Citroën C3: Bestseller z Trnavy je ešte farebnejší. A tiež komfortnejší

Po štyroch rokoch absolvoval najpredávanejší Citroën povinné retuše. Ponúka až 97 farebných kombinácií, nový infotainment a modernizované motory s emisnou normou Euro 6.

13.02.2020 02:00
debata
Facelift C3 sa inšpiroval štúdiou Citroën... Foto: Citroën
Citroën C3 - 2020 Facelift C3 sa inšpiroval štúdiou Citroën CXperience z roku 2016. Vidieť to na tvare líšt prednej masky. Vynovený je aj otvor pre vstup chladiaceho vzduchu či diódových svetiel.

Citroën C3, ktorý sa predstavil v roku 2016, bol pre automobilku ranou priamo do čierneho. Publikum si získal svojou hravosťou a najrozsiahlejším programom personalizácie vo svojej triede. K zákazníkom putovalo už viac ako 750 000 exemplárov. C3 sa dokonca vlani podarilo prepracovať do prvej päťky najpredávanejších modelov nižšej triedy v Európe. Teraz nastal čas na modernizáciu. Facelift sa inšpiroval luxusným konceptom Citroën CXperience. Vidieť to na úzkej prednej maske, ktorej spodná lišta na krajoch zamierila k vynoveným hlavným svetlometom. Mimochodom, tie teraz využívajú diódovú technológiu. Mierne prepracovaný je aj otvor v nárazníku.

Ochranné kapsuly Airbump majú jednoduchší tvar.... Foto: Citroën
Citroën C3 - 2020 Ochranné kapsuly Airbump majú jednoduchší tvar. V ponuke pribudli 17-palcové disky Vector.

Z profilu zaujmú nové, maximálne 17-palcové disky kolies, ale aj jednoduchší tvar troch ochranných kapsúl Airbump. Zákazníci budú mať na výber ešte viac personalizačných možností. C3 ponúka až 97 farebných schém, v porovnaní s 36, ktoré boli dostupné doteraz. Tvorí ich sedem lakov karosérie vrátane nových Elixir Red a Spring Blue v kombinácií so štyrmi farbami strechy, kde pribudol odtieň Emerland, štyrmi farebnými vyhotoveniami kapsúl Airbump či vložiek v oblasti svetiel a spätných zrkadiel, a novými grafickými polepmi strechy s témami Red, Techwood a Emerland. Podobne je to v kabíne, inšpirovanej nábytkovým dizajnom.

Rozšírenie palety lakov karosérie, strechy,... Foto: Citroën
Citroën C3 - 2020 Rozšírenie palety lakov karosérie, strechy, ozdobných prvkov a grafických polepov tvorí až 97 farebných schém.

Nový drevený obklad palubnej dosky je opäť inšpirovaný konceptom CXperience a vytvára veľmi solídnu atmosféru. Ladí s ním aj textilný prúžok čalúnenia na sedadlách. A keď sme už pri nich, spomeňme, že podľa vzoru vlajkovej lode C5 Aircross a inovovaného C4 Cactusu dostali pevnejšiu textíliu a najmä novú 15 mm vrstvu peny, ktorá má zabezpečiť bezkonkurenčný komfort. Pribudla aj nová lakťová opierka. O bezpečnosť sa stará až 11 asistenčných systémov. Nové sú napríklad predné parkovacie senzory alebo zadná parkovacia kamera. Infotainment so 7-palcovou obrazovkou si rozumie so smartfónmi cez rozhrania Android Auto a Apple CarPlay.

Interiér dostal možnosť drevených dekorácií... Foto: Citroën
Citroën C3 - 2020 Interiér dostal možnosť drevených dekorácií palubnej dosky a modernejší infotainment s navigáciou, podporujúcou aktuálne dopravné informácie. Sedadlá, inšpirované nábytkovým dizajnom, dostali novú 15 mm penu, čo zvyšuje ich komfort.

Navigácia TomTom Live Traffic podporuje dopravné informácie v reálnom čase a hlasové ovládanie. To možno využiť aj pri práci s rádiom alebo telefónom. Nechýba ani „vychytávka“ v podobe širokouhlej kamery ConnectedCam v spätnom zrkadle, ktorá umožňuje snímanie obrázkov či videí (max. 20 s) z cesty a ich následné zdieľanie na sociálnych sieťach. Slúži tiež ako „čierna skrinka“, keďže dokáže prehrať 90 sekúnd záznamu – 30 pred nehodou a 60 po nej. Dáta sa ukladajú na pamäťovú kartu s kapacitou 16 gigabajtov.

Pod kapotu sa nasťahovali modernizované motory splňujúce s predstihom emisnú normu Euro 6. Benzínovú ponuku tvoria 3-valce 1,2 PureTech – atmosférický s výkonom 61 kW a jeho preplňovaná verzia PureTech 110 s výkonom 81 kW. Slabší spolupracuje s 5-stupňovou a silnejší so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. K dispozícii je preň ale aj 6-stupňový automat. Citroën C3 ostal verný aj nafte. Štvorvalec 1,5 Blue HDi 100 má 74 kW. Kombinovaný bude výlučne s 5-stupňovým manuálom. Vynovený Citroën C3 uvidíme už na aprílovom autosalóne v Bratislave a do predaja sa dostane v máji. Výroba bude, tak ako doteraz, prebiehať v Trnave.
Citroën C3 - 2020
Citroën C3 - 2020
+9Citroën C3 - 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facelift #Citroen #Citroen C3
Články podľa značiek