Equipmake: Briti vyvinuli revolučný motor. Váži 10 kg, no ukrýva 220 kW!

Takú vysokú výkonovú hustotu neposkytuje žiaden súčasný motor, tobôž nie spaľovací. Agregát Equipmake Ampere využíva elektrickú energiu a technológiu 3D tlače. Funkčný prototyp má byť hotový do 12 mesiacov.

09.03.2020 14:00
debata (10)
Tento motor má doslova mušiu váhu desiatich... Foto: Equipmake
Equipmake - motor Ampere Tento motor má doslova mušiu váhu desiatich kilogramov a je taký malý, že ho môžete použiť napríklad v motocykli. Výkonom 220 kW však podkúri aj benzínovým 6-valcom s dvadsaťkrát vyššou hmotnosťou.

Elektromobily potrebujú ešte mnoho zlepšení. Tým hlavným sú, samozrejme, batérie, ktoré by boli ľahšie, mali by vyššiu energetickú hustotu a rýchlo by sa nabíjali. Ale aj na takom elektromotore je stále čo vylepšovať. Ukazuje to britská spoločnosť Equipmake, ktorá plánuje posunúť kvality elektromotorov budúcnosti do celkom novej dimenzie. Spolu s firmou HiETA, ktorá sa zaoberá aditívami a 3D tlačou, vyvíja elektromotor s názvom Ampera. A ide doslova malý zázrak.

Tento motor by mal mať totiž hmotnosť nižšiu ako 10 kg a pritom produkovať výkon neuveriteľných 220 kW, čiže podobný, ako zvládajú napríklad preplňované 6-valce s hmotnosťou aj 200 kg. Ampere by však bol hviezdou aj medzi elektromotormi, pretože na jeden jeho kilogram hmotnosti by pripadalo približne 22 kW. Tak napríklad motor pre Teslu X má výkon 270 kW pri hmotnosti 32 kg, čo je 8,4 kW/kg. Podobne je to s elektromotormi pre Jaguar i-Pace. Každý má 147 kW a hmotnosť 40 kg, čo je len 3,67 kW/kg.

Equipmake tvrdí, že tajomstvo motora sa skrýva v technológii 3D tlače od partnera HiETA. Tá umožňuje používať menej kovu pri navrhovaní a vytváraní komponentov zložitých tvarov, ktoré sa nedajú dosiahnuť frézovaním alebo odlievaním. To všetko má prispieť k vynikajúcemu chladeniu špirálového magnetu a nízkej zotrvačnosti, ktorá umožňuje motoru pracovať pri otáčkach až 30 000 za minútu. Nízka hmotnosť je pritom pre elektrické autá s obmedzeným dojazdom kľúčovým parametrom z hľadiska efektivity prevádzky.

Britská spoločnosť verí, že prvé prototypy revolučného elektromotora budú v prevádzke do jedného roka. Premiéru by mal mať v britskom Arieli Hypercar. Ponúkajú sa ale aj ďalšie aplikácie. Kompaktné rozmery motora Ampere sú ako stvorené pre motocykle alebo pre lietadlá. Už chýbajú len ľahké a lacné batérie.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromotor #elektromobily #Equipmake #Equipmake Ampere
Články podľa značiek