Sony Vision-S: Od volkmenov k elektromobilom? Prvý je už na svete

Nie, toto nie je Tesla. Toto je elektromobil z dielne Sony! Predstavuje sa na veľtrhu CES v Las Vegas a vyzerá parádne. Otázkou ostáva, či to myslí japonský výrobca spotrebnej elektroniky vážne.

09.01.2020 12:00
debata (1)
Sony Vision-S je plne funkčný elektromobil... Foto: Sony
Sony Vision-S Concept - 2020 Sony Vision-S je plne funkčný elektromobil nabitý technológiami od Sony, ale aj od mnohých renomovaných dodávateľov pre automobilový priemysel. Vďaka tomu zvláda čiastočne autonómnu jazdu.

Tak toto je naozaj šok, ktorý v Las Vegas pravdepodobne nik nečakal. Japonské Sony, známe najmä výrobou volkmenov, televízorov, herných konzol či fotoaparátov, priviezlo na najväčší veľtrh spotrebnej elektroniky plne funkčný elektromobil. Dizajnom aj technológiami si to pritom môže pokojne rozdať so zavedenou konkurenciou od Tesly. Nič sa nedá robiť, jednoduchosť konštrukcie elektrických áut a orientácia veľkých dodávateľov na technológie pre elektromobily umožňuje vstúpiť do sveta elektromobility aj celkom novým hráčom. Sony navyše samo disponuje technológiami, ktoré sa autám s nulovými emisiami zídu.

Interiér je plný displejov. Len na palubnej... Foto: Sony
Sony Vision-S Concept - 2020 Interiér je plný displejov. Len na palubnej doske napočítate šesť obrazoviek. Ďalšie sú ale napríklad v stredovej konzole či v opierkach hláv.

Japonský výrobca sa pri vývoji Vision-S spojil s renovovanými spoločnosťami. Tak napríklad elektrickú platformu s elektromotormi s výkonom 200 kW, ktoré umožňujú raketový šprint na stovku za 4,8 sekundy a maximálnu rýchlosť až 239 km/h, vyvinul s rakúskym Magna Steyrom, ktorý sa podieľa na výrobe elektrického Jaguaru I-Pace. A potom do vývoja prehovorili napríklad Nvidia, Continental, Bosch, ZF alebo Qualcomm. Potom neprekvapí, že Vision-S disponuje autonómnym riadením na úrovni SAE 2. O monitorovanie okolia sa stará až 33 senzorov vrátane laserového lidaru a tiež kamier so snímačmi CMOS známymi z kamier Sony. Vision-S dokonca monitoruje aj interiér. Senzory ToF dokážu rozoznať ľudí aj predmety.

Dizajn Vision-S pôsobí efektne a najmä... Foto: Sony
Sony Vision-S Concept - 2020 Dizajn Vision-S pôsobí efektne a najmä realisticky. Nie je na ňom nič, čo by bránilo sériovej produkcii.
Kabíne dominujú displeje. Palubnú dosku tvorí pás šiestich obrazoviek. Tie krajné zastupujú klasické spätné zrkadlá. Svoj vlastný displej má nielen vodič, ale aj spolujazdec. A tiež zadní cestujúci, ktorí si môžu krátiť čas sledovaním videa alebo hraním hier vďaka obrazovkám uchyteným na operadlách. To je doménou Sony, podobne ako audio systém s 360-stupňovým pokrytím zvuku pre celú posádku. Reproduktory sa nachádzajú dokonca aj v hornej časti operadiel sedadiel. To všetko dopĺňa záplava svetla z panoramatickej strechy a veľkej presklenej plochy kabíny. Otázkou ostáva, či Sony skutočne plánuje výrobu elektromobilov. Zatiaľ sa na túto tému nevyjadrilo. Podobne, ako neprezradilo kapacitu akumulátorov a dojazd svojho konceptu.
Sony Vision-S Concept - 2020
Sony Vision-S Concept - 2020
+14Sony Vision-S Concept - 2020

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Sony #Concept #koncept #Sony Vision-S #CES Las Vegas 2020
Články podľa značiek