Hyundai Prophecy: Toto je ‘prorok‘ bez volantu. Ovláda sa ako Airbus

Hyundai chrlí jednu štúdiu za druhou. Po vlaňajších konceptoch RM19, 45 a T mala v Ženeve nasledovať ďalšia. Škrtom cez rozpočet bolo zrušenie autosalóna. Hyundai však i tak odhalil svoje elektrické dielo. S realitou má spoločné viac, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

06.03.2020 16:00
debata (2)
Nádherné 4-dverové kupé má dokonale harmonické... Foto: Hyundai
Hyundai Prophecy Concept - 2020 Nádherné 4-dverové kupé má dokonale harmonické proporcie, ktoré umožnil vytvoriť práve priestorovo nenáročný elektrický pohon. Základom je elektrická platforma, ktorá sa čoskoro objaví v sériových modeloch.

Hyundai šliape na plné obrátky. Pre zrušený ženevský autosalón mal okrem faceliftu i30 a celkom novej generácie i20 pripravený ako bonbónik koncept Prophecy. Ide v poradí o štvrtú štúdiu za posledný rok. Tentoraz elektrickú, ktorá nadväzuje na hatchback Hyundai 45 Concept z vlaňajšieho ženevského autosalóna. Aj Prophecy má za úlohu demonštrovať variabilitu čisto elektrickej platformy, ktorú Hyundai vyvinul pre novú generáciu elektromobilov. S realitou má teda spoločné viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Tentoraz je však témou luxusné 4-dverové kupé s obrovskými kolesami a krátkymi prevismi.

Z profilu má Prophecy pripomínať zvetraný... Foto: Hyundai
Hyundai Prophecy Concept - 2020 Z profilu má Prophecy pripomínať zvetraný kameň. Upútajú aj obrovské disky kolies s lopatkovým dizajnom a extrémne krátke previsy.

Kým Hyundai 45 akcentoval geometrické tvary inšpirované Pony Coupé zo sedemdesiatych rokov, Prophecy má oveľa uvoľnenejší štýl. Naznačuje smer dizajnového jazyka Sensuous Spotniness a rozširuje ho o filozofiu „optimistického futurizmu“, čo má byť emotívne prepojenie medzi človekom a vozidlom. Línie Prophecy sú harmonicky tečúce, pričom sa v zadnej časti zvažujú nadol ako pri modeloch z päťdesiatych rokov. Dokonale hladké plochy prirovnáva Hyundai k zvetranému kameňu. Konceptu to prináša vynikajúcu aerodynamiku. Nedostatok prítlaku kompenzuje zadným spojlerom.

O dostatok prítlaku aerodynamickej karosérie sa... Foto: Hyundai
Hyundai Prophecy Concept - 2020 O dostatok prítlaku aerodynamickej karosérie sa stará zadný spojler. Aby však nenarúšal homogénnu siluetu, je vyrobený z priehľadného akrylu. Ten je použitý aj na originálnych vertikálnych svetlách.

Aby však nenarúšal homogénnu siluetu, ktorú nazýva Hyundai One Curve, vyrobený je z priehľadného akrylu, podobne ako kryty pixelových reflektorov, senzorov autonómneho riadenia či kamery CMS. To naznačuje, že napriek jemnej prímesi retra je Prophecy priam nabité elektronikou. Futurizmus sa ukrýva aj pod plášťom karosérie. V štvormiestnej kabíne chýba volant. Nahradili ho dva joysticky, jeden na vysokom stredovom tuneli a druhý vo dverách. Takmer ako v kokpite Airbusu. Hyundai tvrdí, že týmito prvkami možno ovládať riadenie z mimoriadne komfortnej pozície sedadla.

Kabína je určená najmä na relax. Odstránenie... Foto: Hyundai
Hyundai Prophecy Concept - 2020 Kabína je určená najmä na relax. Odstránenie volantu, ktorý nahradili dva joysticky, prinieslo navyše viac miesta pre posádku. Všetky potrebné údaje sa zobrazujú na širokom zakrivenom displeji umiestnenom na palubnej doske v tvare krídla.

Odstránenie volantu, klasických ovládacích prvkov a analógových prístrojov, ktoré nahrádza jeden veľký zakrivený displej umiestnený na palubnej doske v tvare krídla, dáva posádke viac priestoru. Futurizmu pritom spája Prophecy s ekologickými materiálmi. Dokonale čistý vzduch v kabíne zabezpečuje technológia Clean Air, ktorá vzduch nasáva v otvoroch vo dverách a filtruje cez plstené a vlnené koberce. Atmosféru relaxu dotvára jemné ambientné podsvietenie a upokojujúci farebný koncept interiéru.

Škoda, že Hyundai nezverejnil žiadne bližšie informácie o elektrickom pohone novej generácie, s ktorým sa stretneme určite skôr ako s autonómnym riadením či ovládaním pomocou joystickov. Automobilka však sľubuje, že nová elektrická platforma nastaví nové štandardy v segmente elektromobilov. Aj Hyundai tak verí na svetlú budúcnosť elektromobility blízkej budúcnosti. Napokon, vystihuje to aj samotný názov štúdie. Prophecy totiž znamená proroctvo.
Hyundai Prophecy Concept - 2020
Hyundai Prophecy Concept - 2020
+19Hyundai Prophecy Concept - 2020

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Concept #koncept #elektromobily #autosalón Ženeva 2020 #Hyundao Prophecy
Články podľa značiek