Hyundai i20: Nová generácia už v Ženeve. Dizajnom dá konkurentom zabrať

Kórejci pravidelne dopĺňajú portfólio novými modelmi či verziami. Nezabúdajú však ani na obnovu tradičných segmentov. Najbližšie sa dočkáme premiéry novej generácie malého hatchbacku, a to v marci na autosalóne v Ženeve.

13.02.2020 12:00
2020-hyundai-i20-teaser-image  1 Foto:
Hyundai i20 bude prvým modelom Hyundaia predávaným v Európe, ktorý dostane nový dizajnový jazyk značky označovaný ako Sensuous Sportiness.
debata

V súčasnosti hýbu motoristickým svetom dve témy, a to elektromobilita a kríza tradičných automobilových prehliadok. Hyundai sa však evidentne nebojí čeliť ani jednej z nich. Portfólio kórejskej automobilky je bohaté na hybridné, plug-in hybridné aj elektrické modely vrátane vodíkového crossoveru Nexo. A keďže pre budúci rozvoj je všetko pripravené, je načase obnoviť modely, ktoré možno zaradiť medzi tradičné.

Hyundai i20 - skica
Hyundai i20 - skica
+3Hyundai i20 - skica

Už o mesiac sa preto svetu ukáže nová generácia Hyundaiu i20. A tu sa dostávame k druhej horúcej téme súčasnosti. Kórejský výrobca sa rozhodol, že novinku ukáže na autosalóne v Ženeve. Ten dlho odolával, no už aj v jeho prípade sa dostavil pokles záujmu značiek vystavovať na tradičnej jarnej prehliadke. Hyundai však medzi ne nepatrí, čo dokazuje rozhodnutím predstaviť novinku práve tu.

Napriek neúčasti niektorých významných značiek sa Hyundai rozhodol logicky. Model i20 patrí do segmentu B, ktorý sa v Európe stále teší veľkej popularite napriek kontinuálnemu nárastu predajov crossoverov a malých SUV. A čím sa bude nová „i-dvadsiatka“ snažiť zaujať zákazníkov? Zo zverejnených nákresov môžeme odhadnúť, že hlavným lákadlom bude dizajn.

Hyundai i20 pôsobí masívne aj zozadu, no v... Foto: Hyundai
2020-hyundai-i20-teaser-image Hyundai i20 pôsobí masívne aj zozadu, no v realite môžeme očakávať tradične riešené piate dvere, ktoré pri aute tohto segmentu musia plniť aj praktickú, nielen estetickú funkciu.

Hyundai i20 bude totiž prvým modelom Hyundaia predávaným v Európe, ktorý dostane nový dizajnový jazyk značky označovaný ako Sensuous Sportiness, čo možno preložiť ako zmyselnú „športovosť“. V zámorí už majú možnosť tento štýl obdivovať na modeli Sonata. Hlavným poznávacím znakom je jednoznačne široký predný nárazník, ktorý auto opticky rozširuje a tým vytvára dojem nekompromisných jazdných vlastností. Zboku upúta zvažujúca sa predná kapota a strecha. Veľké kolesá zo skice sa do sériovej výroby pravdepodobne nedostanú.

Hyundai i20 pôsobí masívne aj zozadu, no v realite môžeme očakávať tradične riešené piate dvere, ktoré pri aute tohto segmentu musia plniť aj praktickú, nielen estetickú funkciu. Celkový vzhľad budú pravdepodobne ozvláštňovať odlišné lakovanie strechy a dvojfarebné disky kolies.

O pohone sa zatiaľ automobilka nezmienila, no ťažiskovou pohonnou jednotkou bude s najväčšou pravdepodobnosťou jednolitrový preplňovaný trojvalec 1,0 T-GDi. Vzhľadom na potrebu nízkych emisií výfukových plynov možno očakávať prítomnosť mild-hybridnej techniky. Vo vnútri sa i20 blysne virtuálnym prístrojovým panelom a obrazovkou informačno-zábavného systému, pričom oba displeje budú disponovať uhlopriečkou 10,25 palca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #hatchback #Hyundai i20 #autosalón Ženeva 2020
Články podľa značiek