Kia Sorento: Nová vlajková loď má tigrí nos aj tigrie oči

Štvrtá generácia Sorenta vyzerá sebavedomejšie ako kedykoľvek predtým. Sľubuje doteraz nevídaný komfort a digitalizáciu na úrovni prémiovej triedy. Postavili ju na úplne novej platforme pre stredne veľké modely Kie.

18.02.2020 10:00
debata (4)
Sorento štvrtej generácie staví na geometrickú... Foto: Kia
Kia Sorento - 2020 Sorento štvrtej generácie staví na geometrickú prednú masku. Okrem "tigrieho nosa" tu máme aj "tigrie oči" v podobe tvaru denných svetiel.

Kia Sorento odštartovala kariéru v roku 2002 ako pomerne jednoduchý off-road s rámovým podvozkom, tuhou zadnou nápravou a redukčnou prevodovkou. To všetko bolo však zabalené do atraktívnych kriviek SUV. A tým sa Sorento v priebehu času aj stalo. Prišlo o off-roadové gény a nakoniec sa etablovalo ako vlajková loď Kie v Európe, keďže sedan K900 ostal výsadou amerického či kórejského trhu a nádherný Stinger mal zas príliš športový akcent. Sorento tak bude pokračovať v tejto misii aj vo štvrtom vydaní. To sa predstaví na nadchádzajúcom autosalóne v Ženeve. Ukázať si ho však môžeme už dnes, keďže Kia po sérii skíc konečne zverejnila prvé oficiálne snímky.

Profil ťaží z predĺženého rázvoru, kratších... Foto: Kia
Kia Sorento - 2020 Profil ťaží z predĺženého rázvoru, kratších previsov, posunutia predných stĺpikov o 30 mm viac vzad a hliníkovej „plutvičky“ v treťom bočnom okne, inšpirovanej Kiou Proceed.

Sorento síce tvarom zadného stĺpiku rešpektuje tradíciu predchádzajúcej generácie, ale pridáva geometrické prvky, vďaka ktorým bude výraznejšie a ľahšie identifikovateľné. Nová tigria maska je teraz ostrejšia a integrálne spojená s diódovými reflektormi. Grafiku denných diód nazýva Kia „tiger eyes“. Inšpirovaná je prúžkami okolo očí tejto šelmy. Menil sa aj profil. Kia totiž skrátila previsy a predný stĺpik posunula o 30 mm vzad, čo predĺžilo prednú kapotu. Dlhší má byť aj rázvor. A potom je tu efektná hliníková „plutvička“ v treťom bočnom okne, „ukradnutá“ z nového Proceedu. Ostrejšie linky nájdeme aj vzadu, najmä vďaka prelisom a úplne novým vertikálnym svetlám.

Kabína má priam prémiový charakter. Špičkový je... Foto: Kia
Kia Sorento - 2020 Kabína má priam prémiový charakter. Špičkový je dizajn, výber materiálov aj infotainment, ktorý spája 12,3-palcový virtuálny kokpit s 10,23-palcovou dotykovou obrazovkou.

Interiér má byť tým najvyspelejším a najpokrokovejším, aký kedy Kia predstavila v Európe. Začína sa to už výberom materiálov ako kože, hliníka či reliéfnych povrchov imitujúcich drevo. Dizajnéri sa pohrali aj ambientným podsvietením, napríklad v oblasti kľučiek dverí. Čo je však podstatné, Sorento posúva Kiu do digitálnej éry. A tak okrem 12,3-palcového virtuálneho kokpitu má aj 10,25-palcovú voľne stojacu obrazovku s vysokým rozlíšením. K novým prvkom môžeme pripočítať otočný ovládač automatickej prevodovky. Nepochybujeme ani o záplave asistenčných systémov. Napriek luxusu si kabína zachová tri rady sedadiel, takže Sorento odvezie až sedem cestujúcich.

Vzadu sú úplnou novinkou vertikálne umiestnené... Foto: Kia
Kia Sorento - 2020 Vzadu sú úplnou novinkou vertikálne umiestnené svetlá. Typický tvar zadného stĺpika Sorentu ostal.
Hoci Kia zatiaľ nezverejnila ponuku motorov, niektoré informácie už unikli. Benzínový atmosférický 4-valec s objemom 2,5 litra necháme hneď bokom, keďže v takejto podobe zamieri Sorento len na severoamerický trh. Pre Európu budú dôležité nové naftové motory radu R s objemom 2,2 litra, kombinované s 8-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou a pohonom predných alebo všetkých kolies. Benzín bude tankovať s najväčšou pravdepodobnosťou preplňovaný 4-valec 1,6 T-GDi, ale v hybridnej kombinácii so 6-stupňovou automatickou prevodovkou. Opäť s pohonom 4×2 aj 4×4. Neskôr sa očakáva premiérový plug-in hybrid. Viac sa dozvieme už o dva týždne na autosalóne v Ženeve, kde absolvuje štvrtá generácia Sorenta svetový debut.
Kia Sorento - 2020
Kia Sorento - 2020
+10Kia Sorento - 2020

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Sorento #autosalón Ženeva 2020
Články podľa značiek