Renault Talisman: Zvonka len retuše, pod kapotou ‘čistejšia‘ technika

Po štyroch rokoch prichádza Renault s modernizáciou vlajkovej lode Talisman. Uzatvára tak lavínu faceliftov, ktorá sa vlani dotkla Espace, Scénica aj Mégane. Najväčšie zmeny sa odohrali v interiéri a pod kapotou.

16.03.2020 12:00
debata
Nový Talisman podstúpil len mierne retuše.... Foto: Renault
Renault Talisman - 2020 Nový Talisman podstúpil len mierne retuše. Nárazník zdobí napríklad chrómová lišta. Zato svetlá s technológiou Matrix LED majú dosah až 220 metrov.

Vlajkovú loď Talisman predstavil Renault vo verzii sedan a kombi v roku 2015. Takže je najvyšší čas na modernizáciu. Zvonka sa toho však veľa nezmenilo. Renault tvrdí, že Talisman si zákazníci obľúbili práve kvôli dizajnu, takže nechcel experimentovať. V podstate tu máme len novú chrómovú lištu v nárazníku a nové lamely v prednej maske. Reflektory môžu byť po prvýkrát vybavené technológiou Matrix LED, ktoré dodávajú o 50 % viac svetla a ich dosah sa predĺžil z pôvodných 175 až na 220 metrov.

Diódy sú však štandardom pre všetky verzie. Platí to aj o smerových svetlách s novou dynamickou funkciou. Navyše pri priblížení sa k autu predvedú uvítaciu sekvenciu. Vzadu je opäť mierne revidovaný nárazník a nové chrómové lišty v oblasti svetiel. Aj tie sú diódové a obsahujú dynamické „smerovky“. Celé to uzatvára rozšírená paleta lakov s novými odtieňmi Baltic Grey, Vintage Red a Highland Grey. Nové sú aj disky kolies – 16-palcové Pierre, 18-palcové Stellar a 19-palcové Satto.

Aj vzadu nájdeme viac chrómu. Napríklad v... Foto: Renault
Renault Talisman - 2020 Aj vzadu nájdeme viac chrómu. Napríklad v oblasti svetiel. Vynovená je aj paleta lakov a diskov kolies.

Kabína je zušľachtená chrómovým lemom stredovej konzoly a v prípade verzie Initiale Paris dekoráciami z dreva. Obsahuje aj nové držiaky na nápoje a indukčný box. Náladové osvetlenie ponúka na výber osem farieb. Prístrojový panel dostal konečne veľký 10,2-palcový konfigurovateľný displej. Klimatizácia má úplne nový ovládací panel. Na výber je kožené čalúnenie Riviera a Nappa. Volant je odteraz vyhrievaný po celom obvode. No najväčšou zmenou je infotaimnet Easy Connect s novou 9,3-palcovou dotykovou obrazovkou.

Talisman dostal konečne veľký virtuálny kokpit... Foto: Renault
Renault Talisman - 2020 Talisman dostal konečne veľký virtuálny kokpit s 10,25-palcovou obrazovkou a omnoho pohotovejší infotainment Easy Connect.

So smartfónmi spolupracuje cez platformy Apple CarPlay a Android Auto. Aplikácia My Renualt umožňuje využívanie on-line služieb, napríklad informácie o doprave, počasí, cenách pohonných hmôt a ďalšie. Balík asistenčných systémov ADAS kombinuje spoluprácu adaptívneho tempomatu a systému pre udržiavanie v jazdnom prúde, a to až do rýchlosti 160 km/h. Autonómne brzdy monitorujú po novom nielen chodcov, ale aj cyklistov. Systém monitorovania slepého uhla je presnejší vďaka použitiu dvoch nových radarových senzorov v zadnej časti vozidla. Na starosti majú aj varovanie pred križujúcimi autami pri cúvaní.

V ponuke pochopiteľne zostáva aj praktický... Foto: Renault
Renault Talisman Grandtour - 2020 V ponuke pochopiteľne zostáva aj praktický Talisman Grandtour.

Na prísnejšie emisné limity reaguje Talisman dvoma benzínovými a dvoma naftovými motormi. Základom je 4-valec 1,33 TCe 160 (118 kW, 270 Nm) spárovaný so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou EDC. Spotrebovať má podľa normy WLTP len 6,2 litra benzínu. Výkonnejšou alternatívou je motor 1,8 TCe 225 (165 kW, 300 Nm), ktorý dobre poznáme z Alpine A110 alebo Renaultu Mégane R.S. Vybavený je turbodúchadlom Twin-scroll, trojstupňovým variabilným časovaním ventilov a tiež časticovým filtrom. Spojený je opäť so 7-stupňovou dvojspojkou.

Naftová ponuka obsahuje motor 1,7 Blue dCi vo výkonových verziách 88 alebo 110 kW. Výkonnejší dvojliter 2,0 Blue dCi môže byť naladený na 118 alebo 147 kW. Všetky verzie si môžete dopriať so 6-stupňovými manuálnymi prevodovkami a dvojlitre aj s automatom EDC. S emisiami bojujú naftové agregáty pomocou selektívnej katalytickej redukcie SCR. Jazdné vlastnosti ťažia z riadenia všetkých štyroch kolies 4Control, ktoré je v tejto triede skutočným unikátom, navyše je kombinované s adaptívnymi tlmičmi, čo zaručuje vysokú úroveň komfortu a stability.
Renault Talisman - 2020
Renault Talisman - 2020
+18Renault Talisman - 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #facelift #Renault Talisman
Články podľa značiek