DS Aero Sport Lounge: Elektrický crossover hrá na luxus, štýl aj ekológiu

Ako by mohla vyzerať budúca vlajková loď DS? Odpoveďou je koncept Aero Sport Lounge, ktorý spája elektrický pohon, futuristické technológie a remeselné spracovanie tradičných materiálov. Napríklad prírodnej slamy.

10.03.2020 16:00
debata (1)
Koncept DS Aero Sport Lounge  má byť dôkazom,... Foto: DS
DS Aero Sport Lounge Concept - 2020 Koncept DS Aero Sport Lounge má byť dôkazom, že elektrický pohon a aerodynamika nemusia nutne znamenať stratu charakteru. Predný svetelný podpis štúdie sa má čoskoro objaviť v sériovej produkcii DS.

Prémiová divízia koncernu PSA je v poslednom čase veľmi aktívna. Máme tu nielen SUV DS 7, crossover DS 3 Crossback, dokonca v elektrickej verzii E-Tense, novú luxusnú limuzínu DS 9, ale aj futuristický koncept Aero Sport Lounge, ktorý mal debutovať v Ženeve. Témou je crossover budúcnosti, keďže DS predpokladá stálu popularitu áut so zvýšeným podvozkom. Lenže crossovery a SUV stoja za zvyšujúcou sa spotrebou spotreby, keďže sú väčšie a ťažšie ako ich konvenční súrodenci. Zvlášť citlivá je táto otázka pri elektromobiloch trpiacich krátkym dojazdom. Aero Sport Lounge s tým bojuje špičkovou aerodynamikou, hoci sa nevyhýba ostrým líniám. Štýl má byť totiž druhým pilierom tejto štúdie, ktorá ukazuje, že efektivita nemusí ísť na úkor charakteru.

Kabína redukuje módne displeje na minimum.... Foto: DS
DS Aero Sport Lounge Concept - 2020 Kabína redukuje módne displeje na minimum. Využíva skôr projekčnú technológiu vrátane head-up displeja, ktorý tvorí celé čelné okno.

V porovnaní s klasickými veľkými SUV má DS Aero Sport Lounge o niečo nižšiu stavbu karosérie a vzadu ostrú odtrhovú hranu, ktorá redukuje turbulencie vzduchu. Odpor znižuje aj zaslepená predná maska, ktorú tvorí displej, kamery namiesto zrkadiel a aerodynamicky optimalizované 23-palcové disky kolies. Pri celkovej dĺžke 5 000 milimetrov a šírke 2,1 metra nájde 4-členná posádka v kabíne veľkorysý priestor. Atmosféra má byť skôr relaxačná. Koncept dokonca bojuje proti „premnoženiu“ displejov, takému typickému pre súčasnú produkciu. Nahrádza ich dvoma projekčnými pásmi na palubnej doske a veľkým head-up displejom s rozšírenou realitou, ktorým je celé čelné okno. Dvom klasickým obrazovkám zostala len úloha spätných zrkadiel.

Štúdia je postavená na platforme EMP2, ktorú... Foto: DS
DS Aero Sport Lounge Concept - 2020 Štúdia je postavená na platforme EMP2, ktorú využíva väčšina súčasných modelov koncernu PSA. Neladia len obrie 23-palcové disky kolies.

Ovládanie väčšiny funkcií je integrované do stredového tunelu. Systém vyvinulo DS s americkým startupom Ultraleap zo Sillicon Valley. Množstvo senzorov monitoruje pohyb ruky a poskytuje haptický ohlas napriek tomu, že vodič sa nedotkne žiadneho ovládacieho prvku. DS hovorí doslova o mágii založenej na trojdimenzionálnom ultrazvuku. V kontraste s futuristickou technológiou sú použité prírodné materiály. Napríklad ražná slama spracovaná technológiou zo 17. storočia, typickou pre región Burgundska. Nájdeme ju napríklad na výplniach dverí. K slovu však prišiel aj hodváb. Technika má tiež reálne základy, koncept je totiž postavený na platforme EMP2, ktorá podopiera väčšinu súčasných modelov.

Z tohto pohľadu vlastne ani nejde o koncept. Elektromotory so výkonom 500 kW zas pochádzajú zo šampionátu Formuly E, čo znamená brutálnu akceleráciu na stovku za 2,8 sekundy. Takže posádka zažije adrenalín na úrovni najlepších hyperšportov. A tiež vodič, pretože, ako vidieť, konceptu ostal volant. Autopilot tu nepochybne bude, ale len ako alternatíva pre dlhšie trasy. Väčšina potrebných senzorov a kamier je decentne ukrytá v čelnej maske. Batérie s obrovskou kapacitou 110 kWh by mali poskytnúť dojazd 650 km. Uvidíme, kedy a kde sa technológie DS Aero Sport Lounge objavia v sériovej produkcii. Príchod luxusného elektrického crossoveru nie je rozhodne mimo reality.
DS Aero Sport Lounge Concept - 2020
DS Aero Sport Lounge Concept - 2020
+6DS Aero Sport Lounge Concept - 2020

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #DS #DS Aero Sport Lounge
Články podľa značiek