Bentley Mulsanne Edition by Mulliner: Ikona končí a s ňou aj legendárny motor 6.75 V8

Je to tak trochu smutný okamih. Aristokratické Bentley Mulsanne odchádza do minulosti. Má síce nástupcu, ale ten už nikdy nedostane vidlicový 8-valec s objemom 6,75 litra, ktorý sprevádza britskú značku neuveriteľných 60 rokov. Stopku mu vystavili emisie.

30.01.2020 12:00
debata
Limitovaná séria Mulsanne 6.75 Edition by... Foto: Bentley
Bentley Mulsanne 6.75 Edition by Mulliner - 2020 Limitovaná séria Mulsanne 6.75 Edition by Mulliner je rozlúčkou s kusom automobilovej histórie. Exteriér sa bude líšiť matnou maskou a špecifickými 21-palcovými diskami kolies.

Bentley predstavilo svoju vlajkovú loď Mulsanne v roku 2009. Ani sa nechce veriť, že odvtedy ubehlo toľko času. Mussanne je totiž rovnako krásny ako v čase svojho vzniku. Z ručne vyrábanej limuzíny postavili v Crewe len pár tisíc kusov. Z aristokratického modelu sa v Európe predávalo v najlepších časoch približne 200 kusov ročne. Ale stálo to zato. Mulsanne bol doslova zhmotnením histórie značky. Najmä vďaka ikonickej pohonnej jednotke, ktorá odolávala času neuveriteľných 60 rokov. Manuálne zostavovaný 8-valec s objemom 6,25 a neskôr 6,75 litra vyšľachtili technici priam do dokonalosti.

Motor 6,75 V8 má 60-ročnú históriu. Jeho objem... Foto: Bentley
Bentley Mulsanne 6.75 Edition by Mulliner - 2020 Motor 6,75 V8 má 60-ročnú históriu. Jeho objem sa síce v priebehu času zväčšoval, ale základná koncepcia pochádza z roku 1959, keď sa predstavil v Bentley S2. Limitovaná edícia dostala navyše čierne sacie potrubia.

S pomocou dvoch turbodúchadiel poskytoval v najvýkonnejšej verzii pre Mulsanne Speed síce „len“ 395 kW, no zato neskutočný krútiaci moment 1 100 Nm. Teraz sa ale jeho kariéra končí, spolu s Mulsanne. Vlajková loď má síce od polovice vlaňajšieho roka nástupcu v podobe nového Bentley Flying Spur, ale ten celkom nedosahuje prestíž Mulsanne. Flying Spur je síce nepochybne luxusnou 12-valcovou limuzínou, ale v porovnaní s elegantným Mulsanne má príliš športový charakter. Čas sa však nedá zastaviť, a tak v Crewe pripravili Mulsanne aspoň veľkolepú rozlúčku.

Interiér odkazuje množstvom detailov na... Foto: Bentley
Bentley Mulsanne 6.75 Edition by Mulliner - 2020 Interiér odkazuje množstvom detailov na legendárny 8-valec radu L s objemom 6,75 litra. Napríklad ciferníkmi s grafikou rezu motora alebo ovládačmi vetracích otvorov v štýle olejového veka.

Divízia špeciálnych projektov postaví 30-kusovú sériu Mulsanne 6.75 Edition by Mulliner. Tá upriamuje mnohými detailmi pozornosť práve na ikonické 8-valcové srdce, ktorého základná koncepcia pochádza z roku 1959. Napríklad ciferníkmi s grafikou rezu motora, ovládačmi ventilácie v podobe olejového veka či logami s číslovkou 6.75 vyšitými na operadlách alebo premietanými na asfalt pri nastupovaní. Maska chladiča má matný výplet aj matnú sošku v tvare písmena B. Obrie 21-placové 5-lúčové disky kolies pochádzajú z Mulsanne Speed. Dizajnovým zmenám neunikol ani samotný agregát, kde je sacie potrubie v čiernej farbe namiesto klasickej striebornej.

Tmavé akcenty nájdeme aj v zadnej časti. Foto: Bentley
Bentley Mulsanne 6.75 Edition by Mulliner - 2020 Tmavé akcenty nájdeme aj v zadnej časti.
Nechýba plaketa s podpisom šéfa automobilky Adriana Hallmarka. Zákazníci si môžu vyberať z viacerých druhov čalúnení – Imperial Blue, Beluga, Fireglow a Newmarket Tan so striebornými akcentmi. V takejto podobe vznikne spomínaných 30 exemplárov. Definitívny koniec produkcie je naplánovaný na jar. O zamestnanie sa ale tím remeselníkov, ktorí sa celú dekádu starali o výrobu Mulsanne, obávať nemusí. Na rozdiel od mnohých mainstremových značiek, ktoré registrujú pokles odbytu, sa Bentley darí. Presunutí budú na linky nového Flying Spuru, ktorý bude vznikať aj v lacnejšej 8-valcovej a od roku 2023 aj v hybridnej verzii.
Bentley Mulsanne 6.75 Edition by Mulliner - 2020
Bentley Mulsanne 6.75 Edition by Mulliner - 2020
+10Bentley Mulsanne 6.75 Edition by Mulliner - 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bentley #Bentley Mulsanne
Články podľa značiek