Hyundai Vision T: SUV do zástrčky má ‘čarovné‘ svetlá

Na autosalóne v Los Angeles predstavil Hyundai koncept plug-in hybridného SUV s inovatívnou svetelnou technikou. Ak svetlá nesvietia, ani o nich neviete.

20.12.2019 12:00
debata
Vision T kombinuje ostré motívy s výrazne... Foto: Hyundai
Hyundai Vision T Concept - 2019 Vision T kombinuje ostré motívy s výrazne aerodynamickými líniami. Najinovatívnejším prvkom je predná parametrická maska s aktívnymi lamelami. Jednotlivé bunky sa v nej menia na otvory pre prívod chladiaceho vzduchu alebo na svetlá.

SUV sú častou témou konceptov. Napokon, ich predaje neustále rastú. Celosvetovo si táto kategória privlastnila už viac ako tretinu ročných registrácií. Z ich módy ťaží aj Hyundai, a tak neprekvapí, že na autosalóne v Los Angeles predstavil práve štúdiu SUV. Vison T má na dĺžku 4 610, na šírku 2 014 a na výšku 1 704 mm. Takže sa pozeráme na víziu čohosi, čo by mohlo v blízkej budúcnosti vystriedať súčasný Tucson, alebo skôr väčšie Santa Fe. Rozmermi totiž stojí medzi nimi. Len rázvor náprav sa natiahol na 2 804 mm. Vision T je v poradí už siedmym konceptom Hyundaia, ktorý využíva dizajnový jazyk Sensous Sportiness, teda zmyselnú športovosť. Naposledy sme ju mohli vidieť na koncepte Hyundai 45 v septembri na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom.

Dĺžkou 4 610 mm stojí Vision T medzi súčasným... Foto: Hyundai
Hyundai Vision T Concept - 2019 Dĺžkou 4 610 mm stojí Vision T medzi súčasným Tusconom a Santa Fe. Veľkým rázvorom náprav ako aj veľkými diskami kolies ich však prekonáva.

Kým však „štyridsaťpäťka“ mierila viac k európskemu vkusu, Vision T má globálnejší charakter. Kombinuje ostré prelisy s výrazne aerodynamickými líniami. Hyundai tvrdí, že dizajnéri vychádzali z dvoch motívov – parametrickej ilúzie a nadprirodzenej konektivity. Ten prvý sa prejavuje najmä v inovatívnej svetelnej technológii. Svetelné efekty sú prepojené prakticky so všetkými povrchmi karosérie. Ale najmä s prednou maskou so skrytými reflektormi, odvodenými zo štúdie Le Fil Rouge. Masku tvoria parametrické lamely. Jednotlivé kosoštvorcové bunky sa otvárajú alebo zatvárajú, čím ovplyvňujú vzhľad, ale aj aerodynamiku. A práve v bunkách sú ukryté aj samotné reflektory.

Zo svetelných efektov ťaží aj zadná časť. Po... Foto: Hyundai
Hyundai Vision T Concept - 2019 Zo svetelných efektov ťaží aj zadná časť. Po uzamknutí vozidla zhasína ako posledné logo Hyundai.
Ak nie sú aktivované, splývajú so saténovo chrómovým povrchom, ale po aktivácii ich špeciálny zrkadlový systém premení na funkčné osvetlenie. Svetelná šou sa odohráva aj v zadnej časti, kde Hyundai použil trubice DLR. Tie sa rozsvecujú alebo zhasínajú v presne určenom slede, pričom ako posledné zhasne logo automobilky. Svetelné efekty sprevádza aj nabíjanie v oblasti konektoru. Počas dobíjania svieti nápis Blue Drive. Stav je zobrazovaný svetelným kruhom. Ak je kapacita doplnená na maximum, svieti celý jeho obvod. O elektromobil ale nejde. Vision T poháňa bližšie nešpecifikovaná plug-in hybridná sústava, čo je pre kórejského výrobcu novinkou. Doteraz ponúkal len hybridy, mild-hybridy a elektromobily. S výnimkou Ioniqu PHEV. Práve pohon, o ktorom sme sa nič bližšie nedozvedeli, bude asi tým, čo zamieri zo štúdie na výrobné linky ako prvé. Vynútia si to prísne emisné limity, ktoré vstupujú do platnosti v Európe už budúci rok. Objaviť by sa mohli aj niektoré dizajnové motívy. „V oblasti dizajnu neustále vyvíjame inovatívne riešenia a prostredníctvom dizajnérskeho štýlu zmyselnej športovosti dodávame našim produktom silný emocionálny náboj,“ povedal počas premiéry v Los Angeles SangYup Lee, viceprezident a šéf globálneho dizajnérskeho centra Hyundaiu.
Hyundai Vision T Concept - 2019
Hyundai Vision T Concept - 2019
+10Hyundai Vision T Concept - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Concept #koncept #autosalón Los Angeles 2019 #Hyundai Vision T
Články podľa značiek