Aston Martin V12 Speedster: Puristická ‘nirvána‘ má 700 koní a žiadnu strechu

V Gaydone stvorili zberateľský klenot. Sedemstokoňová šelma musí dopriať posádke hektolitre adrenalínu, ale pri cene 765 000 libier by s ňou na okruh zamieril len šialenec.

16.03.2020 16:00
debata
V12 Speedster je inšpirovaný slávnym okruhovým... Foto: Aston Martin
Aston Martin V12 Speedster - 2020 V12 Speedster je inšpirovaný slávnym okruhovým špeciálom DBR1 z roku 1959, ktorý kraľoval vytrvalostným okruhom. Karoséria jeho reinkarnácie je vyrobená z hliníka a karbónu.

Aston Martin sa občas „utrhne z reťaze“. Naposledy v roku 2013, keď predstavil úžasný výročný Speedster CC100. A teraz tu máme ďalší „výsmech“ všetkým hybridom a elektromobilom. Opäť sa obracia do minulosti, presne do roku 1959, keď jeho fenomenálne DBR1 kraľovalo vytrvalostným okruhom vrátane 24-hodinovky v Le Mans či na Nürburgringu. Z osemnástich pretekov vyhralo rovných osem. Filozofia sa nezmenila, no technika pokročila. Za famóznym otvoreným roadsterom V12 Speedster stojí divízia špeciálnych projektov Q by Aston Martin a štylistické oddelenie Aston Martin Design. Vznikol za necelý rok. Ústrednou témou je vodič a ohromujúca porcia výkonu, ktorý nekrotí žiadna elektronika.

Vzadu je dominantou dvojica transparentných... Foto: Aston Martin
Aston Martin V12 Speedster - 2020 Vzadu je dominantou dvojica transparentných „bublín“ a centrálne umiestnené výfuky.

Speedster stojí na novovytvorenej hliníkovej platforme s použitím komponentov z DBS Superleggera a Vantage. Jeho 21-palcové kované disky s centrálnou maticou nesú predné lichobežníkové ramená a zadné viacprvkové zavesenie. Karbónovo-keramická brzdová sústava používa kotúče s priemerom 410, respektíve 360 mm. Nie sú len na parádu. Táto ľahká šelma s karosériou z uhlíkových vlákien ukrýva totiž 5,6-litrový, dvakrát preplňovaný 12-valec s výkonom 700 koní, čo je 515 kW. S pomocou 8-stupňovej automatickej prevodovky ZF a zadného samosvorného diferenciálu šprintuje na stovku za 3,5 sekundy a obmedzovač ju v rozlete skrotí až pri údaji 300 km/h.

Posádka vníma výkon a rýchlosť na maximum.... Foto: Aston Martin
Aston Martin V12 Speedster - 2020 Posádka vníma výkon a rýchlosť na maximum. Nebráni jej v tom strecha, čelné okno ani žiadne luxusné prvky, ktoré by odpútavali pozornosť od samotnej jazdy.
Zážitok z jazdy musí byť vskutku fascinujúci. Veď V12 Speedster nemá ani len čelné sklo. Dvojčlenná posádka oddelená v samostatných kójach sa tak vydáva napospas brutálnej sile a počasiu. Prúdnice vzduchu usmerňuje len aerodynamicky tvarovaná kapota a transparentné „bubliny“ za ľahkými sedadlami čalúnenými sedlovou kožou. Tomu všetkému sekunduje mohutná akustická kulisa špeciálne vyladeného výfuku z nehrdzavejúcej ocele. Chýba akýkoľvek luxus v podobe displejov či adiosústavy. Klasickú schránku pred spolujazdcom nahrádza kožená taška a strechu prilba. Jediným ústupkom sú adaptívne tlmiče, aby z vás Speedster celkom nevytriasol dušu. No komfortný mód by ste tu hľadali ťažko. Ponúka len režimy Sport, Sport+ a okruhový Track. Celá táto paráda je lakovaná špeciálnou farbou inšpirovanou bojovým stíhačkou F/A-18, ktorá vznikla v spolupráci s americkým Boeingom. Túto spojitosť deklaruje aj nápis „du not step“ so skicou lietadla na konzole oddeľujúcej vodiča od spolujazdca. Jednoducho, ako tvrdí šéf automobilky Andy Palmer, „V12 Speedster zosilňuje všetky emocionálne reťazce na absolútne maximum“. A dodáva, že žiadny iný model nedemonštruje lepšie záväzok Aston Martinu ponúkať zákazníkom čisto šoférske autá. Nie je to však rozhodne lacná hračka. Z V12 Speedsteru vznikne len 88 vzácnych kusov, pričom za každý z nich si budú v Gaydone účtovať minimálne 765 000 libier, čo je v prepočte 875 500 eur.
Aston Martin V12 Speedster - 2020
Aston Martin V12 Speedster - 2020
+8Aston Martin V12 Speedster - 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #Aston Martin V12 Speedster
Články podľa značiek