-Auto
Škoda Rapid - 2020 Najviac sa toho zmenilo v interiéri. Zdá sa, že Rapid využíva len mierne modifikovanú palubnú dosku zo Scaly. Aj preto môže disponovať virtuálnym kokpitom a dotykovým infotainmentom.

Bohužiaľ, na západ už nezamieri. Jeho staršia platforma by neumožnila splniť prísne emisné a bezpečnostné pravidlá. V každom prípade vyzerá ruský Rapid lepšie ako kedykoľvek predtým. A tak trochu sa tvári ako Scala. Dostupný bude síce len ako liftback s veľkým výklopným vekom, ale predná časť inšpiráciu novým hatchbackom Škody neutají. Má novú, nižšie umiestnenú masku aj klinovité reflektory. Podobne je to vzadu, kde Rapidu Škoda dopriala drahšie bumerangové delené svetlá. Nechýba ani nápis Škoda namiesto loga, prvok typický pre najnovšie české modely. Nové sú, samozrejme, aj nárazníky či dizajn diskov kolies.

Rapid sa bude v Rusku vyrábať a predávať len... Foto: Škoda-Auto
Škoda Rapid - 2020 Rapid sa bude v Rusku vyrábať a predávať len ako praktický liftback. V porovnaní s minulosťou však dostal efektné delené bumerangové svetlá.
Nešetrilo sa ani v interiéri. Práve tu prebehlo najviac viditeľných zmien. Rapid dostal mierne modifikovanú palubnú dosku Scaly. V jej centre je voľne stojaci displej infotainmentu. Dojem zlepšujú kvalitnejšie materiály, prípadne príplatková výbava. Zákazníci si budú môcť dopriať digitálny kokpit, vyhrievaný volant aj vyhrievané čelné okno, čo ruskí zákazníci nepochybne ocenia. O bezpečnosť sa stará predkolízny systém. Rapidu teda nechýba prakticky nič z toho, čo prináša Scala. Pod kapotou je to ale celkom inak. Vládne tu jednoduchšia, lacnejšia a možno aj spoľahlivejšia technika. Škoda zatiaľ spomína len atmosférický 4-valec 1,6 MPI vo výkonových verziách 66 alebo 81 kW, spárovaný s 5-stupňovou manuálnou prevodovkou alebo príplatkovým automatom. Šušká sa, že neskôr dorazí preplňovaný 4-valec 1,4 TSI s prevodovkou DSG. Novinka sa v ruských predajniach objaví začiatkom najneskôr na jar, a to v cenách, na ktoré môže nová Scala zabudnúť. Základnú verziu si Rusi zadovážia za 829 000 rubľov (11 800 eur). Takáto cena by sa iste pozdávala aj európskym zákazníkom, pretože s novou Scalou mieri Škoda vyššie. Ako však naznačujú predaje, pôvodných zákazníkov Rapidu ňou neoslovila a nie je alternatívou ani pre tých, ktorí majú „zálusk“ na Octaviu.
Škoda Rapid - 2020
Škoda Rapid - 2020
+7Škoda Rapid - 2020

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Škoda #Škoda Rapid #Škoda-Auto #Škoda Scala
Články podľa značiek