Volvo S90/V90: Osvieženie dizajnu sprevádza mild-hybridná technika

Po štyroch rokoch prichádza Volvo s faceliftom modelového radu S90/V90. Týka sa aj out-doorovej verziou Cross Country. Zmeny však neobišli ani priestor pod kapotou. Mild-hybridná 48 V technológia má usporiť 15 % paliva.

28.02.2020 10:00
debata
Nový predný nárazník pôsobí vďaka prepracovaným... Foto: Volvo
Volvo V90 - 2020 Nový predný nárazník pôsobí vďaka prepracovaným horizontálnym otvorom v spodnej časti homogénnejšie a aerodynamickejšie

Volvo predstavilo sedan S90 v roku 2016 a krátko nato aj kombi V90 a jeho zvýšenú verziu Cross Country. Po SUV X90 išlo o druhý modelový rad postavený na úplne novej platforme SPA (Scalabe Product Architecture), ktorá priniesla novú generáciu 4-valcov Drive-E aj možnosť plug-in hybridného pohonu. Po štyroch rokoch a presune výroby vlajkovej lode Volva do Číny nastal čas na modernizáciu. Zmeny v exteriéri sú však naozaj minimálne, ide skôr o retuše.

Najväčšou novinkou verzie kombi V90 a V90 Cross... Foto: Volvo
Volvo V90 - 2020 Najväčšou novinkou verzie kombi V90 a V90 Cross Country je prepracovaná grafika diódových svetiel.

Nový je predný nárazník s jednoduchším horizontálnym tvarom otvorov v spodnej časti. Pôsobí aerodynamickejšie a homogénnejšie. Korektúry sa dotkli aj hmlových svetiel. Podobne je to vzadu, kde v nárazníku nájdeme nové spodné vložky. Kombi V90 a V90 Cross Country pridávajú zadné diódové svetlá s vynovenou grafikou. Volvo tiež rozšírilo paletu lakov a dizajnov kolies. Kabína môže byť odteraz čalúnená novou vlnenou textíliou, predstavenou v modeli XC90 alebo vo „vegánskom“ prevedení.

V interiéri sa objavuje výkonnejšia aparatúra... Foto: Volvo
Volvo S90 - 2016 V interiéri sa objavuje výkonnejšia aparatúra Bowers & Wilkins, ale tiež nový druh vlneného čalúnenia a filtračný systém klimatizácie, ktorý zachytáva častice s priemerom len 2,5 mikrometra. Doteraz bol dostupný len v Číne.

Luxus umocňuje výkonnejšia aparatúra Bowers & Wilkins s novým zosilňovačom aj systém filtrácie vzduchu, ktorý dokáže odstrániť z interiéru častice menšie ako 2,5 mikrometra. Doteraz bol dostupný len v Číne. Vodič môže pritom sledovať kvalitu vzduchu vo vnútri kabíny prostredníctvom centrálnej obrazovky. Infotainment zasa ťaží z nových USB-C portov, ktoré nahradili v zadnej časti pôvodné 12 V zásuvky.

Plug-inhybridné verzie doplnia nové... Foto: Volvo
Volvo S90 - 2020 Plug-inhybridné verzie doplnia nové mild-hybridy B5 a B6 so 48 V okruhom. Predstavené boli už vlani v SUV XC60 a XC90.
Doterajšiu ponuku motorov doplnia mild-hybridné verzie so 48 V okruhom – naftová s označením B5 a benzínová B6. Predstavené boli vlani v SUV XC60 a XC90. Obe spája nový pokročilý systém rekuperácie brzdnej energie pomocou štartér-generátora s výkonom 10 kW. Ten umožňuje vypínať spaľovací motor už pri nízkych rýchlostiach. Volvo sľubuje, že mild-hybridná technológia prinesie v spojení s 8-stupňovým automatom úsporu približne 15 % paliva. Bližšie technické ani prevádzkové údaje Volvo zatiaľ nezverejnilo.
Volvo S90 - 2020
Volvo S90 - 2020
+18Volvo S90 - 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Volvo V90 #Volvo V90 Cross Country #Volvo S9
Články podľa značiek