VW Touareg R: Ostré SUV bude plug-in hybrid. Výkonom zatieni aj V8 TDI

Najvýkonnejšia verzia Touaregu využije silu elektromotora. Nevzdá sa však pohonu 4x4 ani možnosti ťahať príves.

13.03.2020 10:00
debata
Touareg R na ceste rozhodne neprehliadnete. V... Foto: Volkswagen
VW Touareg R - 2020 Touareg R na ceste rozhodne neprehliadnete. V sérii je vybavený paketmi R-Line a Black Style. Množstvo čiernych doplnkov dopĺňajú 20-palcové disky a matricové LED reflektory.

Volkswagen sa nemieni vzdať ani v časoch honby na emisie najvýkonnejších verzií modelov s magickým „R“. Riešením je použitie plug-in hybridnej sústavy, ktorá aspoň na papieri redukuje spotrebu paliva na minimum. Presne tento recept teraz uplatňuje vo svojej vlajkovej lodi Touareg R. Na rozdiel od súčasných plug-in hybridných modelov Golf GTE a Passat GTE pôjde o prvý dobíjateľný hybrid Volkswagenu s pohonom oboch náprav 4Motion a zároveň bude prvým plug-in hybridom značky, ktorý sa výkonom postaví na vrchol modelového radu. Touareg R tak prekoná aj doteraz najsilnejšiu verziu 4,0 TDI s naftovým 8-valcom, ktorý produkuje 310 kW a 900 Nm krútiaceho momentu.

Novinka spojí preplňovaný benzínový 6-valec 3,0 TSI (250 kW) a elektromotor (100 kW), integrovaný v 8-stupňovej prevodovke Tiptronic. Dve pohonné jednotky sú schopné poskytnúť systémový výkon 340 kW a krútiaci moment 700 Nm. Batérie s kapacitou 14,1 kWh, umiestnené pod podlahou batožinového priestoru, umožnia čisto elektrickú prevádzku do rýchlosti 140 km/h. Volkswagen však neuvádza dojazd v režime E-Mode. Tvrdí len, že je postačujúci na denné dochádzanie do práce. Pohon oboch náprav 4Motion rozdeľuje hnací moment medzi nápravy v rozsahu od 70 : 30 až po 20 : 80 podľa zvoleného jazdného režimu alebo okamžitých podmienok.

Vzadu nechýbajú dve lichobežníkové koncovky... Foto: Volkswagen
VW Touareg R - 2020 Vzadu nechýbajú dve lichobežníkové koncovky výfukov a matné svetlá.

Touareg R ponúka cez systém 4Motion Active Control štyri cestné módy (Eco, Comfort, Normal, Sport) a dva terénne Offroad a Snow. Vodič ich vyberá buď cez obrazovku infotainmentu, alebo kruhovým ovládačom. A ak je Touareg „vyzbrojený“ paketom Off-road s prídavnou ochranou podvozka, terénne režimy rozšíria módy Gravel (štrk) a Sand (piesok). K dispozícii je aj mód Save, ktorý uchová elektrickú energiu v batériách na čas, keď sa ju vodič rozhodne použiť. Automobilka zdôrazňuje, že jej výkonný plug-in hybrid dokáže ťahať naďalej prívesy, čo je pre úspech Touaregu R veľmi dôležité. Túto schopnosť požaduje totiž až 60 % majiteľov Touaregov v Európe a 40 % v Nemecku.

Interiér je vybavený úplne novým volantom,... Foto: Volkswagen
VW Touareg R - 2020 Interiér je vybavený úplne novým volantom, koženým čalúnením Vienna či množstvom dekorácii z hliníka, klavírnej černe a nehrdzavejúcej ocele.
Touareg je dokonca vybavený asistenčným systémom Trailer assist, ktorý uľahčuje manévre s prívesom. Balík asistenčných systémov pre podporu vodiča rozširuje po prvý raz Travel Assist, čo je kombinácia adaptívneho tempomatu s udržiavaním jazdného prúdu. Až do rýchlosti 250 km/h je potom Touareg R schopný poloautonómnej jazdy na diaľniciach. Podmienkou je prítomnosť rúk na volante, čo elektronika detekuje po novom na základe kapacitných senzorov vo venci volantu. Dynamické paramatre zatiaľ automobilka nezverejnila. Poznáme len maximálnu rýchlosť, ktorá je limitovaná na 250 km/h. Energetické toky zložitej plug-in hybridnej sústavy môže vodič sledovať na obrazovke. Touareg R na ceste rozhodne neprehliadnete. V sérii je totiž vybavený inak príplatkovými paketmi R-Line a Black Style. To znamená množstvo lesklých čiernych prvkov od prednej masky, sacích otvorov v nárazníku až po čierne spätné zrkadlá a čierne 20-palcové leštené disky. Matné je aj pozadie reflektorov. Nechýbajú ani dva lichobežníkové výfuky či plakety R na maske a predných blatníkoch. V kabíne pridáva najvýkonnejší Touareg v sérii kožené čalúnenie Vienna, špecifický volant a množstvo dekorácii z hliníka, klavírnej černe a nehrdzavejúcej ocele. Na palube ostáva najvyššia úroveň infotainmentu Innovision Cockpit, ktorá kombinuje 12-palcový prístrojový panel a 15-palcovú obrazovku. K prvým zákazníkom zamieri Touareg R v druhom polroku 2020.
VW Touareg R - 2020
VW Touareg R - 2020
+28VW Touareg R - 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW Touareg #autosalón Ženeva 2020 #VW Touareg R
Články podľa značiek