Mazda opäť ‘poburuje‘. Vyvíja benzínový 6-valec

Svet prichádza v posledných rokoch o viacvalcové motory či diesely. Pod tlakom znižovania emisií sú v kurze preplňované troj- alebo štvorvalce s objemom maximálne dvoch litrov či hybridy. Mazda si však razí svoju vlastnú cestu. Potvrdzujú to aj nákresy z patentového úradu.

10.02.2020 12:00
debata (14)
Novučičký 6-valec Mazdy bude mať dnes už vzácnu... Foto: Mazda
Mazda - 6-valec Skyactiv-X Novučičký 6-valec Mazdy bude mať dnes už vzácnu radovú koncepciu. To naznačuje, že by mal byť uložený pozdĺžne, podobne ako v nemeckých prémiových modeloch.

Mazda nebola nikdy naklonená hybridom, preplňovaným motorom ani elektromobilom. Samozrejme, výnimky tu sú, ale gro jej ponuky tvoria benzínové atmosférické 4-valce. A najnovšie aj revolučný „diesel na benzín“ – 4-valec 2,0 Skyactiv-X. Technológia spaľovania SPCCI, ktorá za určitých okolností využíva vznietenie zmesi podobné naftovým motorom, sa pravdepodobne čoskoro dočká ďalšieho nasadenia. Milým prekvapením je, že nepôjde o menší, ale väčší motor. Jednoducho, Mazda vyvíja novučičký 6-valec SkyactivX. Vyplýva to z výkresov patentového úradu.

Nie je vylúčené, že nový agregát sa objaví v... Foto: Mazda
Mazda RX-Vision Concept - 2015 Nie je vylúčené, že nový agregát sa objaví v novej generácii kupé RX-9, inšpirovanej konceptom Vision RX z roku 2015.

A ešte väčším prekvapením je koncepcia nového motora. Má ísť totiž o radový 6-valec. V dnešných časoch čosi nevídané. To len potvrdzuje predchádzajúce špekulácie o tom, že japonská automobilka chce zamieriť vyššie, a tak ako kedysi so značkou Xedos opäť osloviť klientov prémiovej triedy. Nemusí mať k tomu ďaleko, už dnes majú totiž Mazdy prémiový punc, čomu zodpovedá aj jej cena. K úplnému splynutiu s konkurenciou od Mercedesu-Benz či BMW jej však doteraz chýbal správny motor a správny „lejaut“. To sa ale stane zakrátko minulosťou. To, že ide o radový agregát totiž naznačuje, že bude uložený pozdĺžne a poháňať zadné kolesá.

Čoho sa teda od Mazdy dočkáme? Je možné, že túto koncepciu dostane už ďalšia generácia Mazdy 6. Ešte vzrušujúcejšie je si predstaviť, že by sa nový motor objavil pod kapotou dlho očakávaného vysokovýkonného kupé RX-9. Áno, čítate správne. Nová generácia, inšpirovaná konceptmi Vision RX z roku 2015 a Vision Coupé z roku 2016, by sa tak mohla stať realitou. Bohužiaľ, bez Wankelovho motora, ktorý si dnes nerozumie s emisiami a ani to nevyzerá, že by nad nimi mohol v budúcnosti zvíťaziť. Radový 6-valec s kompresorom a revolučným spaľovaním SPCCI by však mohol byť jeho dôstojným nástupcom.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Mazda #SkyActiv-X
Články podľa značiek