Tesla Y: Elektrický crossover coronavírus nezastavil. Ide do predaja

V čase celosvetovej pandémie spúšťa americká Tesla predaj svojho druhého kľúčového modelu. A to skôr ako mala v pláne. Kompaktný crossover Y bude k dispozícii zatiaľ len v dvoch drahších verziách – Dual Motor AWD a Performance. Fabrika vo Fremonte zatiaľ koronavírus ignoruje. Ako ja samotný Elon Musk. No čoskoro sa to môže zmeniť.

19.03.2020 12:00
debata (1)
Tesla Y má v počte predajov prekonať aj súčasnú... Foto: Tesla
Tesla Y - 2020 Tesla Y má v počte predajov prekonať aj súčasnú Teslu 3, s ktorou zdieľa spoločnú platformu.

Pandémia koronavírusu zatvára v Európe jednu automobilku za druhou. Stojí celé PSA, Volkswagen, Daimler BMW Jaguar Land Rover, Fiat a mnoho ďalších odstávku pripravuje. V Kalifornii majú však celkom iné starosti. Tesla nielenže vyrába ale spúšťa predaj svojho nového kompaktného crossoveru Y. Ten je pre výrobcu z Fremontu extrémne dôležitý, keďže ide o model patriaci do najpopulárnejšieho segmentu a navyše o cenovo dostupnejšiu alternatívu k veľkému SUV Tesla X. Elon Musk predpokladá, že model Y prekoná registrácie všetkých súčasných Tesiel, teda aj extrémne úspešnej "trojky“. A zdá sa, že ho v ambicióznych plánoch nezastaví ani celosvetová pandémia. Kalifornská fabrika Tesly beží zatiaľ na plné obrátky a navyše tu máme nedávne prehlásenie Muska na twitterovom účte, v ktorom tvrdí, že je väčšia pravdepodobnosť, že zomriete cestou domov v aute, ako na COVID-19.

Interiér je štandardne vybavený 15-palcovým... Foto: Tesla
Tesla Y - 2020 Interiér je štandardne vybavený 15-palcovým displejom a ponúka priestor piatim členom posádky. Neskôr si bude možné priplatiť za dve ďalšie sedadlá.

Zároveň zamestnancom, a to aj jeho druhej obrej firmy Space-X oznámil, že koronavírus nie je v súčasnosti ani medzi prvou stovkou hrozieb pre zdravie amerického obyvateľstva, takže môžu pokojne chodiť do práce. Len ak sa necítia dobre, môžu ostať doma. V ťažkých časoch tak Musk, štartuje predaj Tesly Y. No škrt cez rozpočet mu môžu spraviť nové nariadenia okresu Alameda, pod ktorý fabrika, zamestnávajúca viac ako 10 000 ľudí, patrí. Región totiž zavádza trojtýždňovú blokádu v snahe zastaviť šírenie pandémie. Podniky, ktoré nie sú kľúčové pre chod krajiny, budú môcť udržiavať výlučne procesy na zaistenie bezpečnosti. Nerešpektovaním nariadení by Tesla porušovala kalifornský zákon o zdraví a vystavila sa vysokým postihom.

Batérie verzie Long Range zabezpečia dojazd... Foto: Tesla
Tesla Y - 2020 Batérie verzie Long Range zabezpečia dojazd približne 500 km.
Vráťme sa ale k Tesle Y. Do predaja prichádza zatiaľ len v drahších a výkonnejších verziách Dual Motor AWD a Performance. Lacnejšia z nich za 52 990 dolárov má dojazd 505 km, stovku zvládne za 5,1 sekundy a dosiahne maximálku 217 km/h. Verzia Performance za 60 990 dolárov má tiež dva elektromotory, pohon oboch náprav, ale šprint na stovku má za sebou za úžasných 3,7 sekundy, pričom maximálna rýchlosť stúpne na 241 km/h. Tomu zodpovedá aj výkonnejšia brzdová sústava, ukrytá v 21-palcových diskoch s turbínovým dizajnom. Daňou za priam adrenalínovú dynamiku je o 25 km kratší dojazd (480 km). Kompaktný elektrický pohon znamená, že Tesla Y zvládne náklad s maximálnym objemom 1,9 metra kubického. Vo výbave nechýba 15-palcový displej. Za príplatok bude neskôr k dispozícii tretí rad sedadiel. Tiež prídu základné modifikácie s menším paketom akumulátorov. No i tak majú zvládnuť približne 370 km.
Tesla Y - 2020
Tesla Y - 2020
+6Tesla Y - 2020

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Y #koronavírus
Články podľa značiek